Pavel Bárta
12. července 2022 • 15:45

Kubalík mohl do Colorada, teď míří na trh. Skončí po třech letech v Chicagu?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho mise v Chicagu po třech sezonách patrně končí. Dominik Kubalík neobdržel od Blackhawks ve stanovené lhůtě kvalifikační nabídku na novou smlouvu, nepůjde tudíž ani k arbitráži. Získal statut nechráněného hráče a může otestovat trh coby volný agent. Už během sezony byl údajně blízko výměny do Colorada. Z té sešlo, ve Větrném městě však podle všeho pokračovat nebude. Jarmark dostupných hráčů se otevře ve středu v 18 hodin středoevropského času.



V osudí jsou velká jména. Johnny Gaudreau, Jevgenij Malkin, Nazem Kadri, Patrice Bergeron, Ondřej Palát , Chicago si mezitím otevřelo letní výprodej. Už během draftu se klub rozloučil se svým nejlepším střelcem Alexem DeBrincatem a Kirbym Dachem. Následovat mají další. Mezi ně patří Dominik Kubalík .

V nováčkovské sezoně 2019/20 dal v 68 zápasech skvělých 30 gólů a byl finalistou Calder Trophy. V následujících dvou nastřílel 17 a naposledy jen 15 branek. Celkem posbíral v 202 zápasech NHL 116 bodů (62+54). Už před březnovou uzávěrkou měl plzeňský odchovanec blízko výměně do Colorada za volbu ve čtvrtém kole draftu. Pozdější šampioni však místo něj na poslední chvíli sáhli po Artturim Lehkonenovi z Montrealu…

Rovněž v době kolem draftu se čekalo, zda odněkud nespadne nabídka na trejd. I nyní se Kubalíkovi zástupci snaží zjistit, jaký kdo má zájem. „Vždycky to ale probíhá tak, že nejprve zavolají hráči, potom agentovi,“ vylíčil situaci jeden ze zdrojů Sportu. I kdyby se ale na obzoru rýsovalo panorama konkrétní destinace, lidé z hráčova okolí nemůžou nic potvrdit, dokud se neotevře trh a příslušný klub oficiálně neoznámí, s kým že se dohodl.

Záleží na loterii o supertalenty?

Generálního manažera Chicaga Stana Bowmana v říjnu nahradil Kyle Davidson. Na konci sezony nastínil, že chystá plán, jak mužstvo překopat. Zahájil totální restart, už první rázné kroky byly překvapivé, pro někoho ovšem spíš krátkozraké. Předpokládalo se třeba, že pokud se klub pustí do generační obměny, budou patřit ke tvářím nově budovaného týmu právě hráči jako DeBrincat, Dach nebo Kubalík.

DeBrincat za pět sezon v Chicagu nasypal 160 gólů, z toho 41 v minulém ročníku. Víckrát se v celé lize za stejnou dobu trefilo jen sedm hráčů. Po nadcházející sezoně mu však končí smlouva. Bere 6,4 milionů dolarů ročně, při svých výkonech by si mohl výrazně polepšit. Blackhawks však zvolili jiné řešení s tím, že na jeho kontraktu ušetří a mužstvo ještě omladí.

Dost věcí naznačovalo, že Blackhawks v dlouhodobých plánech nepočítají ani s Kubalíkem. Dosud bral 3,7 milionu dolarů (asi 94 milionů korun). Předpokládaná kvalifikační nabídka by podle pravidel musela dosáhnout částky aspoň o deset procent vyšší. Kubalík by ji buď přijal, nebo odmítl. V tom případě by mohl jít k arbitráži. Nic z toho se však nestane, protože klub mu nic nenabídl. Je tedy volný.

V podobné situaci se ocitl další útočník Dylan Strome. Tím se naopak otevřela šance například 22letému Philippu Kurashevovi, jemuž končí nováčkovská smlouva a který bral necelý milion. Otázkou taky zůstává, co se chystá kolem ikon Patricka Kanea a Jonathana Toewse.

Oběma mají za rok vypršet osmileté kontrakty, rozpočet každý z nich zatíží 10,5 miliony dolarů ročně. Pokud by skončili, klubu vznikne s úsporou za DeBrincata nějakých 30 milionů dolarů rezervy pod platovým stropem. Jenže kdo se i za takové peníze pohrne do klubu, kde na něj budou kvůli špatným výsledkům celou dobu bučet?

Vítězové Stanley Cupu z let 2010, 2013 a 2015 chyběli ve vyřazovacích bojích podruhé za sebou a počtvrté za posledních pět sezon. Po rozsáhlé rekonstrukci by Blackhawks mohli spadnout na dno, ale zároveň tak zvýšit své šance v loterii o pořadí v příštím draftu. Ve hře budou supertalenti jako Connor Bedard, Matvěj Mičkov nebo Adam Fantilli. Třeba na tomhle nejvíc záleží.

ONLINE PŘENOS - Sledujte souhrn změn v NHL
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Anaheim Anaheim Arizona Arizona Boston Boston Buffalo Buffalo Calgary Calgary Carolina Carolina Chicago Chicago Colorado Colorado Columbus Columbus Dallas Dallas Detroit Detroit Edmonton Edmonton Florida Florida LA Kings LA Kings Las Vegas Las Vegas Minnesota Minnesota Montreal Montreal Nashville Nashville New Jersey New Jersey NY Islanders NY Islanders NY Rangers NY Rangers Ottawa Ottawa Philadelphia Philadelphia Pittsburgh Pittsburgh San Jose San Jose Seattle Seattle St. Louis St. Louis Tampa Tampa Toronto Toronto Vancouver Vancouver Washington Washington Winnipeg Winnipeg
Obnovit
Zprávy ze dne 26. 3. 2024
7:52
26. 3. 2024
Colorado

Vrátí se Pavel Francouz ještě do NHL? Už při loňském oznámení, že český brankář po prodělání operace přitahovače kompletně vynechá probíhající sezonu, byly šance opravdu malé. Nyní je ale s velkou pravděpodobností rozhodnuto, že si třiatřicetiletý gólman Colorada v nejprestižnější zámořské soutěži již nezachytá. Generální manažer Avalanche Chris McFarland prozradil, že už s vítězem Stanley Cupu z roku 2022 nepočítají, že si „užívá důchodu“. „Berte to s rezervou, ale nemáme dojem, že by se snažil posilovat, nebo že by vyhlížel návrat. To zranění bylo nešťastné, timing byl také špatný. Ale aktuálně je doma a užívá si života, doufejme," řekl v podcastu DNVR Avalanche. Odchovanec plzeňského hokeje naposledy hrál 9. dubna 2023.

Český brankář Pavel Francouz už se do NHL pravděpodobně nevrátí. Colorado už s ním kvůli zranění nepočítá
Zprávy ze dne 21. 3. 2024
21:14
21. 3. 2024
Anaheim

Český brankář Tomáš Suchánek podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Anaheim Ducks. Stříbrný medailista z loňského juniorského mistrovství světa nebyl draftovaný, po úspěchu na šampionátu dvacetiletých hráčů jej ale angažovala farma Ducks v San Diegu.

Zprávy ze dne 20. 3. 2024
15:42
20. 3. 2024
NY Rangers

Další český hokejista se přiblížil do NHL! Útočník Jaroslav Chmelař podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s New York Rangers, kterými byl před třemi roky draftován v 5. kole vstupního draftu. Dvacetiletý stříbrný medailista z šampionátu dvacítek z roku 2023 poslední dva roky působí v prestižní univerzitní lize NCAA, kde hraje za Providence College.

Zprávy ze dne 18. 3. 2024
16:45
18. 3. 2024
Philadelphia

Útočník Wayne Simmonds se v 35 letech oficiální rozloučí s kariérou. Svá nejlepší léta strávil ve Philadelphii, kde se v sezoně 2011/2012 potkal i s Jaromírem Jágrem. V následujícím výlukovém ročníku odehrál pár zápasů i za Bílé Tygry Liberec. S Flyers teď podepíše jednodenní kontrakt, aby se rozloučil v NHL ve svém srdcovém klubu.

Zprávy ze dne 8. 3. 2024
22:24
8. 3. 2024
Buffalo
Zprávy ze dne 8. 3. 2024
22:10
8. 3. 2024
San Jose

Brankář Vítek Vaněček odchází z New Jersey do San Jose! Sharks jej získali výměnou za finského gólmana Kaapa Kähkönena.

Zprávy ze dne 8. 3. 2024
22:00
8. 3. 2024
 

Online přenos končí!

 

Děkujeme za vaši pozornost a doufáme, že jste se po celý týden bavili. Další online přenos přineseme opět z draftu NHL, který se koná v pátek 28. června 2024.

Zprávy ze dne 8. 3. 2024
21:47
8. 3. 2024
Calgary

Flames získali ze San Jose mladého hráče Nikitu Okhotiuka. Ten byl přitom do San Jose vytrejdován teprve před rokem z New Jersey jakou součást trejdu za Timo Meiera.

Zprávy ze dne 8. 3. 2024
21:44
8. 3. 2024
Buffalo

Sabres také skončili. To znamená, že ani Zemgus Girgensons ani Victor Olofsson nebyli vytrejdováni.

Zprávy ze dne 8. 3. 2024
21:40
8. 3. 2024
San Jose

Reakce Marca-Edouarda Vlasice, dlouholetého spoluhráče Tomáše Hertla, hovoří za vše. 11 let byla dlouhá doba.

Zprávy ze dne 8. 3. 2024
21:37
8. 3. 2024
Seattle

Seattle naopak pro dnešek už skončil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud