Jan Denemark
3. února 2022 • 20:00

Arizona hledá domov. Trapné, zní z ligového vedení. Ve hře je i stěhování

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslabší celek posledních ročníků NHL z Arizony dostává další ránu. Nyní už veřejnou. Již před startem sezony bylo jasné, že se Coyotes budou stěhovat. Město Glendale v Kalifornii, kterému patří aréna Gila River, domácí stánek Arizony, rozhodlo o vystěhování hokejového klubu do 30. června, protože se mu nevyplatí pronájem haly. Představitelé klubu začali hledat řešení situace, ale zatím se na povrch dostaly jen možnosti, které vzbudily posměch.



Arénu s nejmenší kapacitou v NHL má aktuálně Winnipeg. Do stánku Canada Life Centre se na hokejový zápas vměstná maximálně 15294 diváků. V příští sezoně se však „primát“ nejmenší arény v nejlepší soutěži světa může radikálně proměnit. Tým z Arizony totiž uvažuje o provizorním přesunutí zápasů NHL do haly tamní univerzity, která pojme maximálně 5 tisíc lidí. „Je to trapné. Jedna velká noční můra,“ pronesl pod podmínkou anonymity jeden z klubových činovníků.

„Ono, jediný způsob, jak mohou dostat do haly pět tisíc lidí, je rozdat lístky zdarma 4500 z nich. Takže se toho moc nezmění,“ naťukal před pár dny posměšně na Twitter forvard Bostonu Brad Marchand. Častý kritik, co nejde pro ostré slovo daleko se podivil, že by se NHL mohla hrát v tak slabých kulisách.

Hala univerzitního týmu Arizony pojme pět tisíc diváků
Hala univerzitního týmu Arizony pojme pět tisíc diváků

Plán Arizony spočívá v tom, že by přečkala v azylu nějaký čas, než by se postavila nová multifunkční aréna v zábavní čtvrti Temple, kousek od Phoenixu. Potíž je v tom, že hala se ještě ani nezačala stavět a celý tento plán tak dostává od počátku silné trhliny. „Nebyl bych překvapen, kdyby liga v určitý moment donutila majitele klubu ke stěhování, nebo k prodeji. Kdo totiž potvrdí, že za tři nebo čtyři roky se situace promění,“ pronesl pro The Athletic pracovník jiného klubu.

Znovu se tak do popředí dostávají zvěsti o možné změně lokality. Nyní znějí asi nejsilněji od roku 1996, kdy se do Arizony přestěhoval právě klub z Winnipegu. Nejčastěji se skloňují města jako Houston, nebo Kansas. Kanaďané zase sní o znovuobnovení celku v Québecu. Přítěží pro organizaci z jihu USA je i finanční situace celé soutěže. V lize funguje přerozdělování výdělků, kdy se třetina klubů, kteří nejvíce vydělají, o peníze podělí.

Blueline: Dovede brousek Gudas víc, než ničit soupeře?
Video se připravuje ...

Už nyní jsou Coyotes nejméně vydělávající značkou v NHL a přesun do maličké haly by jejich situaci ještě zhoršil. „Měli by být z tohoto systému vyřazeni. Náš majitel je naštván, ostatní majitele to štve, stejně tak i hráče,“ kroutil hlavou jeden z představitelů klubu, který je z hlediska výnosů ve spodní části. I to tlačí Arizonu, aby vážně zvažovala změnu svého domova.

Celky s nejmenší hodnotou podle webu Sportico

Arizona 410 milionů dolarů
Florida 520 milionů dolarů
Columbus 525 milionů dolarů
Ottawa 540 milionů dolarů
Carolina 545 milionů dolarů

Arény s nejmenší kapacitou v NHL

Canada Life Centre (Winnipeg) 15,294 diváků
Prudential Centre (NJ Devils) 16,514 diváků
Gila River Arena (Arizona) 17,125 diváků
Climate Pledge Arena (Seattle) 17,151 diváků
Bridgestone Arena (Nashville) 17,159 diváků

Která města by mohla mít zájem o NHL

Québec City (Kanada)
Kansas (USA)
Houston (USA)

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud