Pavel Ryšavý
13. července 2022 • 22:38

Změny v NHL: Zacha míří za Pastou! Nový klub mají i Kubalík či Rutta

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v kariéře natáhne Pavel Zacha v NHL jiný dres než ten s logem New Jersey. Šestka draftu 2015 se stěhuje do Bostonu a rozšíří českou kolonii s Davidem Pastrňákem a Tomášem Noskem. Přibýt by do ní měl i David Krejčí. „Pavel je sympatický. Ale to je i jeho problém, stejný je na ledě,“ pronesl o Zachovi jeden ze skautů po trejdu. Dominik Kubalík se jako volný hráč domluvil s Detroitem, kde bude čtvrtým Čechem v týmu. A fantom play off Ondřej Palát? Do středečního večera se s nikým nedomluvil.



Po draftu přichází v NHL další velká událost. Začíná trh s volnými hráči, kluby vypálí dohody s borci, kterým jinde končila smlouva. Je to atraktivní házení milionů dolarů a vytahování velkých jmen. Ve středu od 18 hodin se stavidlo znovu otevřelo. Došlo i na Čechy. Čekalo se, kde a za kolik podepíše fantom play off Ondřej Palát, ale ten nový tým nachystaný neměl a jeho Tampa platový strop ucpala jinými hráči.

Velkou událostí z českého pohledu je stěhování Pavla Zachy, byť v Bostonu nepodepsal jako volný hráč, nýbrž byl vyměněn za Erika Haulu a jednání o výši nové smlouvy ho čeká teď.

New Jersey ho draftovalo v roce 2015 ze šesté pozice. Nakonec se ukázalo, že svoje ofenzivní schopnosti naplno v NHL prodat nedovede, spíš se z něj stal respektovaný pracant pro bodové hráče. On jim chystal servis. Svoji produktivitu ustálil mezi 32-36 body.

„Pavla jsem za ty roky docela poznal a v první řadě bych chtěl říct, že v něm získáváte skvělého člověka i spoluhráče,“ řekl pro Boston Hockey Now anonymně jeden z oslovených skautů, který sledoval hodně zápasů Devils.

Pak se ale nadechl a přidal druhou část: „Problém ovšem trochu spočívá v tom, že jak je sympatický mimo led, je sympatický i na něm. Bruins by v něm potřebovali probudit i zlou stránku, dodat mu sebevědomí, aby hrál víc fyzicky. Má rozhodně schopnosti, aby svůj talent prodal, jen musí být vepředu víc vidět a používat svoje tělo.“

Zacha hrál kolem sedmnácti minut, což je slušná porce, ale neprosadil se jako ten, kdo rozhoduje zápasy.

U Bruins by si mohl vybojovat významnější roli. Nový trenér Jim Montgomery začne hledat sestavu, navíc delší dobu má být na marodce Brad Marchand, Zacha taky dovede hrát na křídle.

Do Bostonu přichází ve chvíli, kdy se klub snaží udržet ještě konkurenceschopný. Rozpadne se patrně až za rok. Teď ještě zkusí vyladit dohody s Davidem Krejčím, Patricem Bergeronem a zaútočit na Stanley Cup. Co dál? „Ano, přijdou dny, kdy už nebudeme mít příležitost se otáčet na Patrice Bergerona, aby se vrátil a stal se našim prvním centrem a kapitánem,“ citoval i server The Athletic výkonného ředitele klubu Charlieho Jacobse.

Středeční výměny v NHL

Pavel Zacha útočník New Jersey -> Boston
Erik Haula útočník Boston -> New Jersey
Brent Burns obránce San Jose -> Carolina
Cam Talbot brankář Minnesota -> Ottawa

Do plánu na budoucnost může patřit právě Zacha. Boston už takhle silný tým pak kvůli stárnoucím hvězdám a vysokým smlouvám, které rozdával, nepostaví. Sezona 2022/23 by mohla fungovat jako jakýsi poslední večírek, kdy Bruins zkusí dojít až nahoru.

V úplně jiné fázi se nachází Detroit. Dobu, kdy se za každou cenu chtěl držet v play off, si prošel. Dokončuje přestavbu, nabral talent v draftech a ladí organizaci na výšlap nahoru. Součástí cesty by se měl stát i střelec Dominik Kubalík.

Jako volný hráč podepsal smlouvu na 2 roky za 2,5 milionu. Paradoxní je, že klub teď bude mít tři česká křídla, od kterých se primárně čekají góly. Kromě Kubalíka jsou na podobných pozicích i Jakub Vrána s Filipem Zadinou. Vzadu nastupuje ještě Filip Hronek.

Český útočník Dominik Kubalík skončil v dresu Chicaga po třech letech
Český útočník Dominik Kubalík skončil v dresu Chicaga po třech letech

Za určitým bodem zlomu se ocitla Tampa. Třikrát za poslední tři roky hrála finále Stanley Cupu, jen teď ji porazilo Colorado, jinak si pohár vždycky nechala na Floridě. Jenže v éře platových stropů se silný tým udržet nedá. Klub si musel určit, koho z jádra zachová a koho obětuje.

Ve druhé skupině jsou Jan Rutta a Ondřej Palát. První se domluvil s Pittsburghem, ale podpis Paláta do večera nikdo neoznámil. Přitom když sečtete šest posledních play off, český útočník nastřílel deset vítězných gólů, nikdo nebyl lepší. Celkem zaznamenal ve vyřazovací části od roku 2017 čtyřiatřicet branek a patří mu dělené třetí místo.

Jisté jen bylo, že v Tampě je plno. Skupina Vasilevskij – Hedman, Sergačjov, Černák – Kučerov, Point, Stamkos, Cirelli, Paul, Hagel je teď nová a drahá osa Tampy. Na Paláta místo nezůstalo. Kam s ním? Spekulovalo se třeba o zájmu Anaheimu.

Vybrané podpisy volných hráčů

Claude Giroux útočník Florida -> Ottawa 3 sezony 6 500 000 USD
Vincent Trocheck útočník Carolina -> NY Rangers 7 sezon 5 625 000 USD
Andrew Copp útočník NY Rangers -> Detroit 5 sezon 5 250 000 USD
Darcy Kuemper brankář Colorado -> Washington 5 sezon 5 250 000 USD
Jack Campbell brankář Toronto -> Edmonton 5 sezon 5 000 000 USD
Max Domi útočník Carolina -> Chicago 1 sezona 3 000 000 USD
Jan Rutta obránce Tampa Bay -> Pittsburgh 3 sezony 2 750 000 USD
Oskar Lindblom útočník Philadelphia -> San Jose 2 sezony 2 500 000 USD
Dominik Kubalík útočník Chicago -> Detroit 2 sezony 2 500 000 USD
Ilja Samsonov brankář Washington -> Toronto 1 sezona 1 800 000 USD
Jaroslav Halák brankář Vancouver -> NY Rangers 1 sezona 1 550 000 USD
David Rittich brankář Nashville -> Winnipeg 1 sezona 900 000 USD

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud