Jan Denemark
28. července 2021 • 14:41

Paradox trhu NHL: věhlasné ryby s drahou cenovkou i legendy za hubičku

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už minulý ročník tím faktem byl silně poznamenán, nyní je to podobné. Platový strop se nezvedá. A málokdo dovede s jistotou odhadnout, kudy se vydá ekonomická situace celého cirkusu s názvem NHL. Proto jsou kroky generálních manažerů při vyjednáváních ještě opatrnější. Chtějí ušetřit, kde se dá. I to do jisté míry může hrát do noty věhlasným jménům, která jsou před koncem kariéry a vezmou klidně nejmenší možnou gáži.



Zdeno Chára , Patrick Marleau, Joe Thornton, nebo třeba Ryan Getzlaf. Výrazné tváře poslední dekády, které určovaly trendy a táhly své celky. Tahle doba už je pryč, nyní mají zamlženou budoucnost. Zajímavé je, že takových hráčů je mezi borci čekajícími na laso více.

Hráčů, kterým je přes pětatřicet let, jsou beze smlouvy a už mají za sebou více než tisíc zápasů, je v aktuální chvíli hned deset. A přestože se liga neustále omlazuje, a mladíci, kteří si ve Spojených státech mohou čerstvě objednat pivo, podepisují stále častěji megalomanské kontrakty, mnoho veteránů stále nalezne uplatnění. Za nejnižší možný peníz, ale nalezne.

Lze očekávat podobné příběhy, jako v případě dnes čtyřiačtyřicetiletého Zdena Cháry, který se s Washingtonem v loňském prosinci dohodl na roční spolupráci za 795 tisíc dolarů.

„Přišel do kabiny a přinesl s sebou takovou pracovní morálku, že i mnoho jiných veteránů v týmu si řekl: Wow, je tu chlap, kterému je 44 a každý den dře v posilovně, aby se zlepšil a aby stačil tomuhle levelu. Nic z toho se neděje náhodou. Tenhle podpis nejenom že pomohl našim mladých hráčů, ale i těm zkušeným,“ poodkryl výhody angažování nejstaršího hráče v NHL asistent Kevin McCarthy, asistent trenéra Capitals.

O podobný přístup se bude snažit několik týmů. Jejich úvahy se povedou ve dvou rovinách. Pořízení si ideálního vzoru pro mladé prospekty je první z nich. Druhá se řídí především chladnou finanční matematikou. Celky, které si myslí na zisk Stanley Cupu, mají zatraceně málo prostoru pod platovým stropem. Podpis borce s tolika zkušenostmi za minimální výplatní pásku tak pro ně mnohdy představuje jediný způsob, jak posílit.

V moři s volnými hráči však pochopitelně plavou i jména, kde se očekává mnohamilionová investice. Namátkou třeba Alexander Ovečkin , který již podepsal pětiletý kontrakt za 47,5 milionu dolarů, Dougie Hamilton, nebo Gabriel Landeskog. Poslední dva jmenovaní jsou v pozici, kdy by měli získat životní smlouvy. Patří k absolutní špičce. Potíž vězí v tom, že Carolinu i Colorado lze bez mrknutí oka zařadit do skupinky ligových favoritů. Což, jak již bylo zmíněno, s sebou nese omezené finanční možnosti.

„Jisté je, že Hamilton je letos ve stejné pozici, jako byl loni Alex Pietrangelo. Obránce číslo jedna pro většinu týmů. Problém je v tom, že Hamilton chce platové podmínky, které dostal Pietrangelo (8,8 milionu) a Carolina mu chce nabídnout podmínky, které si loni vyjednal třeba Torey Krug (6,5 milionu),“ popsal situaci okolo největší volné hvězdy mezi obránci zámořský novinář Pierre LeBrun pro stanici TSN.

Jinými slovy, lze čekat svištění milionů, ale dostane se i na veterány. Jisté je, že úvodní hodiny trh s volnými hráči, jak je jeho zvykem nabídne vzrušující podívanou. Právě nyní mnoho celků položí základy k tomu, aby se pro ně rok 2022 stal triumfálním.

Volní hráči nad 35 let s více než tisíci zápasy v NHL

Zdeno Chára 44 let, 1608 zápasů

Patrick Marleau 42 let, 1779 zápasů

Joe Thornton 42 let, 1680 zápasů

Zach Parise 37 let, 1060 zápasů

Valtteri Filppula 37 let, 1056 zápasů

Ryan Getzlaf 36 let, 1101 zápasů

Ryan Suter 36 let, 1198 zápasů

Travis Zajac 36 let, 1037 zápasů

Eric Staal 36 let, 1014 zápasů

Corey Perry 36 let, 1094 zápasů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud