26. června 2019 • 04:50

Schovaný talent na draftu? Mazura válí anglicky, u Oilers potká kamaráda

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když hrával hokej jako chlapec neměl Tomáš Mazura zrovna narýsovanou kariéru rovnou přímkou do NHL. Jenže po víkendovém draftu je z osmnáctiletého rodáka z Pardubic majetek slavného týmu Edmonton Oilers, který navíc v sobotu draftoval také jeho nejlepšího kamaráda Matěje Blümela. Kde se vlastně Mazura vzal, jaktože umí tak perfektně anglicky a co na něm zaujalo kanadské novináře?



Draft 2019 nenabízel na klíčových pozicích žádnou českou supernaději. Chyběly podobné osobnosti jako Martin Nečas či Filip Zadina. Vybráno bylo nakonec sedm českých hokejistů s českým pasem, včetně Mazury, jehož jméno zaznělo jako stodvaašedesáté.

V jiných klubech by hokejista z podobné pozice nebyl velkým mediálním tématem, ale Kanada je jiná. Novináři v Edmontonu ho rychle vyzpovídali a byli udiveni jeho skvělou jazykovou vybaveností. „Už třetím rokem žiji v Americe, tady není co řešit,“ vysvětloval.

Mazura není v českých kruzích úplně známý, nikdy ani neprošel žádným reprezentačním výběrem. Do zámoří se vydal už v šestnácti letech a má za sebou tři ročníky na Kimbal Union Academy v USHS-Prep. To není zrovna nejznámější liga. Například z TOP 10 bodování sezony 2017/18 prošel dosud draftem jeden jediný hráč.

„Hokej je tam rychlý, hraje se nadoraz a dost do těla. I když ne každý tam je vyloženě šikovný, nikdo nevypustí žádný souboj,“ popisoval novinářům ligu a dodal, že on sám rád sbírá body a umí to s holí.

Předvedl to i během nedávno skončeného ročníku, ve kterém byl prvním rokem jedním z klíčových mužů týmu, posbíral 54 bodů a stal se nejproduktivnějším borcem klubu. Čtrnáct branek a čtyřicet asistencí stačilo na sedmadvacáté místo v celé soutěži a zároveň na pozici druhého nejlepšího Evropana.

To jsou solidní cifry pro někoho, o koho v Česku nebyl nikdy valný zájem. „Zvolil jsem kdysi tuhle cestu, protože jsem chtěl hrát hokej a doma jsem nedostával moc příležitostí. Zdálo se mi, že když zůstanu, tak to nikam nepovede,“ vysvětloval a sebekriticky dodal, že tehdy ani nebýval tak šikovný a navíc byl menší než ostatní děti.

Díky tomu šancí dostával méně, a to ho hlodalo. Stejně jako přístup některých trenérů. Během rozhovoru se už jako hráč patřící do organizace Oilers podělil i o jeden příběh, kterému se smál. Ale před lety mu možná tak směšný ještě nepřipadal.

„Jeden z trenérů mě porovnával se spoluhráčem, který snad v patnácti už měl vousy a chlupy po celém těle a říkal mi, jak chci být dobrým hráčem, když nevypadám takhle. Že prý musím víc makat,“ pobavil novináře, které zajímalo také to, kde byl a co dělal, když se novinu o svém draftování dozvěděl.

Samozřejmě trávil čas se svým nejlepším kamarádem Blümelem, kterého Edmonton draftoval krátce před ním ze stého místa. Grilovali, koupali se v bazénu a najednou se z nich stali spoluhráči. „Nesledoval jsem to, ale volal mi kolega z týmu a křičel do telefonu, že mě draftovali,“ vybavil si.

To, že patří stejnému týmu jako Blümel, je pro něj něco, o čem se mu asi ani nesnilo. Že se navíc přiblížil dresu, ve kterém kdysi válel jeden z jeho vzorů Aleš Hemský, je další velké plus. Borec s číslem 83 na zádech býval svého času hvězdou mužstva a v kabině na něj nezapomněli.

Mohl by ho jednou Mazura napodobit?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud