Jakub Plaskura
5. ledna 2023 • 10:50

Vaněček dobývá NHL. Je v pohodě, oceňuje kouč. Blíží se Palátův návrat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohli by mu říkat muž se železnou maskou podle známého filmu s Leonardem Di Capriem v hlavní roli. Vítek Vaněček je však železný celý. Alespoň tak působí v bráně New Jersey. Na začátku sezony byl milým překvapením jako celkové výsledky Devils. Teď už ale všichni vědí. Naposledy to odnesl prohrou 1:5 Detroit a Vaněček se stal znovu ústřední postavou svého týmu.



„Vypadal opravdu v pohodě,“ ocenil trenér Ruff. „Nemyslím, že bychom domácím dopřáli nějak moc těch opravdu velkých šancí, ale on předvedl zákrok vždy, když jsme to od něho potřebovali.“

Pro Vaněčka musejí být tato slova jako balzám. V 26 letech se dostává pomalu do věku, kdy by měl naplnit svůj potenciál a stát se hlavním brankářem některého z týmů NHL. 

Odzvonilo dobám, kdy se v NHL spoléhalo na jasnou jedničku a druhý gólman trpěl rýmou z neustálého průvanu na střídačce. Trend velí, aby kluby angažovaly vyrovnané dvojice gólmanů. 

Vaněček si přesto v New Jersey postupnými kroky přebírá výsadní pozici, i když proti by chtěli být uzdravený Mackenzie Blackwood a švýcarská naděje Akira Schmid. Vaněček však evidentně nastavil kurz své bárky nejlépe a superlativy na jeho adresu po duelu s Detroitem prší dál, i když se týmu tolik nedaří.

„Vítek je vážně neuvěřitelný celou sezonu. Chytá skvěle,“ zvýraznil Vaněčkův přínos útočník Miles Wood, autor dvou asistencí. „Jeho hra je od začátku ročníku tak konstantní... Je jen vážně nešťastné, že jsme dopustili ten jeden inkasovaný gól, protože jsme všichni moc dobře věděli, jak hrozně moc chce tuhle nulu.“

Ano, Vaněček o nulu přišel přesně dvě minuty před koncem zápasu, kdy jej v přesilovce překonal Švéd Lucas Raymond. Třetí čisté konto v sezoně z toho sice nekáplo, ale pro Devils v současném rozpoložení mají tři body velikou váhu.

Rodák z Havlíčkova Brodu i tak kryl 32 střel Red Wings. Jen krajan Dominik Kubalík Vaněčka prověřil celkem pětkrát, ale český brankář platil za skálu, která dovedla Devils k výhře.

„Myslím, že při hře v pěti jsme hráli vážně dobře. Prohráli jsme ale bitvu speciálních formací na přesilovky a oslabení. A nedokázali dostat nic za Vaněčkova záda,“ posteskl si po utkání kapitán Detroitu Dylan Larkin.

Český brankář drží. Po skvělém začátku sezony se přitom New Jersey začalo propadat tabulkou a úžasný start, který si letka Lindyho Ruffa od října budovala, byl takřka zapomenut.

Vaněčka však zhoršená forma celého týmu zásadně nepoznamenala, a když se v brankovišti objeví, čiší z něj jistota, na které mohou Devils do budoucna stavět. 

Palát už prý trénuje

Zároveň se chystá velký návrat Ondřeje Paláta, který v listopadu podstoupil operaci třísla. Na adresu jednatřicetlietého útočníka promluvil i kouč Ruff.

„Má velké zkušenosti. Dokáže hrát pod tlakem, což je věc, která se nám v poslední době příliš nedaří. Když dokážete s pukem hrát i pod tlakem, když se pohybujete na správných místech a máte hráče, kterému můžete stoprocentně věřit, je to pak mnohem jednodušší.“

Palát už údajně s týmem trénuje a je otázkou brzké budoucnosti, kdy zase naskočí na led. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay za nového zaměstnavatele stihnul v úvodu ročníku 6 zápasů, ve kterých zaznamenal 3 přesné zásahy. 

New Jersey Devils Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud