7. října 2022 • 10:55

3+3 hvězdy NHL v Praze: Hertlovo křídlo, finský gólman i skvělí obránci

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Velký hokejový svátek je tu! Už dnes večer (20.00, ONLINE ZDE>>>) se v Praze odehraje první ze dvou utkání série NHL Global Series mezi San Jose Sharks a Nashville Predators. Z každého týmu jsme vybrali tři největší hvězdy, které se v O2 areně představí. Na koho se čeští fanoušci mohou těšit? 

  • TOMÁŠ HERTL

    28 let, útočník

    Pořadatelé NHL Global Series trnuli, jestli zůstane v San Jose. V březnu se Sharks podepsal osmiletý kontrakt na 65 milionů dolarů. Ta z něj udělala jednoho z nejlíp placených hráčů ligy a stal se jednou z tváří Sharks, kteří procházejí přestavbou. V týmu působí desátou sezonu, do nového ročníku vstoupí jako asistent kapitána. Na zápasy v Praze se 28letý centr hodně těšil. V O2 areně se jako odchovanec Slavie odrazil do velkého hokeje, v roce 2015 tu hrál na mistrovství světa.

    Tomáš Hertl na tréninku San Jose v O2 areněFoto Blesk:TONDA TRAN Tonda Tran

  • ERIK KARLSSON

    32 let, obránce

    Obránce vyznávající ofenzivní pojetí, dvakrát nasypal v NHL přes 20 gólů, jako výborný bruslař je všude napřed. Jeho idolem byl Nicklas Lidström, sám však býval kritizován za slabší hru dozadu, ale je komplexnější hráč, než možná vypadá. Legendární Bobby Orr ho přirovnal k Paulu  Coffeymu. V letech 2012 a 2015 obdržel švédský bek Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL. Devět sezon působil v Ottawě, do San Jose přišel před čtyřmi lety.

    Erik Karlsson (vpravo) slaví svůj gólFoto Reuters

  • TIMO MEIER

    25 let, útočník

    Pamatujete, jak pálil puky na českou branku na loňském mistrovství světa v rižské bublině? A z téměř stejné parkety? Tenhle pašák vstupuje ve 25 letech už do své šesté sezony v NHL. V té předchozí dosáhl osobního maxima v gólech (35), asistencích (41) i bodech (76). V polovině ledna nasypal v zápase proti Los Angeles pět branek. Švýcarské křídlo z prvního Hertlova útoku patří k nastupujícím hvězdám obrodného procesu Sharks.

    Střelec San Jose Timo MeierFoto Reuters

  • ROMAN JOSI

    32 let, obránce

    Kapitán Predators patří mezi nejlepší beky současnosti. Loni získal Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL a letos byl mezi finalisty, předstihl ho jen Cale Makar z Colorada. Čtyřikrát nastoupil v All-Star Game, v roce 2017 hrál s Nashvillem finále Stanley Cupu. V NHL je historicky nejproduktivnějším Švýcarem (542 bodů) a nahrávačem (402 asistencí), v minulém ročníku mu chyběly čtyři body k dosažení stovky.

    Proti SC Bern se Roman Josi vytáhnul třemi body a potěšil své krajanyFoto ČTK / AP / Peter Klaunzer

  • FILIP FORSBERG

    28 let, útočník

    Ve Washingtonu si možná dodnes drbou hlavy, cože to před devíti lety udělali za přehmat. Za Capitals nikdy nehrál a Nashville ho získal v rámci výměny, jejíž součástí byl i Martin Erat. Z velkého talentu vyrostl jeden z lídrů a hnací síla ofenzivy Predators. Často ho limitovala zranění. Nedosáhl velikosti jmenovce Petera Forsberga, nicméně v minulém ročníku měl životní sezonu, posbíral v ní 84 bodů (42+42). A po ní prodloužil o osm let za královských 68 milionů dolarů.

    Útočník Nashvillu Filip ForsbergFoto ČTK/AP

  • JUUSE SAROS

    27 let, brankář

    Do branky Nashvillu se postavil poprvé v listopadu 2015, ale hlavní role se mohl zhostit až v minulé sezoně. Poté, co skončila dlouholetá opora a jeho finský krajan Pekka Rinne. Hned ho vybrali na All-Star Game NHL, byl jedním ze tří finalistů Vezina Trophy. Talent podložil pracovitostí a trpělivostí. Když v roce 2014 vychytal zlato na šampionátu dvacítek v Malmö, ve finále proti němu nastoupil za Švédy i místní idol a nyní spoluhráč Filip Forsberg.

    Brankář Nashvillu Juuse SarosFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud