Jan Denemark
8. dubna 2020 • 10:00

Jaké to je trénovat Ovečkina? Vypráví kouč, který ho dovedl ke Stanley Cupu

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají výsostné postavení. Musí se k nim přistupovat jinak. Poštvat si je proti sobě znamená přijít o práci. Řeč je o těch největších superhvězdách. O hráčích, kolem kterých se buduje mužstvo a kteří mají mastné kontrakty na několik sezon dopředu. Alexe Ovečkina do této skupiny můžeme zařadit bez mrknutí oka. Jeho bývalý lodivod z Washingtonu Barry Trotz popsal, jaké to je takovou hvězdu vést.



Celé čtyři ročníky vedl velezkušený Barry Trotz ze střídačky ruskou osmičku. Ze spolupráce dvou mistrů svého řemesla těžil celý Washington. V roce 2018 zaznamenala organizace největší úspěch v historii, když Capitals dokráčeli až ke Stanley Cupu. Následující ročník už Trotz stál na lavičce New Yorku Islanders, ze kterého hned v prvním ročníku udělal nejlépe bránící celek ligy. Zkrátka absolutní trenérská špička.

„Miluji trénování superhvězd! Měl jsem za svou kariéru možnost vést celky s různými styly a s různými osobnostmi. Samozřejmě v mém minulém působišti jsem vedl Alexe. To byla obrovská výzva. Máte vést hráče, který dokáže věci, které nikdo jiný neumí. Je výzva ho vést a zároveň mu pomáhat v růstu ve věcech, kde se ještě může posunout,“ popsal kanadský kouč pro web Sportsnet.

Statistiky Alexe Ovečkina pod Barrym Trotzem:
324 zápasů
185 branek
123 asistencí
308 bodů

V sezoně 2014/2015, kdy Trotz Ovečkinovu družinu přebíral, se kanonýrova kariéra překlápěla do nové roviny. V posledních dvou ročnících před Trotzovým příchodem se rodák z Moskvy vždy stal nejlepším ligovým střelcem. Zároveň už to ale nebyl sebestředný forvard, jehož jediným cílem jsou vysoká čísla v kolonce nastřílených gólů. Ne, už mu daleko více záleželo na týmových výkonech a výsledcích.

„Jednoznačně vyrostl jako osobnost. Stala se z něj persona hodná následování. Zároveň se velmi zlepšila jeho hra do defenzivy,“ dodal Trotz. Právě na defenzivním vývoji má koučův přístup největší zásluhu. Každý z lodivodů má svůj vlastní styl vedení týmu. Trotz, který v NHL odtrénoval třetí nejvyšší počet duelů v historii, ho má založený na vypilované obranné činnosti celého týmu. Na tomto přístupu stavěl na všech svých štacích. Všude uspěl.

O tom, že Trotzovo vedení mělo na celý Washington, včetně Ovečkina, vyloženě pozitivní vliv, nelze pochybovat. Za čtyři ročníky Capitals třikrát vyhráli svou divizi. Dvakrát byli šampiony v základní části a jak již bylo zmíněno, nakonec mohli zvednout nad hlavu i Stanley Cup. Ovečkinův přínos právě v triumfální jízdě v play off v roce 2018 byl značný. Však byl také odměněn Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů.

„Hlavně jsem cítil, že v době, kdy jsem ho vedl, se u něj kompletně změnilo pořadí hodnot v porovnání s tím, jaký byl, když do ligy přišel. V období, kdy mu bylo okolo jednadvaceti let, tak měl ligu trochu na háku. Od té doby ušel dlouhou cestu a díky svému talentu a vášni vyrostl v ústřední osobnost, v lídra. Přesně našel balanc mezi týmovým pojetím a touhou střílet branky, která je mu vlastní,“ uzavřel úspěšný trenér.

Trotzova kariéra v NHL:
1998 – 2014 Nashville Predators
2014 – 2018 Washington Capitals
2018 - ? NY Islanders
1674 zápasů, 845 výher, 769 proher, 60 remíz

Dnešní vydání deníku Sport kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Deník Sport, středa 8. dubna Deník Sport, středa 8. dubnaFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud