Miroslav Horák
15. listopadu 2021 • 20:10

Ovečkin chystá muzeum: Eliášova hůl vedle McDavida, kamarádi žasnou

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rudé náměstí a chrám Vasila Blaženého jsou tradiční důvody cest do Moskvy. Za pár let přibude další velká atrakce. Hokejové muzeum Alexandra Ovečkina. Ne, letenky si kupovat ještě nemusíte, jednou se však dočkáte. A bude co obdivovat. Ruský car z Washingtonu má už nyní po kupě na dvě stovky herních náčiní těch největších hvězd, které jednou míní vystavit. Najdete v ní i české hole.



Někdo ve sklepě svého domu schraňuje kompoty a marmeládu, jiný binec všeho druhu. Kdo se dostane do basementu Ovečkinovy rodiny na předměstí Washingtonu, spadne mu brada. Aspoň tak jedna z ikon NHL popisuje reakci přátel, které pozve k sobě dolů a rozsvítí jim místnost, kde má rozprostřený učiněný poklad. Hokejky slavných hráčů NHL. Od legend současnosti i minulosti.

A ano, luxusní sbírka obsahuje i tuzemskou stopu. Samo sebou, že nechybí proprieta Jaromíra Jágra. Ale není sám. Mezi vyvolené se dostala i hůl Patrika Eliáše z finiše jeho kariéry. Nemá špatného souseda: jistého Connora McDavida. Jedno pravidlo je dané: hokejka musí být hraná, nikoli vytažená z čerstvě dodané krabice. Tahle sbírka bude mít jednou nevyčíslitelnou hodnotu.

A její domov se chystá v ruské metropoli. Aspoň tak to Ovečkin plánuje. „Lidé tady v Americe vidí NHL živě každý den, ale sledovat ji z Evropy je docela složité. Myslím si, že bude docela cool předvést tam moji cestu NHL a k tomu přidat i množství jiných památečních předmětů,“ líčil ruský kanonýr pro Washington Post.

Ano, srdce Ovečkinova muzea má tepat na relikviích nedostižného střelce, jenž si činí nárok na překonání absolutního maxima Waynea Gretzkyho.

Alexander Ovečkin chystá po kariéře otevřít v Moskvě muzeum s hokejovými artefakty
Alexander Ovečkin chystá po kariéře otevřít v Moskvě muzeum s hokejovými artefakty

Proto i nyní každá hůl, s jejíž pomocí šedovlasý kulomet vstřelí gól, okamžitě mizí do zákulisí arény, kde je zajištěna a uchována pro příští desetiletí. Dostane se jí oblepení s vypsáním data, soupeře a cifrou, díky níž je rekordu The Great One blíž a blíž. V nové sezoně odložil už dvanáct kvalitních kusů. Tak ještě 153 takových a muzeum může otvírat. Hned vedle Kremlu?

Staromilci však jistě budou vzdychat při obhlídce relikvií od Waynea Gretzkyho či Maria Lemieuxe. Staré dřevěné kusy, klasické nádobíčko z osmdesátých a devadesátých let. „Hokejky pro mě byly posvátné už v době, kdy jsem byl dítě. Chodil jsem na zápasy a žádal o ně hráče, abych měl památku,“ vzpomíná Ovečkin.

A činí tak pořád, sbírku neustále rozšiřuje. Hned na začátku zámořské kariéry ukořistil skvost. Hůl Maria Lemieuxe. Samozřejmě s podpisem. Ten nesmí chybět. V nováčkovské sezoně 2005/06 se dostal i k hokejce Marka Messiera. „Stará dřevěná CCM, podepsal mi ji v New Yorku,“ vybavuje si Ovečkin. Nejnovějším přírůstkem z „archivní“ stáje je nářadí Bretta Hulla, kterého 36letý kapitán Capitals v historických dostizích v noci na sobotu předběhl.

Chybět samozřejmě nemohou Ovečkinovy jubilejní kousky. Třeba ten, jímž v ročníku 2008/09 proti Tampě vstřelil 50. gól sezony. Následná „hot stick“ oslava se stala slavnou. Ovečkin položil hůl na led, několikrát se k ní sehnul, ale sebrat ji nešlo. Jakože vážně horká hokejka… Pamatujete? Tehdejší obránce Lightning Lukáš Krajíček rozhodně ano, vše viděl hodně zblízka.

Ovečkin vylíčil, že po každém zápase nyní nosí domů jednu až dvě hokejky. „Je zábava sledovat pak kamarády, kteří k nám přijdou, podívají se a jen poví: Wow, to je neuvěřitelné…“ usmívá se. Něco spolkne avizované moskevské muzeum, spoustu zábavy si ovšem s holemi užijí Ovečkinovi potomci. „Bude docela cool šetřit ty hole pro mé děti a vnoučata,“ mne si ruce.

Jeho synové Sergej s Iljou nekompletní, ovšem už tak ukrutně cennou sbírku holí zbožňují. Manželka Nasťa už je prý méně nadšená. „Hlavně si přeju, aby si děti pamatovaly mou kariéru, mohly si ji zpětně projít, protože dost z ní si samozřejmě nemohou vybavit. Teď jsem domů přinesl asi osm holí od různých hráčů, Sergej mě viděl a povídá: Tati, další nové hole? Ty jsou pro mě?“ vyprávěl Ovečkin příhodu. „A já na něj: Teď ještě ne, malý. Až vyrosteš, budou tvoje…“

Na dvě stě holí. Na dvě stě unikátních příběhů.

Výměna s Eliášem: kus za kus

Už je to nějaký ten pátek, kdy se Alexandr Ovečkin po zápase s New Jersey stavil za Patrikem Eliášem s klasickým přáním. Tentokrát si mínil opatřit hůl druhého nejproduktivnějšího Čecha v historii NHL. „Nečekal jsem, že by ode mě chtěl hokejku. Ale potěšil mě,“ vrací se nyní zpět Eliáš. Nelenil a sám si řekl o totéž. „Dám ti svoji, když ty mi dáš svou,“ usmívá se dnes nad dávnou příhodou. Že se jeho hůl ocitá v Ovečkinově sbírce, toho si náležitě cení. Neméně to, že v Rusově sídle dlí hned vedle Connora McDavida. „To je super! Škoda, že už nehraju hokej, třeba by ta moje hokejka od Connorovy něco pochytila…“ Anebo od švédských dvojčat Sedinových, jejichž suvenýry leží vedle z druhé strany.

Nejlepší střelci NHL

1. Wayne Gretzky 894 (1979 - 1999)
2. Gordie Howe 801 (1946 - 1980)
3. Jaromír Jágr 766 (1990 - 2018)
4. Alexandr Ovečkin 742 (2005 - ?)
5. Brett Hull 741 (1986 - 2006)
6. Marcel Dionne 731 (1971 - 1989)
7. Phil Esposito 717 (1963 - 1981)
8. Mike Gartner 708 (1979 - 1998)
9. Mark Messier 694 (1979 - 2004)
10. Steve Yzerman 692 (1983 - 2006)

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud