Jiří Vítek
10. října 2018 • 17:20

Vrátí se show do Česka? Příští ročník NHL by mohl odstartovat v Praze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé zavítal kanadsko-americký kolotoč do Prahy v roce 2008, podruhé o dva roky později. Od té doby se NHL s přesuny své show do Česka odmlčela. Na konci minulého týdne se však ve vysílání televizní stanice Sportsnet objevila zpráva o tom, že příští ročník NHL by měl odstartovat v Praze. Tuto možnost následně potvrdil pro Český rozhlas Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní.



Pro fanoušky, kteří pravidelně ponocují kvůli sledování NHL, přišla radostná zpráva: za rok možná uvidí své oblíbence naživo.

Jako první vyšel s touto variantou reportér Chris Johnston při druhé přestávce sobotního zápasu mezi Torontem a Ottawou na stanici CBC. „První utkání by bylo v Praze, další dva duely by pak následovaly v listopadu ve Švédsku,“ naznačil, jak vypadají plány na start příštího ročníku NHL.

Pokud zástupci nejlepší hokejové ligy světa nakonec kývli na stěhování do Česka, byla by to již třetí akce tohoto rázu v hlavním městě. Poprvé se zde představily v roce 2008 New York Rangers a Tampa Bay Lightning, o dva roky později došlo na duel Bostonu s Phoenixem.

Variantu, že by se čeští fanoušci dočkali po devíti letech pokračování, nevyloučil Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která měla obě předchozí akce v hlavním městě na starosti.

Matt Murray je znovu mimo hru
Matt Murray je znovu mimo hru

„Ta informace je správná,“ potvrdil Černošek možnost návratu NHL do Prahy. „V nějaké pozici bychom se mohli vyskytnout, ale práva koupila celoevropská Live Nation, takže je otázka, v jaké pozici budeme. Ale máme nějakou nabídku a bavíme se o tom.“

Společnost Live Nation zastřešuje přesun NHL do Evropy již v této sezoně. Po přípravných zápasech Edmontonu a New Jersey proti evropským celkům se oba týmy potkaly v Göteborgu, kde v sobotu sehrály svá zahajovací utkání této sezony. Druhá událost se chystá na listopad, kdy se v Helsinkách utkají Winnipeg s Floridou.

V obou případech hleděli organizátoři i na to, aby přilákali diváky do hlediště nejen kvalitním hokejem. I proto se ve Švédsku představili v dresu Oilers obránce Oscar Klefbom a Adam Larsson, proti nim stanul Marcus Johansson. A to ještě chyběl Jesper Bratt, který po nešťastném odrazu puku při tréninku utrpěl zlomeninu čelisti.

Podobně tomu bylo i v letech 2008 a 2010, kdy se českým fanouškům představili Michal Rozsíval, Václav Prospal, David Krejčí, Martin Hanzal, Petr Průcha a Radim Vrbata. Poslední dva jmenovaní navíc absolvovali obě akce.

Pokud by se hokejová show představila v Praze potřetí, agentura Česká sportovní by tak v tomto případě hrála méně významnou roli než před osmi, respektive deseti lety. Roli organizátora by tentokrát převzala již zmíněná společnost Live Nation. „My bychom byli promotéři pro někoho, ale ne s přímou vazbou na NHL. V minulosti, v letech 2008 a 2010, jsme měli přímou smlouvu s NHL,“ uvedl Černošek.

Od zmíněného roku 2010 a souboje Phoenixu s Bostonem se severoamerická show Česku vyhýbala, soutěžní zápasy zůstaly výsadou Finska, Švédska a v jednom případě také Německa. Vzhledem k tomu, že předsezonní zápasy v Číně se nesetkaly s takovým ohlasem, v jaký vedení soutěže čekalo, je návrat do středu Evropy jednou z variant, kudy by se mohly cesty NHL ubírat.

Kdo by mohl přijet?

PHILADELPHIA FLYERS
Jeden z horkých adeptů na pražskou misi. V klubu momentálně působí Jakub Voráček, Radko Gudas a Michal Neuvirth, první dva jmenovaní mají navíc smlouvu i na příští sezonu. A vidět v akci nejproduktivnějšího českého hráče uplynulé sezony? To už je pořádné lákadlo.

BOSTON BRUINS
Je mladý, populární a má před sebou velkou budoucnost. David Pastrňák se postupně stává hlavní tváří českého hokeje, v reklamách vystupuje po boku těch největších hvězd. Kromě něj a Davida Krejčího je v klubu i řada slovenských hráčů, kteří by mohli přilákat fanoušky zpoza východní hranice.

DALLAS STARS
Proč se stále upínat na východ? Dosud jediným týmem Západní konference, který zavítal do Česka, zůstávají Coyotes, v roce 2010 ještě pod hlavičkou Phoenixu. Navázat by na ně mohl Dallas s Radkem Faksou a Martinem Hanzalem, vedle nich obléká dres Stars také obránce Roman Polák.

WASHINGTON CAPITALS
Dotáhnout do Česka letošního šampiona, by byla pořádná fuška, nicméně i zde by mohla hrát roli česká klika. Michal Kempný se po výměně z Chicaga prosadil do sestavy Capitals, své místo konečně chytil i Jakub Vrána, nově zde přibyl také Dmitrij Jaškin. Ovečkin a spol. by jistě táhli.

CAROLINA HURRICANES
Hurikán v Česku? Klid, můžete zase vylézt ze sklepa, nejde o větrnou pohromu, ale o tým NHL. Ten v loňském draftu ukázal na Martina Nečase, letos v létě si při hledání nového brankáře vybral Petra Mrázka. Pokud se české duo udrží v Carolině, mohli by se za rok klidně ukázat v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud