29. března 2020 • 10:00

NHL? Je konec! Tu sra*ku znám, říká hvězda a pálí ostrými. Co mu vadí?

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatočerné betony mu už dorazily. Stejně tak nová maska, kde kromě tradiční lebky symbolizující jeho boj s duševní nemocí hraje prim i motiv meče. Z Robina Lehnera se nedávno stal "Zlatý rytíř" a švédský gólman se po přesunu z Chicaga těšil, jak to na nové štaci rozbalí. V dresu Vegas ale stihl jen tři zápasy, pak pandemie koronaviru NHL přerušila, zatím na neurčito. Lehner ale má za to, že konec je definitivní! Král loňské sezony navíc vidí paralelu s bipolární poruchou, kvůli které se chtěl pokusit o sebevraždu.



Čísla jsou neúprosná. K nedělnímu ránu ve Spojených státech na onemocnění COVID-19 zemřelo více než 2000 lidí, nakažených je přes 100 tisíc, nejvíce na světě. Situace je kritická a ještě zdaleka nekulminovala. A NHL? Dva nakažené hlásí Ottawa i Colorado, dle serveru USA today byl o víkendu na koronavirus pozitivně testován také čtyřiašedesátiletý majitel Rangers James Dolan (patří mu i New York Knicks v NBA), který zakládajícího člena Original Six vlastní od roku 1994.

Soutěž ale stáhnout rolety nechce a nemůže, zástupce komisionáře Bill Daly v pátek uvedl, že liga počítá i s možností hrát hluboko v létě. „Věříme, že pokud to bude nutné, tak můžeme hrát i v srpnu. Když nebude jiné cesty, najdeme způsob, jak tento scénář naplnit. Pořád však platí, že máme naději a cíl uskutečnit zápasy dříve než takto pozdě,“ nechal se slyšet Daly a pokračoval.

„V souvislosti na vývoji bychom rádi hráli už na jaře a teprve až pod tlakem událostí v létě. Narovinu, tenhle problém bychom řešili rádi.“

Lehner, který vloni proklouzl do užší nominace na Vezinovu trofej, společně s německým parťákem z Islanders Thomasem Greissem získal William M. Jennings Trophy, která je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek (198 obdržených gólů za 82 duelů), a vedle toho převzal i Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji, Dalyho optimismus nesdílí. Naopak.

Robin Lehner měl těžké psychické problémy. Boj s nimi si vyobrazuje i na své masky.Foto profimedia.cz

„Nemyslím si, že je možné se 100 tisíci případy nakažených koronavirem přerušit sezonu a pak v ní pokračovat. Bezpečnost je na prvním místě. Nemůžete se otočit o 180 stupňů a začít opět hrát. Dávám záchraně sezony šanci nula procent. Já teď už jenom doufám, že budeme moci začít nový ročník jako obvykle v říjnu,“ citoval slova 28letého rodáka z Göteborgu švédský server Expressen.

"Na světě je teď hodně úzkosti, ale já jsem na tuhle sra*ku zvyklý. Pochopte mě, nemyslím to zle, ale jsem rád, že teď lidé zjišťují, jaké to je, když máte deprese a úzkosti. Naučil jsem se s tím žít, proto pro mě osobně není vzniklá situace tak skličující. Zlepší se to a bude zase dobře, jen to chvilku potrvá," otevřeně vyprávěl Lehner, který trpí bipolární poruchou, euforie a nadšení se u něj střídá s panikou a bezmocí.

Odchovanec Frölundy závažné psychické problémy řešil alkoholem a chtěl se zabít, jak přiznal v obsáhlé zpovědi pro The Athletics. Své démony, které si rád zvěčňuje na masku a na sociálních sítích často sahá k hashtagu "SameHere" (má ho na masce i na betonech a vyjadřuje tak svou účast s duševně nemocnými lidmi), ale překonal.

O úžasném loňském ročníku s Islanders už jsme mluvili, v této sezoně Lehner za Chicago lapal 33 zápasů, ve kterých pomohl Blackhawks k šestnácti výhrám.

24. února pak přišla výměna do Vegas, kde má krýt záda nedotknutelnému Marc-André Fleurymu. Vedl si dobře, ve třech utkáních zapsal geniální čísla 1.67 obdržené branky na duel a 94% úspěšnosti zákroků, proti New Jersey navíc vychytal čisté konto.

Šance na Stanley Cup byla velká

"V důsledku duševního onemocnění zemře každý rok osm milionů lidí, na taková čísla se snad koronavirus nedostane. Pokud bychom jim dopřáli stejnou péči, jako nyní vynakládáme na boj s koronavirem, vyřešili bychom to, číslo by bylo mnohem menší. Proto jsem trochu zmatený a nerozumím tomu, proč se tak neděje. Stačilo by pět procent úsilí, které vynakládáme nyní," posteskl si Lehner, který lidem s bipolární poruchou sám pomáhá.

"Stále mi spousta lidí volá, píše textové zprávy. I proto jsem tu zpověď udělal, chtěl jsem, aby to přestalo být veřejným tajemstvím. To se snad povedlo, lidem, kteří mi napíšou, se snažím odpovídat. Ale nejsem terapeut, mohu jim jen sdělit vlastní prožitek, co pomohlo mně," myslí si majitel 301 startů v NHL, který chytal i za Ottawu a Buffalo.

A brankář, jehož gáže ve Vegas činí luxusních pět milionů dolarů za sezonu, promluvil i o novém zaměstnavateli. "Na začátku to bylo obtížné, ještě se mi nestalo, že bych měnil tým v průběhu sezony, první týden jsem se hodně trápil. Ale Vegas je dobrý tým, jsou tu super spoluhráči i trenér, hodně mi to usnadnili. Mám tu svoji rodinu, pronajali jsme si dům na předměstí, jsme tu šťastní," dodal 193 vysoký brankář, který s manželkou Donyou vychovává dcerku Zoe a synka Lennoxe.

Měli Golden Knights letos na Stanley Cup? Před přerušením soutěže byli osmým nejlepším týmem soutěže, na Západě drželi se ziskem 86 bodů třetí místo.

"Šance byla velká, myslím, že jsme klidně mohli zopakovat finále z roku 2018. Osobně jsem se v brance cítil velmi dobře, za tři utkání jsem dostal jen pět branek. Měl jsem dobrou sezonu, i když musím říct, že ty poslední týdny v Chicagu byly divné, ale už je to za mnou.“

Robin Lehner měl těžké psychické problémy. Boj s nimi si vyobrazuje i na své masky.
Robin Lehner měl těžké psychické problémy. Boj s nimi si vyobrazuje i na své masky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud