Martin Tomaides
20. září 2018 • 10:10

Premiéra, rána pěstí, krev a trest. Hvězdička NHL pod palbou kritiky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou z nových tváří postupně omlazujícího Montrealu by měl být také v létě získaný útočník Max Domi. Jenže mistr světa z roku 2016, jenž do týmu přišel v rámci trejdu s Arizonou v průběhu června, se už během premiéry v novém dresu dostal do slušného průšvihu. Udeřil pěstí do obličeje obránce Aarona Ekblada z Floridy a míří před disciplinární komisi. „Bylo to zbabělé a my na to nezapomeneme," řekl gólman Roberto Luongo.



Nepotatil se - to se o Maxi Domim dalo říct už od počátků jeho kariéry. Jeho otec Tie byl dlouhé roky vyhlášeným postrachem soutěže, v historické tabulce je s 3515 trestnými minutami třetím nejdivočejším mužem historie a ne nadarmo se mu přezdívalo "albánský vrah".

Nevysoký Tie byl sice fantastickým rváčem, který často skolil i o hlavu vyššího, nicméně uměl být také hodně zákeřný. Například v play off v roce 2001 nesmyslným zákrokem poslal do bezvědomí Scotta Niedermayera z New Jersey a následně dostal slušný flastr. O pár let později pak ve své biografii tento úder nazval největší hloupostí kariéry... Ale zpět k jeho synovi Maxovi, solidnímu hokejistovi a někdejší dvanáctce draftu.

Nová hvězdička Canadiens se v zápase proti Floridě dostala do křížku s lídrem Panthers obráncem Aaronem Ekbladem a hodlala ho vyzvat ke rvačce. Jednička draftu z roku 2014 ale neměla zájem. Těžko se divit, Ekblad totiž už ve svých 22 letech má za sebou několik otřesů mozku a na hlouposti v přípravě není zvědavý.

Domi se přesto nenechal odradit, sundal rukavice a domácího beka poslal přesnou ranou k ledu. Borec Montrealu musel do šaten, zakrvavený Ekblad také. „Něco jsem z toho zahlédl, oba se tam pošťuchovali... to víte, občas se takové věci stanou," snažil se být po zápase neutrální trenér Claude Julien.

VIDEO: Takhle Domi udeřil Ekblada

Ekblad po utkání podstoupil několik vyšetření a kouč Bob Boughner potvrdil, že chlapík, který má v týmu smlouvu až do roku 2025 s cap hitem 7,5 milionu dolarů, je v pořádku a nemá otřes mozku. Slitování s Domim ale neměl gólman Luongo. „Tohle se nedělá, soupeře musíte respektovat. Když se nechce prát, tak není důvod sundavat rukavice a někoho praštit do obličeje," zlobil se v rozhovoru pro SportsNet.

Trochu jiný názor zastává Mike Rupp, vítěz Stanley Cupu z roku 2003, bývalý ranař a v tuto chvíli televizní expert. „Nějakou chvíli už mezi nimi něco probíhalo. Když takový stav trvá, je na čase se zamyslet nad tím, že by ke rvačce mohlo dojít," napsal si na Twitter.

Nicméně chování Domiho odsoudil prakticky každý expert a vedení ligy si ho okamžitě pozvalo před disciplinární komisi. Sám útočník asi v určitém směru bude muset změnit své přemýšlení, nebylo to totiž poprvé, co podobným způsobem soupeře napadl. Například v roce 2016 skočil na útočníka Ryana Garbutta zezadu, aniž by mu dal jakkoliv na výběr, jestli se s ním chce řežby zúčastnit.

Očekávaná premiéra kanadského útočníka tak byla omezena na pouhých 12 minut na ledě, 14 na trestné lavici a jeden záporný bod. Varování od Luonga by navíc forvard neměl brát na lehkou váhu. Florida má totiž v kádru Micheala Haleyho, v loňské sezoně zdaleka nejaktivnějšího bijce celé NHL, který už si na něj určitě brousí zuby...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud