Ondřej Kuchař
12. listopadu 2021 • 10:31

Kaše na stovce, konečně. Je bojovník, chválí ho kouč. Torontu dělá radost

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nač cupitat okolo horké kaše. Čekalo se, že touhle dobou už bude Ondřej Kaše mnohem dál. Nešťastné zdravotní patálie mu ale v rozletu zastřihly křídla. Teď se v Torontu znovu nadechuje. Včera v noci se gólově prosadil, zapsal stý bod v NHL. „Je to velký bojovník. Máme z něj radost,“ pronesl o útočníkovi trenér Maple Leafs Sheldon Keefe.



Vraťme se o pár let nazpátek. Když si v sezoně 2016/17 vybojoval Ondřej Kaše místo v týmu Anaheimu, byla to senzace. Od kluka draftovaného z 207. místa to zrovna nečekáte. Uhrál pár bodů, zaujal pracovitostí, rychlostí a nadšením.

V dalším ročníku už dostal větší roli. Zaujal místo v elitním útoku vedle Ryana Getzlafa, v sezoně nastřílel dvacet gólů. Tehdy patřil k nejlepším hráčům celé NHL ve hře pět na pět. V březnu 2018 pokořil padesátibodovou lajnu. Pak ale se ale začala kupit zranění. Zdravotní patálie nebraly konce. Na dalších 50 bodů si musel počkat více než tři a půl roku. Zdolat stovku se mu povedlo až nyní.

V utkání s Philadelphií jistil Kaše výhru 3:0, tým uklidnil třetí trefou. „Je to velký bojovník a do šancí se dostává,“ řekl trenér Sheldon Keefe o Kašem, který nastoupil v minulé sezoně kvůli otřesu mozku jen ke třem zápasům. „Jeho start byl i nyní nejistý, ale během ranního rozbruslení se cítil dobře. U hráčů s jeho zdravotní historií musíte být opatrní, ale chtěl hrát a od lékařů dostal zelenou. Dřel jako obvykle a odměnou mu byl gól, což je skvělé. Zasloužil si to, máme z něj radost,“ doplnil.

Pohled do jeho chorobopisu působí hrozivě. Úraz hlavy najdeme v Kašeho zdravotní kartě pětkrát. To je vzhledem k věku (26 let) až děsivé. Poslední otřes mozku utrpěl ve druhém utkání minulé sezony letos v lednu. Po střetu s Milesem Woodem z New Jersey pro něj hokej na čtyři měsíce přestal existovat. Vrátil se až v květnu. V dresu Bostonu celkově během dvou let odehrál pouhých dvacet zápasů. Z gólu se neradoval. Byl jen stínem sebe samého.

Teď pokořil první hodnotný kariérní milník. Sto bodů, paráda. Ale upřímně, tenhle bombarďák už by měl být dávno jinde. A byl by, nebýt zpropadeného zdraví.

„Ondřej je skvělý hokejista a ještě lepší člověk, kterého ve skvělé kariéře zastavila zranění. Bylo to pro něj těžké, ale dostal se z toho. Pořád je ale mimořádně talentovaný koncový hráč s výbornou rychlostí a dovednostmi. Pokud zůstane zdravý, fanoušci Leafs ho budou milovat,“ říkal o Kašem spoluhráč Nick Ritchie, který s ním sdílel kabinu už v Anaheimu a Bostonu.

Toronto s Kašem v létě podepsalo dvouletou smlouvu s gáží 1,2 milionu ročně. Riziko minimální, zisk může být skvělý. Nejen pro klub, ale i pro Kašeho. Maple Leafs jsou totiž organizací, která investuje obrovské peníze do zdravotní péče. Starost v organizaci je na špičkové úrovni. Jinde by takovou neměl.

Vedení si od Kašeho neslibuje, že tým potáhne. S ice timem okolo třinácti minut by se spíš měl podílet na sekundárním skórování a podpoře kvarteta hvězd, když zrovna nejsou na ledě.

To se mu teď přesně povedlo. Gólem do sítě Flyers ukončil zvláštní série Toronta. O góly v posledních čtyřech zápasech se totiž postarali pouze čtyři elitní hráči – Auston Matthews, John Tavares, Mitch Marner a William Nylander. Vypadalo to, že stejné to bude i proti Philadelphii, kde se o úvodní pár branek postaral Nylander. Pak se však prosadil Kaše, u gólu mu asistoval i David Kämpf.

„Už jsme potřebovali příspěvek taky od někoho jiného. Nedávno jsme zažívali období, kdy to úplně nelepilo našim hvězdám, a tým táhli kluci z nižších útoků. Teď je to naopak. Rádi bychom se dočkali toho, že to půjde oběma skupinám zároveň. Že to půjde všem,“ přidal kouč Keefe.

100 bodů Kašeho

Anaheim 96
průměr 0,47

Boston 1
průměr 0,11

Toronto 3
průměr  0,21  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud