19. listopadu 2019 • 09:50

Nedomanský v Síni slávy: vracel se na pódium, dojal a rozesmál i Haška

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve svých pětasedmdesáti letech se Václav Nedomanský v pondělí stal druhým Čechem, který byl slavnostně uveden do hokejové Síně slávy v Torontu. Ačkoliv v kariéře toho rodák z Hodonína zažil mnoho, přesto bylo vidět, že během svého proslovu byl lehce nervózní. Ani během čtvrthodinové řeči nestihl říct úplně vše, ale další z nových členek, kanadská útočnice Hayley Wickenheiserová, mu dala ještě prostor během svého projevu. Nedomanský tak pobavil i dojal publikum, kde seděla jeho manželka i třeba první Čech v Síni slávy Dominik Hašek.



Když uznávaný expert TSN James Duthie uváděl Nedomanského, nazval ho pionýrem, jedním z evropských průkopníků, který pomohl dalším hráčům ze starého kontinentu v těžkých dobách ukázat cestu do NHL.

„Cítím se jako filmová hvězda, ale to já nejsem,“ začal svou řeč na pódiu Nedomanský. Stal se inovátorem jako emigrant z východní Evropy, který se prosadil do NHL a byl tak příkladem pro další. O jeho životní cestě natočil dokument jeho syn Vashi.

Václav Nedomanský a jeho polibek manželce po druhém návratu z pódia
Václav Nedomanský a jeho polibek manželce po druhém návratu z pódia

„Já nechci být pionýr, protože to v jiných jazycích znamená něco jiného. Ale jsem rád, že jsem pomohl otevřít dveře některým evropským hráčům, když jsem dosáhl svého snu hrát NHL,“ řekl poté, co vylíčil svou životní cestu od prvních krůčků v Hodoníně a postupně poděkoval všem, kteří mu pomohli.

Památeční plaketu předal Nedomanskému bývalý spoluhráč Frank Mahovlich, jenž mu při působení v celku Toronto Toros ve WHA hodně pomohl.

„Mé začátky v Torontu by nebyly snadné, kdyby se o mě nepostaral od úplného začátku můj dlouholetý kamarád Frank Mahovlich a jeho žena Marie. Ani nevím, jak se jim to podařilo, protože jsem nemluvil anglicky, přesto jsme si rozuměli,“ připomněl Nedomanský dobu, kdy přicestoval do Kanady se svou první ženou Věrou a tříapůlletým Vashim.

Nedomanský se po svém čtvrthodinovém proslovu vrátil na pódium ještě jednou. Při své řeči jej pozvala zpět z hlediště Wickenheiserová. „Můj syn (Noah Pacina) je Čech, trénovala jsem tam deset let v létě a nedokážu si představit, jak bylo těžké tehdy tuto zemi opustit a odejít do Kanady. Vím, že Václav chtěl ještě některým výjimečným lidem poděkovat,“ prohlásila Wickeheiserová.

„Zapomněl jsem na dvě věci. Poděkovat všem svým přátelům a spoluhráčům z Československa a národního týmu. Se všemi jsem tam strávil řadu let, byli to skvělí hráči a kamarádi. A samozřejmě, za což se hrozně omlouvám, mé překrásné ženě Marcele, která je tu pro mě pořád a pomáhá mi celý život. Takže je mi to líto a doufám, že dostanu dneska večeři,“ rozesmál Nedomanský sál a poděkoval i synovi a dcerám Victorii a Julii a dojal svou drahou polovičku.

„Miluju vás a omlouvám se, váš tatínek je natvrdlý,“ uzavřel svůj proslov a rozesmál publikum, včetně Dominika Haška , který byl jako první Čech do Síně slávy uveden před pěti lety.

Velký příběh Václava Nedomanského čtěte zde »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud