13. října 2021 • 07:50

Tampa prohrála s Penguins, gól dal Simon. Seattle na úvod padl s Vegas

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

NHL je zpět! Nejlepší hokejová liga světa odstartovala nečekanou prohrou obhájce Stanley Cupu Tampy s Pittsburghem 2:6. Penguins chyběly hvězdy Crosby s Malkinem, zastoupit je ale dokázali další jako třeba navrátilec Dominik Simon, jenž přispěl gólem. Nováček ze Seattlu první zápas v NHL prohrál. Kraken nestačil na Vegas, na jehož ledě padl 3:4.



Pittsburgh udeřil po bezbrankové úvodní třetině dvakrát na začátku té druhé zásluhou Dantona Heinena a Briana Boylea, který se v NHL představil po čtrnáctiměsíční pauze. Simon v 52. minutě zvýšil na 3:0, poté co jeho nahození od pravého mantinelu prošlo brankáři Andreji Vasilevskému, který měl zakrytý výhled, mezi betony.

Český útočník, který v minulé sezoně v jedenácti zápasech za Calgary nebodoval, skóroval poprvé od začátku loňského února. „Byl to úžasný pocit. Měl jsem štěstí, že už v přípravných zápasech jsem dal nějaké branky, to bylo také skvělé. Soutěžní utkání jsou ale o něčem jiném, jsem za ten gól vděčný,“ řekl Simon.

Divoký závěr byl důsledkem risku Tampy Bay, která se odhodlala ke hře bez gólmana už v 54. minutě. Obhájce sice snížil na 1:3 a 2:4, ale také třikrát inkasoval. Na výhře Pittsburghu, který hrál bez zraněných lídrů Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina, se podílelo šest různých střelců.

Ryan Donato slaví první branku Seattlu v NHL
Ryan Donato slaví první branku Seattlu v NHL

„Všichni jsme cítili, že jsme velmi dobře připraveni. Věděli jsme, co máme na ledě dělat. Šlo jen o to, abychom to dodrželi a dělali správně. Myslím, že jsme si v tom vedli velmi dobře,“ pochvaloval si Simona. „Je to jen jeden zápas, ale dokázali jsme si, že můžeme hrát i proti takovému týmu dobře a že můžeme nad ním vyhrávat,“ podotkl.

Trenéra Tampy Bay Jona Coopra rozladil výkon týmu a řekl, že by byl výsledek stejný, i kdyby Pittsburgh postavil rezervní tým. „Převážně jsme jen pozorovali, co se okolo nás děje. Před zápasem jsme sledovali, jak ke stropu haly stoupá vlajka za vítězství ve Stanley Cupu, a potom jsme koukali i na jejich tým, jak si jde za výhrou. Byli lepší v každém aspektu hry a jen díky gólmanovi není výsledek ještě horší,“ konstatoval.

Seattlu vstup do soutěže nevyšel a po dvou gólech Maxe Paciorettyho a zásahu Jonathana Marchessaulta prohrával ve 27. minutě s Vegas už 0:3. Nováček se ale nepoložil a ve 48. minutě bylo vyrovnáno. Postarali se o to Ryan Donato, Jared McCann a Morgan Geekie.

Nerozhodný stav ale vydržel jen 35 sekund, poté se o vítězný gól Vegas postaral Chandler Stephenson. Puk sice do branky dostal bruslí, rozhodčí ale gól uznali, protože ani u videa se neprokázalo úmyslné kopnutí. Třemi přihrávkami se na vítězství podílel útočník Mark Stone.

Góly

Domácí: 54:23. Cirelli, 56:49. Killorn

Hosté: 20:12. D. Heinen, 24:11. Boyle, 51:32. D. Simon, 54:53. Blueger, 57:35. Rodrigues, 58:11. Rust

Sestavy

Domácí: Andrej Vasilevskij (B. Elliott) – Hedman, Rutta, McDonagh, Černák, Sergačjov, Bogosian – Palát, B. Point, Kučerov – Killorn, Cirelli, Stamkos – M. Joseph, Colton, Perry – Maroon, Bellemare, Raddysh.

Hosté: Jarry (DeSmith) – Dumoulin, Letang, M. Pettersson, Marino, Friedman, Ruhwedel – D. Heinen, J. Carter, Rust – Zucker, Rodrigues, Kasperi Kapanen – B. McGinn, Teddy Blueger, D. Simon – D. O'Connor, B. Boyle, Lafferty.

Rozhodčí

Sutherland, Kozari – Flemington, Suchánek

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19092 diváků

Góly

Domácí: 03:10. Marchessault, 06:36. Marchessault, 26:43. Pacioretty, 48:33. Stephenson

Hosté: 31:35. Donato, 32:44. McCann, 47:58. Geekie

Sestavy

Domácí: Lehner (Brossoit) – Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Hague, Whitecloud, Coghlan – Mark Stone (C), Stephenson, Pacioretty – R. Smith, W. Karlsson, Marchessault – Dadonov, Patrick, Krebs – Kolesar, Dorofejev.

Hosté: Grubauer (Driedger) – A. Larsson, Giordano, H. Fleury, Lauzon, Vince Dunn, Oleksiak – Jordan Eberle, Wennberg, Schwartz – B. Tanev, Geekie, Marcus Johansson – Appleton, Sheahan, Donato – Bastian, Donskoi, McCann.

Rozhodčí

Skilliter, StLaurent – Knorr, Murchison

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 431 diváků

NHL se blíží, 32 týmů začíná snít! Co čeká české hvězdy?
Video se připravuje ...

INSIDER: Proč Voráček opustil Flyers a nahradí Nosek v Bostonu Krejčího?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud