25. ledna 2019 • 20:30

Problémy přebíjel alkoholem, teď Lehner září v NHL: Chtěl jsem se zabít!

Autor: Petr Luzar
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je první v průměru inkasovaných gólů na utkání (2,01) i v procentuální úspěšnosti zásahů (93,1%) v NHL. Sedmadvacetiletý brankář Robin Lehner z New York Islanders přitom před rokem řešil úplně jiné věci. „Chtěl jsem se zabít,“ přiznal pro server The Athletic. „Nejednou jsem k tomu měl opravdu blízko.“ Psychické problémy se snažil přebít alkoholem. „Zápasy na ledě byly nic proti tomu, s čím jsem zápasil v hlavě.“



Švédský gólman trpí bipolární poruchou. Odchovanec Frölundy s ní bojuje dlouho. Euforie a nadšení se střídá s panikou a bezmocí. Lehnerovi, který v letech od 2010 až 2015 chytal v Ottawě a pak byl tři sezonu v Buffalu, pomohl třítýdenní detox v Arizoně. Do nové sezony a do nového klubu vstoupil odhodlaně. S nadějí na lepší budoucnost.

Děsivé? Moje realita

I když to tak na první pohled nevypadalo. Třeba už jen tím, jakou masku si nechal udělat. Šedá s hrůznými obličeji, šklebícími se kostlivci nebo rukou za vězeňskými mřížemi. Byl to záměr. Lehner na masce spolupracoval s vyhlášeným designerem Davidem Gunnarssonem. Znají se od dětství. Lehner si schválně masku nechal vyzdobit symboly, které charakterizují jeho nejtemnější období v životě. Nazval ji „Moje realita“. Kromě démonů je na masce po stranách ovšem vyobrazen také východ slunce. Jako symbol nového začátku.

„Od Robina to bylo tak statečné, že se svěřil se svým příběhem, aby zároveň pomohl ostatním lidem,“ ocenil autor masky David Gunnarsson. „Neskutečně mě ohromil. Jeho příběh mě navíc udělal silnějším. Tahle tvorba byla pro mě osobně emotivní, protože od dětských let se také potýkám s úzkostí, s návaly paniky a s obsedantně kompulzivní poruchou. Stejně jako Robin jsem vyhledal pomoc a našel sílu v mé rodině a ve víře v Boha.“

Robin Lehner popisuje své pocity na masceFoto AP Photo/Mary Altaffer

Emotivní maska ovšem také pomalu mění vizáž. V lednu si ji nechal Lehner vylepšit barvami. Nejen díky ní to vypadá, že se mu obrátila karta k lepšímu. Není divu. V bráně se švédskému gólmanovi daří. Hned v prvním duelu sezony zaznamenal čisté konto, na kontě už má v ročníku tři. Přes měsíc si drží sérii zápasů, ve kterých mu procentuální úspěšnost zákroků neklesla pod 90%.

Trenér Korn dělá divy

Za Lehnerovým vzestupem ovšem nestojí pouze léčba a detox. Výraznou roli v kariérním zlepšení hraje také Mitch Korn. Trenér brankářů, který je dlouhodobě považován za nejlepšího v profesi. K Ostrovanům přišel před sezonou z Washingtonu, kde působil čtyři roky. Společně s hlavním koučem Barrym Trotzem. Právě Korn stál i za vzestupem Bradena Holtbyho, který byl jednou z klíčových postav Capitals v cestě za premiérovým Stanley Cupem.

Spolupráci si Lehner pochvaluje. „Byl jsem typ nestabilního brankáře. Něco ve stylu - chyť puk, jak jen můžeš,“ říkal pro server The Athletic. „Věděl jsem, že mě čeká hodně změn, byl jsem nadšený, těšil jsem se na spolupráci. Je to těžký přechod, zabere čas, ale budu trpělivý.“

Výsledky už se dostavily. Možná dřív, než i sám Lehner očekával. Pod taktovkou jednašedesátiletého kouče se z frustrované hromádky neštěstí proměnil ve spolehlivého muže mezi tyčemi. Dává svému klubu jistotu v každém střetnutí. A stejnou jistotu a kuráž dává i všem, kteří s bipolární poruchou také bojují.

Robin Lehner popisuje své pocity na masce
Robin Lehner popisuje své pocity na masce

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud