21. prosince 2018 • 12:49

To je Hartcore! Před mladíkem smekl i Voráček, Jágr z kostky lákal do Kladna

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Temno rozprostírající se nad brankovištěm Philadelphie, kde se letos vytočilo neuvěřitelných šest brankářů, slábne. Světlonošem je, alespoň soudě podle posledních dvou utkání, Carter Hart. 20letý Kanaďan po Detroitu (3:2) pomohl porazit i Nashville (2:1), v obou utkáních objížděl vítězné kolečko jako první hvězda zápasu. Flyers v domácím Wells Fargo Center při duelu s Predators také ocenili bývalého hráče Scotta Hartnella a z kostky zavěšené pod střechou areny promluvil Jaromír Jágr.



Puk z hokejky Andrease Athanasioua zaplul do náruče Cartera Harta a režisér úterního TV přenosu okamžitě přestřihl na rodiče mladého brankáře sedící na tribuně. Virální video bylo na světě! Maminka Shauna i otec John divoce tleskali, pak se neubránili slzám. Jejich syn si připsal první zákrok ve slavné NHL.

Od té doby utekly dva dny a Hart k premiérovému sejvu přidal dalších 50 (20 proti Red Wings a 31 proti Predators). A na adresu rodáka ze Sherwood Park v Albertě prší vodopád superlativů.

"On je tím hlavním důvodem, že jsme oba zápasy vyhráli," ocenil výkon šestého maskovaného muže v letošní sezoně Voráček. Před Hartem mu kryli záda Alex Lyon, Anthony Stolarz, Brian Elliott, Calvin Pickard a Michal Neuvirth, který plnil proti Nashvillu roli dvojky.

"Bylo to frustrující, chytal výborně, měli jsme pět klasických přesilových her a dvě minuty jsme hráli i 5 na 3. Všechno nám pochytal, nedali jsme nic," lamentoval útočník Predators Ryan Johansen, jehož tým přestřílel Letce 32:31.

VIDEO: Podívejte se na výborný Hartův výkon v sestřihu

„Smekám před kluky, do střel skákali po hlavě a na hranici totálního sebeobětování. Mají můj obrovský respekt, moc mi to ulehčili,“ nechal se v rozhovoru pro klubovou televizi slyšet 188 centimetrů vysoký Hart, který před telefonátem z prvního týmu působil na farmě Lehigh Valley Phantoms v AHL (17 zápasů, 3.05 branky na úspěšnost zákrok 90.1%). „Je to jako sen, ze kterého se ještě snad nějakou chvilku neprobudím. Rád bych co nejdříve přidal další vítězství,“ dodal Hart.

"Je hodně mladý, ale v brance působí až neuvěřitelně klidně. Má vybroušený brankářský styl, chytá úsporně a perfektně vykrývá úhly," přidal svůj postřeh trenér Scott Gordon, pod jehož vedením vyhráli Flyers obě utkání.

"Hrajeme teď trochu jinak. Zlepšili jsme se v obraně, vytváříme si spoustu šancí. To je dobrá zpráva do budoucna. V téhle hře musíme pokračovat," nechal se slyšet Voráček, který vstřelil jednu branku a chybí mu jeden bodík, aby pokořil šestistovku kanadských bodů v NHL (184+415). Na stejnou metu dosáhl během čtvrteční noci i David Krejčí z Bostonu.

Ještě pomalejší než Jágr

Hart, majitel zlaté medaile z juniorského MS 2018, se díky skalpu aktuálně pátého nejsilnějšího klubu v NHL stal sedmým nejmladším brankářem historie, který vyhrál své první dva duely v NHL. Bylo mu 20 let a 129 dní přesně. Rekord drží 18letý Tom Barraso ze sezony 1983/84, kdy lapal za Buffalo.

A jak to bylo s Jágrem? Úvodní buly zápasu obstaral legendární vlasáč Scott Hartnell, který ukončil kariéru ve 36 letech a za Philadelphii odehrál sedm sezon, plnil zde i roli asistenta kapitána. Potemnělá arena bouřila a vedení klubu na kostce pustilo i vzpomínkové video, ze kterého promluvili současní i bývalí Hartnellovi spoluhráči.

"Je to pro tebe velká noc, užij si ji! A aby si věděl, já hokej pořád hraju. Hledám někoho k sobě do lajny, kdo by byl pomalejší než já a napadlo mě, že ty by si byl naprosto ideální. Chybíš mi, a stejně tak mi chybíte vy, fanoušci Flyers," řekla slavná 68 a přes 19 tisíc fanoušků ve Wells Fargo Center bylo u vytržení.

Jágr odehrál za Philadelphii 73 zápasů v sezoně 2011/12, ve kterých vyprodukoval 54 bodů.

 

Philadelphia vyhrála i druhý zápas pod trenérem Scottem Gordonem a podle Voráčka má velký podíl na úspěchu Carter Hart. Dvacetiletý gólman, který minulý zápas debutoval v NHL, zneškodnil 31 střel.
Philadelphia vyhrála i druhý zápas pod trenérem Scottem Gordonem a podle Voráčka má velký podíl na úspěchu Carter Hart. Dvacetiletý gólman, který minulý zápas debutoval v NHL, zneškodnil 31 střel.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud