4. března 2020 • 10:30

Miláček Francouz! Potěšil fanouška, září čísly i povahou. Bude jednička?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tenhle kauf se povedl. Když generální manažer Joe Sakic z Colorada v roce 2018 z Ruska přivedl brankáře Pavla Francouze, tak asi ani netušil, jaký zásah se mu právě povedl. Skromný český chlapík si ve své druhé sezoně v zámoří získal pozornost hokejového světa a září ve statistikách. A umí to i s fanoušky Avalanche, kterých má čím dál víc. Je to i díky jeho přátelské a vstřícné povaze.



Statistiky ukazují, že Francouz si nepřítomnost svého brankářského kolegy Philippa Grubauera vyloženě užívá. Německá týmová jednička je od poloviny února kvůli zranění mimo hru, ale ligový nováček se z toho nerozklepal. Naopak.

Jeho průměr 2,24 branky na zápas je doslova elitní, mezi stabilně chytajícími brankáři jsou lepší jen Tuukka Rask z Bostonu, Darcy Kuemper z Arizony a Anton Chudobin z Dallasu. Procentuální úspěšnost 92,9% před něj zase řadí jen trio Igor Šesťorkin - Chris Driedger - Cayden Primeau, které dohromady v sezoně ale nemá odchytáno ani množství Francouzových zápasů.

Gólmanské statistiky:

Jméno Tým Zápasy Úspěšnost zákroků
1. Šesťorkin NY Rangers 10 94%
2. Driedger Florida 9 93,20%
3. Primeau Montreal 2 93,10%
4. Francouz Colorado 29 92,90%
     
24. Grubauer Colorado 36 91,60%
Jméno Tým Zápasy Průměr branek na zápas
1. Rask Boston 39 2,13
2. Kuemper Arizona 26 2,17
3. Chudobin Dallas 29 2,22
4. Šesťorkin NY Rangers 10 2,23
5. Francouz Colorado 29 2,24
     
21. Grubauer Colorado 36 2,63

Bývalý gólman Litvínova je prostě v tuhle chvíli špičkový. Neprohrál už šest utkání v řadě a nikdy nedostal víc než dvě branky. Byl také zvolen třetí hvězdou minulého týdne a první toho předminulého. Dvakrát za sebou mezi hvězdami týdne? To dokázali v tomto ročníku kromě něj jen Connor McDavid, Jack Eichel a Andrej Vasilevskij. Sympatická společnost.

Deník Denver Post navíc začal spekulovat, co se bude dít, až se kolega Grubauer vrátí z marodky. „Francouz pravděpodobně dál bude tím, kdo bude nominován do zápasů jako jednička,“ napsal žurnalista Mike Chambers.

Ne že by německý gólman chytal špatně, ale fakt je ten, že jeho čísla za těmi Francouzovými zaostávají. Osm obdržených v branek v posledních šesti zápasech, to je zkrátka fantastické.

Brock Nelson byl jediný, kdo Pavla Francouze překonal
Brock Nelson byl jediný, kdo Pavla Francouze překonal

„Je velkým důvodem proč máme teď takovou sérii vítězství. Nic ho nerozhází. Pořád se drží toho svého,“ vyzdvihuje jeho schopnosti kapitán Gabriel Landeskog, který je v sedmadvaceti letech o dva roky mladší než Francouz.

„Navíc je to perfektní spoluhráč, nikdy si na nic nestěžuje a vždycky je maximálně pozitivní. Tohle všechno si opravdu zaslouží,“ pokračoval Švéd.

A stejně jako si Francouz získal na svou stranu spoluhráče a žurnalisty, získává si nějakou dobu pro sebe i přízeň fanoušků. Když v pondělí proti slaboučkému Detroitu seděl na střídačce, našel si při rozbruslení na soupeřově ledě hlouček fanoušků Avalanche a jednoho z nich obdaroval svou gólmanskou hokejkou.

Takhle se to dělá.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud