7. listopadu 2021 • 07:04

Brankáře Vejmelku střídali v NHL už po 59 sekundách, Palát první hvězdou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Karel Vejmelka inkasoval v NHL z obou střel a byl už po 59 sekundách hry střídán, přesto Arizona zápas se Seattlem otočila a připsala si po výsledku 5:4 první výhru v sezoně. Vítek Vaněček podržel Washington třiceti zákroky a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu při prohře 1:2 s Philadelphií. Gól Davida Pastrňáka nestačil Bostonu, který podlehl v Torontu 2:5.



Ondřej Palát pomohl již v odpoledním utkání gólem a dvěma asistencemi k výhře Tampy Bay v Ottawě 5:3 a byl vyhlášen první hvězdou. Svou první brankou v sezoně přispěl k úspěchu vítěze Stanleyova poháru z posledních dvou let také obránce Jan Rutta. Další český obránce Radko Gudas podpořil asistencí výhru Floridy 5:2 nad Carolinou. Na jeden gól přihrál i Jakub Voráček při vítězství Columbusu 4:2 nad Coloradem.

Vejmelka pustil první gól po patnácti sekundách. Jordan Eberle získal za brankou puk, vybruslil si do střelecké pozice a bekhendem skóroval. V dalším střídání se prosadil Yanni Gourde z levého kruhu a českého gólmana nahradil Scott Wedgewood, jehož klub získal před dvěma dny z New Jersey.

„Jsem rád, že jsem zpátky. První zápas jsem si užil,“ řekl Wedgewood, jenž v Arizoně už působil a zažil před čtyřmi lety, jak klub odstartoval sezonu jedenácti prohrami. Ve stejné situaci byli Coyotes i před duelem se Seattlem, na kontě měli jen jeden bod. „Trošku se mi třásly nohy. Připojil jsem se k novému týmu, věděl jsem, co je v sázce a rychle jsme prohrávali. Snažil jsem udržet tým ve hře a od druhé třetiny jsme od stavu 1:3 hráli, co jsme chtěli,“ dodal.

Arizona po změně brankářů otočila na 4:3, ale Seattle trefou kapitána Marka Giordana vyrovnal v čase 58:42. Stejně jako úvod byl divoký i závěr a o třináct sekund později strhl Lawson Crouse svou druhou trefou v zápasech výhru na stranu Coyotes. Wedgewood zastavil 27 střel.

„Ulevilo se mi i za hráče, psychicky to bylo náročné,“ řekl Andre Tourigny, který si připsal v NHL první vítězství v roli kouče, a vyzdvihl i výkon Wedgewooda. „Chytal neuvěřitelně. Byl rozdílovým hráčem,“ podotkl. Na druhé straně si kouč Seattlu Dave Hakstol posteskl, že jeho svěřenci polevili v koncentraci a postrádal při inkasovaných gólech i lepší komunikaci mezi hráči.

Vaněček inkasoval oba góly ve druhé třetině v rozmezí pěti minut. Poprvé jej překonal Derick Brassard střelou z levého kruhu, z dorážky zvýšil Sean Couturier. Washington vstřelil zásluhou Bretta Leasona kontaktní gól ve 47. minutě, a přestože ve třetí třetině soupeře zatlačil, tak už nevyrovnal.

Boston otevřel skóre gólem Taylora Halla, ale poté se na druhé straně trefili dvakrát John Tavares i Auston Matthews a otočili na 4:1. Pastrňák, který v předchozích čtyřech zápasech nebodoval, snížil ve 49. minutě v přesilové hře střelou z levého kruhu bez přípravy. Poslední slovo měl ale Mitchell Marner, který při hře hostů bez gólmana zpečetil výhru a se čtyřmi body (1+3) byl zvolen hlavní hvězdou zápasu.

Rutta se po Palátově přihrávce trefil z pozice mezi kruhy a dostal Tampu Bay v polovině utkání do vedení 2:1. Byla to pro něj první branka v základní části NHL od 14. prosince 2019, mezitím se ale dvakrát prosadil v letošním play off při cestě za obhajobou Stanleyova poháru.

Po Palátových akcích Lightning odskočili v posledních dvou minutách z 3:2 na 5:2. Český útočník se v čase 58:19 dostal po přihrávce Anthonyho Cirelliho sám před Matta Murrayho a prostřelil jej mezi betony. Oba si spolupráci vzápětí zopakovali. Palát získal ve středním pásmu puk a po jeho zakončil Cirelli při hře domácích bez gólmana jejich souhru do prázdné branky.

Palát má na kontě osm bodů (4+4) a z českých hráčů je v sezoně NHL produktivnější jen Voráček (0+10). Kladenský odchovanec patří v počtu přihrávek do elitní desítky a po jeho křížném pasu otevřel skóre Gabriel Carlsson. Colorado otočilo dvěma trefami Andre Burakovského, ale domácí v posledních pěti minutách strhli výhru na svou stranu třemi góly.

Carolina přišla v desátém utkání sezony o neporazitelnost, na ledě Floridy podlehla 2:5. Domácí už po úvodní třetině vedli 4:0, pod třetí branku se podepsal Gudas. Hlavní postavou Panthers byl ale Anthony Duclair, který dva góly vstřelil a na dva přihrál. Stejnou bilanci zaznamenal i útočník Tyler Bertuzzi při výhře Detroitu 4:3 v prodloužení v Buffalu.

Čtyři body zaznamenal v sobotu i Matthew Tkachuk, jenž režíroval gólem a třemi přihrávkami vítězství Calgary 6:0 nad New York Rangers. Gólman Jacob Markström, jemuž kryl záda Daniel Vladař, chytil 22 střel a počtvrté v ročníku udržel čisté konto. Už ve třetí minutě skončil zápas pro útočníka Rangers Filipa Chytila. Po střetu se Sammy Blaisem zamířil do kabin a už se nevrátil. Bližší informace o jeho stavu klub zatím neposkytl.

Pittsburghu nestačil hattrick Kasperiho Kapanena a prohrál doma s Minnesotou 4:5 po nájezdech. Hosté si vynutili prodloužení až trefou 2,2 sekundy před koncem třetí třetiny. Do rozstřelu dospěl i zápas v San Jose, které podlehlo New Jersey 2:3. Ve třetím kole nájezdů neuspěl Tomáš Hertl, následně rozhodl Damon Severson.

Góly

Domácí: 21:39. C. Brown, 39:17. B. Tkachuk, 59:44. L. Shaw

Hosté: 04:27. Hedman, 30:06. Rutta, 47:32. Stamkos, 58:19. Palát, 59:26. Cirelli

Sestavy

Domácí: M. Murray (A. Forsberg) – Chabot (A), N. Zajcev, Mete, Zub, Holden, J. Brown – B. Tkachuk (C), Norris, Batherson – Formenton, N. Paul (A), C. Brown – Stützle, Tierney, P. Kelly – Sanford, Gambrell, L. Shaw.

Hosté: B. Elliott (Vasilevskij) – Hedman (A), Rutta, McDonagh (A), Černák, Claesson, C. Foote – Palát, B. Point, Cirelli – Killorn, Stamkos (C), M. Joseph – Maroon, Bellemare, Perry – Raddysh, Colton, Barre-Boulet.

Rozhodčí

Morton, Pollock – Knorr, Barton

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa, ON

Návštěva

12 417 diváků

Góly

Domácí: 02:28. Duclair, 10:02. Vatrano, 13:14. A. Lundell, 15:28. Hörnqvist, 59:01. Duclair

Hosté: 27:01. Fast, 35:20. Trocheck

Sestavy

Domácí: S. Knight (Ch. Gibson) – Ekblad (A), Weegar, Gudas, Forsling, Montour, Connauton – Duclair, Luostarinen, Verhaeghe – Tippett, A. Lundell, Huberdeau (A) – Mamin, S. Reinhart, Vatrano – Hörnqvist (A), Marchment, Lomberg.

Hosté: F. Andersen (21.–33. Raanta) – Bear, Slavin (A), A. DeAngelo, Skjei, Brendan Smith, Cole – T. Teräväinen, Aho, Martinook (A) – M. Nečas, Trocheck, A. Svečnikov – Fast, J. Staal (C), Kotkaniemi – Jarvis, Stepan, Lorentz.

Rozhodčí

Pochmara, Hebert – Kelly, Baker

Stadion

FLA Live Arena, Sunrise

Návštěva

13 835 diváků

Góly

Domácí: 12:21. Tavares, 34:59. Matthews, 38:54. Matthews, 42:53. Tavares, 59:17. Marner

Hosté: 08:37. T. Hall, 48:29. Pastrňák

Sestavy

Domácí: J. Campbell (Woll) – Dermott, Rielly (A), Brodie, Muzzin, Liljegren, R. Sandin – W. Nylander, Matthews, Bunting – Marner (A), Tavares (C), Kerfoot – O. Kaše, Kämpf, Engvall – Simmonds, Spezza, N. Ritchie.

Hosté: Ullmark (Swayman) – McAvoy, Forbort, Carlo (A), Grzelcyk, Clifton, M. Reilly – Pastrňák, Bergeron (C), B. Marchand (A) – Craig Smith, Coyle, T. Hall – Lazar, Haula, DeBrusk – Kuhlman, T. Nosek, Frederic.

Rozhodčí

Furlatt, Walsh – Brisebois, Alphonso

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Góly

Domácí: 11:44. G. Carlsson, 53:37. Texier, 58:58. Sillinger, 59:30. O. Bjorkstrand

Hosté: 16:16. Burakovsky, 33:16. Burakovsky

Sestavy

Domácí: Merzlikins (Korpisalo) – Werenski, Bean, Gavrikov, Bayreuther, G. Carlsson, Peeke – Nyquist, Jenner (C), O. Bjorkstrand – Činachov, Sillinger, J. Voráček – Hofmann, Roslovic, Stenlund – E. Robinson, Kuraly, Texier.

Hosté: Kuemper (J. Johansson) – Byram, Girard, J. Johnson, E. Johnson, R. Murray, D. Toews – Landeskog (C), MacKinnon, Rantanen – Kadri, Burakovsky, L. O'Connor – Jost, Compher, Kiefer Sherwood – Ranta, Helm, Jayson Megna.

Rozhodčí

Brenk, Anderson – Murray, Apperson

Stadion

Nationwide Arena, Columbus

Góly

Domácí: 31:02. Tage Thompson, 32:36. Dahlin, 46:08. Ruotsalainen

Hosté: 00:16. P. Suter, 53:24. Bertuzzi, 54:54. Bertuzzi, 62:45. Seider

Sestavy

Domácí: Tokarski (Dell) – Butcher, Dahlin, C. Miller, Bryson, Pysyk, Hägg – R. Asplund, Tage Thompson, J. Skinner – Hinostroza, Cozens, Caggiula – Okposo (A), Eakin, Girgensons (A) – Hayden, Ruotsalainen, Bjork.

Hosté: Nedeljkovic (Greiss) – Seider, DeKeyser (A), Hronek, Leddy, Oesterle, M. Staal (A) – L. Raymond, Fabbri, Bertuzzi – Zadina, P. Suter, Veleno – Erne, M. Rasmussen, Naměstnikov – Gagner, Stephens, Givani Smith.

Rozhodčí

Markovic, Nicholson – Kovachik, Murray

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Návštěva

8 171 diváků

Góly

Domácí: 46:02. Leason

Hosté: 31:18. Brassard, 35:44. Couturier

Sestavy

Domácí: Vaněček (Samsonov) – Carlson (A), Fehérváry, Nick Jensen, D. Orlov, J. Schultz, T. van Riemsdyk – T. Wilson (A), Kuzněcov, Ovečkin (C) – Sprong, Eller, H. Lapierre – Leason, McMichael, Sheary – Hathaway, N. Dowd, Hagelin.

Hosté: M. Jones (Hart) – Provorov (A), Braun, Sanheim, Ristolainen, Yandle, Seeler – Giroux (C), Couturier (A), Konecny – Farabee, Brassard, Atkinson – Lindblom, Laughton, J. van Riemsdyk – P. Brown, N. Thompson, MacEwen.

Rozhodčí

Skilliter, Rank – McNamara, Nansen

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

18 573 diváků

Góly

Domácí: 17:18. Suzuki, 18:49. Toffoli

Hosté: 25:16. Pietrangelo, 30:24. Marchessault, 32:00. Coghlan, 57:09. Stephenson, 59:20. McNabb

Sestavy

Domácí: J. Allen (Montembeault) – Petry (A), Chiarot, D. Savard, Kulak, Ch. Wideman, A. Romanov – Josh Anderson, Drouin, M. Hoffman – B. Gallagher (A), Suzuki (A), Toffoli – Armia, Dvorak, Lehkonen – Evans, C. Paquette, Belzile.

Hosté: Lehner (Brossoit) – Pietrangelo (A), Hague, Theodore, Martinez (A), Coghlan, McNabb – R. Smith (A), N. Roy, Marchessault – Dadonov, Stephenson, W. Carrier – Janmark, Amadio, Kolesar – J. Röndbjerg, Leschyshyn, B. Howden.

Rozhodčí

Joannette, Hanson – Marquis, Galloway

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

20 156 diváků

Góly

Domácí: 16:33. Kasperi Kapanen, 19:04. Kasperi Kapanen, 33:34. Guentzel, 48:45. Kasperi Kapanen

Hosté: 09:44. Kaprizov, 36:57. Spurgeon, 56:41. Spurgeon, 59:57. Hartman, . Bjugstad

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Matheson, Letang (A), P-O. Joseph, Marino, Riikola, Friedman – Guentzel, J. Carter (A), Rust (A) – Zucker, Rodrigues, Kasperi Kapanen – Aston-Reese, Blueger, B. McGinn – D. O'Connor, Boyle, D. Heinen.

Hosté: C. Talbot (Kähkönen) – Goligoski, Spurgeon (C), J. Brodin, Dumba (A), Merrill, D. Kulikov – M. Foligno (A), J. Eriksson Ek, K. Fiala – Kaprizov, F. Gaudreau, Hartman – Duhaime, N. Sturm, Bjugstad – Beckman, Dewar, K. Rau.

Rozhodčí

MacDougall, St. Pierre – Gibbons, Shewchyk

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

17 181 diváků

Góly

Domácí:

Hosté: 03:12. A. Lee, 40:47. Nelson

Sestavy

Domácí: Comrie (Berdin) – Morrissey (A), N. Schmidt, Dillon, Pionk, Stanley, DeMelo, Beaulieu – Connor, Dubois, J. Svečnikov – Copp, P. Stastny, Ehlers – Wheeler (C), Lowry, Scheifele (A) – Harkins, Toninato.

Hosté: I. Sorokin (Varlamov) – Pelech, Mayfield, Chára, Pulock, Greene, Dobson – A. Lee (C), Barzal, Bailey (A) – Beauvillier, Nelson, Palmieri – Parise, Pageau, Wahlstrom – M. Martin, Cizikas, Clutterbuck (A).

Rozhodčí

O´Donnell, Sutherland – Pancich, Flemington

Stadion

Bell MTS Place, Winnipeg

Návštěva

13 424 diváků

Góly

Domácí: 01:33. Roussel, 23:12. T. Boyd, 40:46. Crouse, 53:34. Kessel, 58:55. Crouse

Hosté: 00:15. Jordan Eberle, 00:59. Gourde, 11:04. Bastian, 58:42. Giordano

Sestavy

Domácí: K. Vejmelka (1. Wedgewood) – Mayo, Chychrun (A), Strälman, Gostisbehere, Dineen, Ljubuškin – Keller, Hayton, Crouse – Kessel, Johan Larsson, McCartney – Ch. Fischer, T. Boyd, L. Eriksson – Jaškin, Beagle (A), Roussel.

Hosté: Grubauer (Driedger) – Giordano (C), Oleksiak, Vince Dunn, H. Fleury, A. Larsson (A), Soucy – Jordan Eberle, Wennberg, Schwartz (A) – Järnkrok, Gourde, B. Tanev – Donskoi, Geekie, Donato – M. McCormick, Sheahan, Bastian.

Rozhodčí

McCauley, Schrader – Fournier, Smith

Stadion

Gila River Arena, Glendale

Návštěva

15 045 diváků

Góly

Domácí: 16:00. Monahan, 29:15. B. Richardson, 31:19. J. Gaudreau, 46:42. J. Gaudreau, 53:13. Lucic, 54:56. M. Tkachuk

Hosté:

Sestavy

Domácí: Markström (Vladař) – R. Andersson, Hanifin, Ch. Tanev, Kylington, Gudbranson, Zadorov – M. Tkachuk (A), E. Lindholm, J. Gaudreau – T. Pitlick, Backlund (A), Coleman – Mangiapane, D. Dubé, Lucic – T. Lewis, Monahan (A), B. Richardson.

Hosté: Šesťorkin (A. Georgijev) – A. Fox, R. Lindgren, Trouba, K'A. Miller, Tinordi, Nemeth – Kreider (A), Zibanejad, Goodrow (A) – Kakko, R. Strome, Panarin (A) – Blais, Chytil, Lafreniere – Reaves, K. Rooney, Dryden Hunt.

Rozhodčí

L'Ecuyer, Schlenker – Daisy, Toomey

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Návštěva

15 879 diváků

Góly

Domácí: 24:48. Balcers, 44:21. Dahlén

Hosté: 36:45. Graves, 57:04. Kuokkanen, . Severson

Sestavy

Domácí: J. Reimer (Hill) – B. Burns, M. Ferraro (A), Hatakka, Meloche, R. Merkley, Jaycob Megna – Dahlén, Couture (C), Bonino – Barabanov, Hertl (A), Balcers – N. Merkley, Weatherby, Cogliano – Leonard, Pederson, Gadjovich.

Hosté: J. Bernier (Blackwood) – Severson (A), Graves, P. K. Subban (A), Siegenthaler, Ty Smith, Colton White – Bratt, N. Hischier (C), A. Johnsson – Vesey, Zacha, Tatar – Holtz, Mercer, Šarangovič – Kuokkanen, M. McLeod, F. Gauthier.

Rozhodčí

Rehman, South – Mills, MacPherson

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

12 019 diváků

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud