26. června 2019 • 04:50

Schovaný talent na draftu? Mazura válí anglicky, u Oilers potká kamaráda

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když hrával hokej jako chlapec neměl Tomáš Mazura zrovna narýsovanou kariéru rovnou přímkou do NHL. Jenže po víkendovém draftu je z osmnáctiletého rodáka z Pardubic majetek slavného týmu Edmonton Oilers, který navíc v sobotu draftoval také jeho nejlepšího kamaráda Matěje Blümela. Kde se vlastně Mazura vzal, jaktože umí tak perfektně anglicky a co na něm zaujalo kanadské novináře?



Draft 2019 nenabízel na klíčových pozicích žádnou českou supernaději. Chyběly podobné osobnosti jako Martin Nečas či Filip Zadina. Vybráno bylo nakonec sedm českých hokejistů s českým pasem, včetně Mazury, jehož jméno zaznělo jako stodvaašedesáté.

V jiných klubech by hokejista z podobné pozice nebyl velkým mediálním tématem, ale Kanada je jiná. Novináři v Edmontonu ho rychle vyzpovídali a byli udiveni jeho skvělou jazykovou vybaveností. „Už třetím rokem žiji v Americe, tady není co řešit,“ vysvětloval.

Mazura není v českých kruzích úplně známý, nikdy ani neprošel žádným reprezentačním výběrem. Do zámoří se vydal už v šestnácti letech a má za sebou tři ročníky na Kimbal Union Academy v USHS-Prep. To není zrovna nejznámější liga. Například z TOP 10 bodování sezony 2017/18 prošel dosud draftem jeden jediný hráč.

„Hokej je tam rychlý, hraje se nadoraz a dost do těla. I když ne každý tam je vyloženě šikovný, nikdo nevypustí žádný souboj,“ popisoval novinářům ligu a dodal, že on sám rád sbírá body a umí to s holí.

Předvedl to i během nedávno skončeného ročníku, ve kterém byl prvním rokem jedním z klíčových mužů týmu, posbíral 54 bodů a stal se nejproduktivnějším borcem klubu. Čtrnáct branek a čtyřicet asistencí stačilo na sedmadvacáté místo v celé soutěži a zároveň na pozici druhého nejlepšího Evropana.

To jsou solidní cifry pro někoho, o koho v Česku nebyl nikdy valný zájem. „Zvolil jsem kdysi tuhle cestu, protože jsem chtěl hrát hokej a doma jsem nedostával moc příležitostí. Zdálo se mi, že když zůstanu, tak to nikam nepovede,“ vysvětloval a sebekriticky dodal, že tehdy ani nebýval tak šikovný a navíc byl menší než ostatní děti.

Díky tomu šancí dostával méně, a to ho hlodalo. Stejně jako přístup některých trenérů. Během rozhovoru se už jako hráč patřící do organizace Oilers podělil i o jeden příběh, kterému se smál. Ale před lety mu možná tak směšný ještě nepřipadal.

„Jeden z trenérů mě porovnával se spoluhráčem, který snad v patnácti už měl vousy a chlupy po celém těle a říkal mi, jak chci být dobrým hráčem, když nevypadám takhle. Že prý musím víc makat,“ pobavil novináře, které zajímalo také to, kde byl a co dělal, když se novinu o svém draftování dozvěděl.

Samozřejmě trávil čas se svým nejlepším kamarádem Blümelem, kterého Edmonton draftoval krátce před ním ze stého místa. Grilovali, koupali se v bazénu a najednou se z nich stali spoluhráči. „Nesledoval jsem to, ale volal mi kolega z týmu a křičel do telefonu, že mě draftovali,“ vybavil si.

To, že patří stejnému týmu jako Blümel, je pro něj něco, o čem se mu asi ani nesnilo. Že se navíc přiblížil dresu, ve kterém kdysi válel jeden z jeho vzorů Aleš Hemský, je další velké plus. Borec s číslem 83 na zádech býval svého času hvězdou mužstva a v kabině na něj nezapomněli.

Mohl by ho jednou Mazura napodobit?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud