Jaroslav Kalina
4. března 2021 • 20:36

Čistka v Montrealu. Po koučích skončil i trenér gólmanů. Uprostřed zápasu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhé době se zdálo, že tradiční hokejová bašta NHL může soupeřům konečně pořádně zavařit. Před nynější sezonou byl Montreal řazen mezi slibná překvapení, i start ročníku této predikci napovídal, vedení Canadiens však od svého mužstva zřejmě čekalo mnohem víc a rozhodlo se pro pořádný průvan. Týden po vyhození zkušeného kouče Claudea Juliena i jeho asistenta skončil v klubu také trenér gólmanů Stéphane Waite. Uznávaného odborníka navíc propustili velmi netradičně během vítězného utkání s Ottawou (3:1)! Nástupcem se stal bývalý brankář Sean Burke.



V hokeji není až tak ojedinělé (ale jistě stále kuriózní), když v průběhu zápasů skončí jeden z členů realizačního týmu, nebo je hráč vytrejdován do jiného týmu. V listopadu 2017 byl útočník Matt Duchene v průběhu první třetiny utkání NHL vyměněn z Colorada do Ottawy. Něco podobného se tento týden stalo v Montrealu. Po druhé dvacetiminutoce zápasu se Senators se trenér brankářů Stéphane Waite dozvěděl, že končí.

Důvod? Po 13 odchytaných zápasech si Carey Price, létitá jednička Canadiens, drží ve statistikách těžký podprůměr. Procentuální úspěšnost nejlépe placeného gólmana v NHL nepřesahuje ani devadesát procent (89,3 %). Vedení Montrealu se tak rozhodlo ke změně a ještě v průběhu duelu s Ottawou ukončilo spolupráci s Waitem po dlouhých osmi letech, které zasvětil cepování Price a spol. Olympijskému vítězi ze Soči 2014 pomohl k zisku Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezony. V posledních letech se ale dostal výkonnostně dolů.

Pětapadesátiletý kanadský expert, jenž se věnuje práci s brankáři od roku 1983, byl propuštěn na základě rozhodnutí generálního manažera klubu Marca Bergevina. O konci Waitea se nijak neradil s gólmany, ani se samotným trenérem. 

Trenér brankářů Stéphane Waite pomohl Careymu Priceovi v roce 2015 k zisku Vezina Trophy
Trenér brankářů Stéphane Waite pomohl Careymu Priceovi v roce 2015 k zisku Vezina Trophy

„Carey je pořád výborný brankář, jeden z nejlepších v lize, ale potřebuje pomoc. Toto rozhodnutí nebylo založeno pouze na nynější sezoně. Viděl jsem v tom určitý vzorec. Byly tam vzestupy a pády...byl to můj vnitřní pocit a někdy musím věřit svému instinktu,“ vysvětlil šéf Canadiens rozloučení s mužem, který k týmu přicházel v roce 2013 jako dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Chicagem.

Podobně nečekaný osud minulý týden stihl již bývalého kouče Montreal Canadiens Claudea Juliena a jeho kolegu Kirka Mullera, kteří byli propuštěni po třech porážkách v řadě. Mužstva se dočasně ujal Dominique Ducharme, během jehož působení nyní náhle skončil i Waite.

Náhradníkem na postu trenéra (nyní již ředitele) gólmanů se stal současný skaut a poradce brankářů Montrealu Sean Burke. Někdejší dlouholetý maskovaný muž z NHL má za cíl udělat prostor Priceovi i jeho parťákovi Jakeu Allenovi a využít jejich plný potenciál. Do parády si je vezme ale až 19. března, do té doby musí nový člen realizačního týmu Canadiens podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

Na intenzivnější spolupráci s Burkem se těší i Price. „Je to velmi dobrý člověk, snadno se s ním mluví. Očividně jsem s ním tak moc ještě nespolupracoval, ale už se na tuhle příležitost moc těším,“ prozradil největší boháč mezi brankáři (v roce 2018 podepsal osmiletý kontrakt na celkem 84 milionů dolarů!). Nezapomněl ale ani na odcházejícího Waita. „Jsem vděčný za čas, který jsem se Stephem strávil. Byl to pracovitý a oddaný trenér brankářů a opravdu si cením veškeré práce, kterou s námi odvedl.“ 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud