Pavel Bárta
22. července 2022 • 14:30

Stanley Cup v Plzni: Francouz Pohár přivezl v džípu a čepoval do něj pivo

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslavnější hokejová trofej je po roce na českém území. Po dvou triumfech Tampy s Ondřejem Palátem a Janem Ruttou ho představil Pavel Francouz v rodné Plzni, jehož Colorado zdolalo Lightning ve finále 4:2 na zápasy.



Brankář Avalanche je teprve třetím českým gólmanem po Dominiku Haškovi a Romanu Turkovi, jemuž se Pohár podařilo vybojovat, a po útočníku Petru Sýkorovi teprve druhým hráčem, který Pohár představil v západočeské metropoli. Slavnost pojal skutečně stylově. Stanley Cup přivezl do Plzeňského pivovaru na džípu americké armády, která město ve druhé světové válce osvobodila, načepoval do něj proslulý ležák Pilsner Urquell.

„Je to něco, v čem jsem vyrůstal, je to ve mně zakořeněné. Jsem rád, že můžu slavit na tak ikonickém místě jako je Plzeňský pivovar. Ten džíp, to bylo spíš takové spontánní rozhodnutí. Oslavy si zatím užívám maximálně. První část jsem měl s rodinou, snídaně doma s pohárem a těmi nejbližšími, tohle je veřejná část. Chtěl jsem, aby pohár mohlo vidět co nejvíc lidí,“ svěřil se Francouz. „Ze Stanley Cupu jsem ale nic nejedl. Viděl jsem halušky, guláš a tak podobně, ale já v podstatě nevěděl, co bych si tam dal,“ připomněl.

Brankář Pavel Francouz si při oslavách v Plzni vychutnal pivo ze Stanley Cupu
Brankář Pavel Francouz si při oslavách v Plzni vychutnal pivo ze Stanley Cupu

Trofej za ním přivedli ostřílení strážci poháru Mike Bolt a Phil Pritchard z Mnichova, kde přistáli včera odpoledne. V Plzni zahájil Stanley Cup evropské turné, po Francouzovi ho představí Nico Sturm v bavorském Augsburgu.  Když v půl dvanácté dopoledne vjížděl český gólman na nádvoří pivovaru ve vojenského džípu Willis se Stanley Cupem vedle sebe na zadním sedadle, lidé se teprve scházeli.

Oslavy vypukly po setkání s médii zhruba půldruhé hodiny později. To už se vozidlo muselo prodírat davy fanoušků. Jakmile Pavel Francouz vystoupil na pódium, zvedl svátost nad hlavu a políbil ji, začali přítomní vyvolávat jeho jméno.

Když Petr Sýkora před 12 lety přivezl pohár do Plzně, z ruzyňského letiště s ním na dálnici ujel. „Byl jsem tehdy na zimáku, vybavuju si to jako včera. V tu chvíli jsem asi nejvíc cílil na to, abych se dostal do extraligy a na Stanley Cup jsem až tak nepomýšlel,“ vzpomínal Francouz na druhý Sýkorův úspěch z roku 2009. Jeho džíp tentokrát při jízdě městem zpovzdálí jistili Bolt s Pritchardem v nové škodovce. Ale žádnou kulišárnu, třeba ztratit se jim v husté dopravě, na ně nechystal. „Hodný kluk,“ chválil ho druhý ze strážců pokladu.

Colorado Avalanche Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud