12. srpna 2021 • 21:00

Bere Lehner málo? Švéd je nespokojen s 25 miliony: Jsem špatně placen

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jednom z nejambicióznějších klubů NHL se dostal do luxusní pozice. Leckdo by si mohl říkat, že se z Robina Lehnera stal v Las Vegas král Golden Knights. Nedávno třicetiletý gólman má podepsaný pětiletý kontrakt za 25 milionů dolarů a díky výměně Marca-Andrého Fleuryho do Chicaga bude brána v klubu z města hříchů jednoznačně patřit právě jemu. Svérázný Švéd se však otevřeně vyjádřil, že je s platem ve Vegas nespokojený. „Měl bych dostat mnohem lépe zaplaceno, než beru nyní,“ řekl v podcastu The Cam & Strick.



Otevřenost názorů, kterou se prezentuje vousatý Seveřan, se už stala pověstnou. Od chvíle, kdy Robin Lehner úctyhodně porazil závislost na alkoholu a srdnatě zvládá boj s psychickými problémy, se nebojí vyjádřit takřka k ničemu. Odsuzování protiepidemických opatření, poděkování novinářům za „posilující“ kritiku či uzavírání trhlých sázek… To je jen zlomek kousků rodáka z Göteburgu z poslední doby. S upřímností se „zaskvěl“ i nyní, kdy bez obalu mluvil o svém platu u Golden Knights.

Když v podcastu bývalého amerického hokejisty Cama Janssena a zkušeného reportéra Andyho Stricklanda přišla řeč na Lehnerovu velkou smlouvu, brankář se zarazil. „Mám dlouholetou smlouvu, ale o velikosti si budeme muset ještě promluvit,“ řekl maskovaný muž, jehož průměrná úspěšnost zákroků neklesla za poslední tři roky pod 91 procent. Podcasterům otevřeně sdělil, že svůj kontrakt bere jako závratně podhodnocen. „Dostal jsem roky, ale nedostal jsem zaplaceno,“ vypálil ze sebe 15. nejlépe placený gólman v NHL.

Každý, kdo tvrdí, že byl gólman Vegas řádně finančně ohodnocen, se podle Lehnera nepodíval na jeho čísla před nadcházející sezonou. Vzal si do úst i ostatní brankáře z Evropy, kteří jsou v NHL až moc štědře odměnění za odvedenou práci. Za ideální příklad označil bývalý gólman Buffala či Chicaga Rusa Sergeje Bobrovského. Údajně by vyjmenoval celou řadu méně placených brankářů, jež chytají mnohem lépe než jednička Floridy s průměrným ročním platem 10 milionů dolarů.  

Lehner si nebral servítky ani s o rok starším krajanem Jacobem Markströmem, jedničkou Calgary. „Řekněte mi, jak Markström dostal šest milionů dolarů a já pět, když jsem měl lepší statistiky než on. Když se podíváte do srovnávacích přehledů, zjistíte, že jsem hodně špatně placen za odvedené výkony,“ zakončil rozhořčení ze své „malé“ smlouvy.

Přitom ještě před rokem, kdy si bojovník s duševními démony řekl famózními výkony v dohráveném play off NHL o smlouvu, Lehner až zářil po dohodě s Vegas. „Nemůžu slovy vyjádřit, jak jsem šťastný, že jsme s rodinou konečně našli domov. Vegas je skvělé místo s úžasnými lidmi a fantastickou hokejovou organizací. Byla to dlouhá cesta, dostat se až sem, ale život vždycky není snadný. A je to tak dobře,„ napsal na Twitteru.  

Je otázkou, jestli je Lehner víc naštvaný na sebe, že si před rokem v Las Vegas nevydupal víc, nebo vyloženě na Golden Knights. Vedení klubu, v němž se vytáhlý Švéd se smlouvou do roku 2025 stane od nové sezony gólmanem č. 1, bude chtít určitě vědět, kterým směrem proudí zášť. Nicméně někteří fanoušci si ze svérázného hokejisty začali dělat legraci a udělili mu cenu „Uplakánek roku“.

15 nejlépe placených gólmanů v nové sezoně NHL

1. Carey Price (Montreal) 10,5 milionu dolarů
2. Serger Bobrovskij (Florida) 10 milionů dolarů
3. Andrej Vasilevskij (Tampa Bay) 9,5 milionu dolarů
4. Marc-André Fleury (Chicago) 7 milionů dolarů
5. John Gibson (Anaheim) 6,4 milionu dolarů
6. Matt Murray (Ottawa) 6,25 milionu dolarů
7. Connor Hellebuyck (Winnipeg) 6,167 milionu dolarů
8. Jordan Binnington (St. Louis) 6 milionů dolarů
9. Jacob Markström (Calgary) 6 milionů dolarů
10. Philipp Grubauer (Seattle) 5,9 milionu dolarů
11. Jonathan Quick (Los Angeles) 5,8 milionu dolarů
12. Igor Šesťjorkin (NY Rangers) 5,667 milionu dolarů
13. Linus Ullmark (Boston) 5 milionů dolarů
14. Semjon Varlamov (NY Islanders) 5 milionů dolarů
15. Robin Lehner (Vegas) 5 milionů dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud