Pavel Bárta
11. června 2021 • 10:52

Boston stárne. Exploze ho teprve čeká, střelecky stíhá jen Marchand s Pastou

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni překvapivě vymetli Washington, letos vyřadili Boston. New York Islanders se podruhé za sebou probili do semifinále Stanley Cupu. Znovu si to rozdají s Tampou, která loni Pohár vybojovala. Bruins nad nimi ve druhém kole vedli 2:1 na zápasy, soupeř však sérii třemi výhrami otočil. David Pastrňák (0+1) a David Krejčí (0+2) přispěli ve středečním šestém zápase asistencemi, po výbuchu 2:6 pro ně však sezona končí.



Podruhé během dvou týdnů fanoušci v hale Nassau Coliseum sledovali, jak jejich tým zvládl sérii play off. Za New York Islanders se střelecky prosadili členové tří útoků, úderníci Bostonu selhali. Obránce Matt Grzelczyk si navíc nemohl vybrat horší dobu pro nepovedený zápas. Brankáře Tuukku Raska trápilo zranění, o jeho startu se rozhodlo na poslední chvíli. Ani jemu se šestý zápas nepovedl.

Osud Bruins se začal hroutit ve 26. minutě, kdy Brock Nelson z Islanders vypíchl ve středním pásmu kotouč Grzelczykovi, o pár vteřin později pověsil nad Raskovu lapačku a poslal svůj tým do vedení 2:1. Moment, který následoval o šest minut později, popsal gólman Bostonu jako hozený granát, který explodoval nárazem o brusle Mika Reillyho. Od zadního mantinelu rozehrál puk, ten si po odrazu ztlumil rukou Josh Bailey a poslal před branku Nelsonovi. Jeho zásun bekhendem nakonec znamenal vítěznou trefu.

Masakr v prostřední třetině korunoval třetí zásek, pod kterým byli opět podepsaní Grzelczyk s Raskem. Střelu Adama Pelecha od modré čáry gólman Bruins vyrazil přímo před sebe, Grzelczyk se snažil zamést puk do bezpečí, jenže tentokrát se ho zmocnil Kyle Palmieri a procedil kotouč Raskovi pod betonem. Tyhle momenty uťaly sezonu Bruins. Islanders šli ze stavu 1:1 do trojbrankového trháku. V klíčových momentech měli na ledě vždycky někoho, kdo byl schopen využít jejich chyby. V tom spočíval největší rozdíl.

Hokejisté Bostonu prohráli šestý duel play off NHL na ledě New York Islanders 2:6 a skončila jim sezona
Hokejisté Bostonu prohráli šestý duel play off NHL na ledě New York Islanders 2:6 a skončila jim sezona

„Neřekl bych, že jsme jim něco darovali, ale v těchto situacích jsme měli líp ovládat kotouč. Proto jsme neuspěli proti týmu, který vytváří velký tlak na puk,“ hodnotil kouč Bruce Cassidy.

Jindy by Bruins takovou pohromu přežili. Ve středu ne, protože Islanders nedarovali Bostonu vůbec nic. David Krejčí a Taylor Hall měli při hře pět na pět jedinou střelu. Jejich parťák z útoku Craig Smith žádnou.

Hokejistům Boston Bruins končí sezona i proto, že vůbec nestačili v ofenzivě. „Samozřejmě mohl být lepší,“ pravil o Raskovi trenér Cassidy. A hned pokračoval: „Byly tam však taky nějaké dorážky, s nimiž jsme si mohli poradit líp. Nezvládli jsme ani některé další situace, posílali puky do špatných míst. Od některých hráčů bychom potřebovali lepší produktivitu. Prohráli jsme jako tým.“

Střelecké bídě se vymykali pouze Pastrňák a Marchand s celkem pěti zásahy. Hall a Smith ve druhém kole skórovali jednou, spousta dalších vyšla naprázdno. Islanders si rozvrstvili palebnou sílu rovnoměrně. „Hráli fakt dobře, do defenzivy. Jako tým jsou podceňovaní a mají podceňované hráče. Třeba Pageauova lajna odvedla proti Bergeronově lajně výbornou práci,“ ocenil Cassidy.

Co bude dál? Smlouvy končí čtrnácti hráčům, včetně Halla, který přišel před uzávěrkou přestupů. Jádro týmu stále tvoří několik pamětníků slavných časů před deseti lety, kdy Bruins vybojovali Pohár naposledy. Pořád ho táhnou Marchand, Bergeron, Krejčí a Rask. V roce 2011 chytal Tim Thomas, nicméně od té doby Boston ještě dvakrát postoupil do finále. Bergeronovi bude příští měsíc 36 let. Krejčí (35) se stane nechráněným volným hráčem. Stejně tak Rask (34), ale nejdřív asi půjde na operaci kvůli neduhu, jehož povahu neprozradil.

„Stárneme,“ řekl. „Jednou to určitě skončí. Máme skvělé vedení, výborné veterány. Snažíme se každý rok postavit nový tým a dát se dohromady. Myslím, že v téhle sezoně jsme si vedli docela dobře,“ dodal finský brankář.

Je zřejmé, že exploze teprve přijde. Co začalo před sezonou odchodem dlouholetého kapitána Zdena Cháry, může v následujících týdnech pokračovat.

Islanders v dalším kole narazí na poslední vítěze Stanley Cupu Tampu. Semifinálový soupeř Montrealu jsou Vegas Golden Knights, kteří vyhráli s Coloradem 4:2 na zápasy i přesto, že na startu série dvakrát uspěli hokejisté Avalanche.

Komu v Bostonu končí smlouvy

jméno (věk) post
Anton Blidh (26) útočník
Brandon Carlo (24) obránce
Trent Frederic (23) útočník
Jaroslav Halák (36) brankář
Taylor Hall (29) útočník
Steven Kampfer (32) obránce
Ondřej Kaše (25) útočník
David Krejčí (35) útočník
Sean Kuraly (28) útočník
Kevan Miller (33) obránce
Tuukka Rask (34) brankář
Mike Reilly (27) obránce
Nick Ritchie (25) útočník
Jarred Tinordi (29) obránce

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud