Jaroslav Kalina
19. srpna 2021 • 18:35

V NHL se řeší Chárova budoucnost: bude „Bluesman“, nebo „Panter“?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V březnu oslaví již 45. narozeniny, přesto se zdá, že v nejlepší hokejové lize světa končit ještě nehodlá. Slovenský matador Zdeno Chára je v NHL pořád žhavým tématem a hlavně stále volným zbožím na trhu volných hráčů. Zlákat za minimum velezkušeného lídra do týmu i obrany v až neuvěřitelně skvělé kondici? O tom nyní jistě sní nejeden manažer. Zámořská média spekulují, že mezi největší zájemce patří St. Louis a Florida. Klíčovou roli však hraje rodina žijící v Bostonu.   



Odejít do klubu, kvůli kterému před dvěma roky ztratil možná poslední šanci na Stanley Cup, nebo se uchýlit do prosluněného ráje penzistů? Další kroky Zdena Cháry momentálně vzbuzují v zámoří velkou zvědavost. Během poslední sezony NHL, kterou trenčínský chasník strávil ve Washingtonu, ani v nejmenším nezklamal. Naopak! Stal se jedním z týmových vůdců a velice rychle si dokázal zjednat respekt u spoluhráčů i soupeřů.

Spekulacím o značném zájmu St. Louis a Floridy, který potvrdil i uznávaný kanadský novinář Eliotte Friedman, nahrávají pozitiva, jež by se Chárovi v jeho pozici, kdy už hokej opravdu nehraje pro peníze, jistě mohla zamlouvat. Blues se od otevření trhu s volnými hráči NHL snaží zacelit díru po odchodu beka Vince Dunna do Seattlu. Jako náhradu se klub pokoušel získat ostříleného Ryana Sutera, někdejší opora Minnesoty však dala přednost Dallasu.

Vyjít by tak mohl Chára, který proti Blues bojoval ve finále Stanley Cupu 2019 se zlomenou čelistí. O tom, zda se z obrovitého obránce stane „Bluesman“, dozajista rozhodne hráčova rodina. Někdejší kapitán Bruins stále bydlí v Bostonu a jak v minulosti už několikrát řekl, od svých nejbližších, kteří jsou nejdůležitější při jeho veškerých krocích v nynější fázi kariéry, už nehodlá cestovat daleko.

Zdeno Chára a brankář Vítek Vaněček hájí barvy Washingtonu
Zdeno Chára a brankář Vítek Vaněček hájí barvy Washingtonu

Ve hře tak je rozhodně setrvání na východním pobřeží USA. Rodinu by ale klidně mohl zlákat druhý největší zájemce z Floridy. Zajet si na rok za sluníčkem do Sunrise by pro Chárovi mohlo být po životní stránce jistě zajímavé. Hokejistovi, jenž nedávno obdržel slovenské státní vyznamenání, by rovněž mohl vyhovovat směr, který se Panthers vydávají. Po příchodu nového generálního manažera Billa Zita před minulou sezonou mužstvo vychází především z důrazné obrany.

A jelikož má Florida stále poměrně mladý tým, s nímž by ráda v play off konečně došla co nejdál, před novým ročníkem se vedení rozhodlo najít do kádru velkou zkušenost. V minulém týdnu ji našlo, na rok podepsalo nestárnoucího útočníka Joea Thorntona. Pověstný vousáč je i po neúspěchu s Torontem a ve 42 letech stále hladový po vybojování dosud nezískaného Stanley Cupu, což pro Panthers hrálo klíčovou roli.

„Thorntonova snaha uspět je nepřehlédnutelná. Jsme nadšení, že se rozhodl podepsat smlouvu s naším klubem a že věří v to, co tady na jihu Floridy budujeme," neskrýval nadšení GM Zito po dohodě s kanadskou legendou. Nelze vyloučit, že vedle „Jumbo Joea“ přivítá mezi „Pantery“ v blízké době i Cháru.

Zapálení fanoušci si jistě vzpomenou na kultovní americký film Slap Shot (Nakládačka). V bijáku z hokejového prostředí, v němž Reggie „Red“ Dunlop, tedy hlavní postava s tváří legendárního Paula Newmana, přijde se lží, že se „Náčelníci“ z Charlestownu se svým ostříleným lídrem stěhují na Floridu, kde si z nich bohatí penzisté chtějí udělat nový tým a zpříjemnit si tak důchod. Podobný, ale pro tentokrát pravdivý příběh podle skutečné události se začíná tvořit u Panthers.

Není to poprvé, kde se Florida rozhodla věřit veteránům. Před šesti lety přivedl klub z New Jersey Jaromíra Jágra, kterému příjemné letní podmínky pomohly k velice povedenému závěru kariéry v NHL.

Nejstarší hráči v historii NHL

1. Gordie Howe, 52 let a 11 dní

2. Chris Chelios, 48 let a 71 dní

3. Maurice Roberts, 45 let a 345 dní

4. Jaromír Jágr, 45 let a 319 dní

5. Johnny Bower, 45 let a 32 dní

6. Gump Worsley, 44 let a 323 dní

7. Zdeno Chára, 44 let a 153 dní

8. Doug Harvey, 44 let a 100 dní

9. Lester Patrick, 44 let a 99 dní

10. Jacques Plante, 44 let a 78 dní

Jaromír Jágr: Už nemusím nikomu nic dokazovat. Dokud to jde, tak týmu pomůžu i na ledě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud