23. září 2019 • 20:35

Chceš si zatančit? Bývalé těžké váhy NHL soutěží v krasobruslení

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Chceš si zatančit?“ Tradiční výzva, kterou hokejoví bitkaři v zámoří dlouhé roky používali k tomu, aby svého soka pobídli ke rvačce. Teď nabývá reálných rozměrů, kanadská televizní stanice CBC Television vrací po šesti letech do vysílání krasobruslařskou reality show Battle of Blades, a v ní se tentokrát objevují i dvě těžké váhy let minulých - Colton Orr a Brian McGrattan.



Osmatřicetiletý McGrattan ukončil kariéru před třemi lety v anglickém Nottinghamu a s NHL se rozloučil dokonce už v roce 2014. Ale jako šampion těžké váhy. V nejlepší lize světa zvládl 73 bitek během devíti sezon. Není to vysoké číslo, ale to jen proto, že ne často někdo našel odvahu se mu postavit.

I když třeba Colton Orr, který bitek zvládl 119, se s ním utkal hned pětkrát. A pokaždé šlo o tvrdou řež, během které si žádný z diváků v hale nedovolil zůstat sedět. Jenže časy se mění. Dva borci, kteří rozhodně nebyli známí svou kvalitou bruslení, v ní teď mají vynikat.

McGrattanovou partnerkou bude v televizní show Vanessa Jamesová, jedenatřicetiletá francouzská krasobruslařka, která je například majitelkou bronzové medaile z mistrovství světa v disciplíně sportovních dvojic z roku 2018. A bývalý bijec Ottawy, Phoenixu, Calgary či Nashvillu si najednou zvyká, že své ruce musí na ledě používat jinak než byl zvyklý.

„Je třeba být něžný, elegantní a uhlazený,“ řekl pro SportsNet urostlý McGrattan, který řekl, že šestinásobnou šampionku Francie už zhruba čtyřistakrát při trénování zdvihl nad hlavu.

Hodně ho také zaujalo, jak moc rozdílné pohyby jsou pro hokej a krasobruslení potřeba. Sám zkušenost nazývá značně poučnou.

„Zaujalo mě, jak je třeba mít zpevněné tělo, aby nohy mohly správně pracovat. Krasobruslaři umí také daleko lépe používat své brusle, páni, kéž bych tohle dělal když jsem byl malý! Můj čtyřletý syn začal letos s hokejem, a teď ho přihlásím i na krasobruslení,“ vysvětloval nadšeně.

To si musel McGrattan pořádně natrénovat, stejně jako další bývalí hráči NHL, kteří se s ním v soutěži objeví. Jde například o Sheldona Kennedyho, Bruno Gervaise, P.J. Stocka nebo právě Orra. Jeho dávného protivníka, se kterým se popral naposledy 14. listopadu 2009 a ze rvačky tehdy odjížděl se zkrvaveným ciferníkem.

„Je to jeden z nejtvrdších hráčů, proti kterým jsem kdy hrál. Svedli jsme proti sobě několik epických bitev, ale na konci kariér se z nás stali přátelé. Těší mě, že se spolu do něčeho takového můžeme pustit,“ řekl McGrattan, který díky 551 trestným minutám v ročníku 2004/05 drží sezonní rekord v AHL.

Každopádně je pro něj celá show jednou velkou a novou zkušeností. Třeba upoutávka na pořad byla dost netradiční.

„Tolikrát jsme se prali, ale nikdy by mě nenapadlo, že se spolu jednou budeme držet za ruce a kroužit po ledě,“ směje se McGrattan.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud