5. ledna 2023 • 07:30

SESTŘIHY: Vaněček vychytal Detroit i Kubalíka. O nulu ale přišel v závěru

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítek Vaněček se v NHL zasloužil 32 zákroky o výhru hokejistů New Jersey 5:1 v Detroitu a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Český gólman zneškodnil v utkání pět pokusů Dominika Kubalíka a o třetí vychnytanou nulu v sezoně jej připravil až v 58. minutě Lucas Raymond.



Devils vstřelili první dvě branky v přesilových hrách. Skóre otevřel v polovině zápasu Dougie Hamilton tvrdou ranou od modré čáry a další jeho střelu tečoval ve 37. minutě Nico Hischier. Zbývající góly padly ve třetí třetině. Náskok postupně zvýšili Michael McLeod, Alexander Holtz a Jack Hughes. Detroit zkorigoval porážku v početní převaze po akci Dylana Larkina, jehož přihrávku zakončil Raymond do prázdné branky.

„Ve hře pět na pět jsme si vedli dost dobře na to, abychom zápas vyhráli. Rozhodly speciální formace a to, že jsme nemohli překonat Vaněčka,“ litoval Larkin. Podobně zhodnotil zápas i trenér Detroitu Derek Lalonde. „Byl to neskutečně frustrující zápas, protože nám nešly přesilové hry ani oslabení a skvělý výkon jejich gólmana zastínil naši dobrou hru pět na pět.“

Vaněček vytáhl nejtěžší zákrok za stavu 3:0, kdy zastavil únik Michaela Rasmussena a poradil si i s jeho následnou dorážkou. „Soupeře jsme nepustili do mnoha vyložených šancí. Když se ale tak stalo, udělal, co bylo potřeba,“ komentoval trenér New Jersey Lindy Ruff Vaněčkův výkon.

Český gólman si vylepšil bilanci na 14 výher a 7 porážek, z toho dvě byly až v prodloužení. Ve statistikách patří v této sezoně v lize k nejlepším v průměru inkasovaných branek na zápas (2,31) a uzavírá druhou desítku v úspěšnosti zásahů (91,4 procenta). „Celý rok je vynikající. Podává vyrovnané výkony. Je škoda, že jsme v závěru inkasovali. Vím, že nulu hodně chtěl,“ uvedl útočník New Jersey Miles Wood, který asistoval u dvou gólů.

Kubalík byl nejpilnějším střelcem Red Wings a vybojoval i dvě přesilové hry, přičemž ve druhé vsítil Detroit čestný úspěch. Jeho spoluhráč Filip Hronek byl jediným obráncem týmu, který ve statistice +/- neskončil v záporných hodnotách.

I ve zbývajících dvou utkáních středečního programu se stali prvními hvězdami brankáři. John Gibson zastavil 35 střel, dovedl Anaheim k výhře 2:0 nad Dallasem a zaznamenal čisté konto po 14 měsících. Obě branky padly v úvodních dvanácti minutách, prosadili se Adam Henrique a Mason McTavish, který poprvé v kariéře nastoupil v NHL v elitním útoku.

Filip Gustavsson předvedl 34 zákroků a byl hlavním strůjcem výhry Minnesoty 5:1 nad Tampou Bay. Wild rozhodli v pasáži od 28. do 36. minuty, během níž odskočili z 1:0 na 4:1. Dvakrát se trefil Kirill Kaprizov, který doma bodoval počtrnácté v řadě a vyrovnal klubový rekord. Gól a dvě přihrávky si připsal Calen Addison a je prvním obráncem v historii Wild, který v nováčkovské sezoně prožil alespoň dva tříbodové večery.

Góly

Domácí: 58:00. Raymond

Hosté: 29:17. Hamilton, 36:20. Hischier, 41:51. M. McLeod, 46:40. Holtz, 53:59. J. Hughes

Sestavy

Domácí: Husso (Hellberg) – Seider, Walman, Hronek, Chiarot, Oesterle, Määttä – Perron (A), Larkin (C), Rasmussen – Raymond, Copp (A), Berggren – Kubalík, Veleno, E. Söderblom – Sundqvist, P. Suter, Fabbri.

Hosté: Vaněček (Blackwood) – Hamilton, Siegenthaler, Severson, B. Smith, Bahl, Graves – Bratt, Hischier (C), Tatar – Mercer, J. Hughes (A), Haula – Zetterlund, J. Boqvist, Šarangovič – Holtz, M. McLeod, Wood.

Rozhodčí

Dunning, O'Rourke – Tobias, Deschamps

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

19515 diváků

Góly

Domácí: 14:30. J. Eriksson Ek, 27:09. Kaprizov, 29:27. Addison, 35:35. Steel, 57:57. Kaprizov

Hosté: 33:37. Point

Sestavy

Domácí: Gustavsson (58. M. Fleury) – Spurgeon, Middleton, Dumba, Brodin, Merrill, Addison – Zuccarello, Steel, Kaprizov – M. Foligno, J. Eriksson Ek, Greenway – Hartman, F. Gaudreau, Boldy – Reaves, Dewar, Shaw.

Hosté: Elliott (Vasilevskij) – Bogosian, Hedman, Perbix, Sergačjov, Černák, Cole – Kučerov, Point, Hagel – Killorn, Stamkos, Cirelli – Maroon, Paul, Colton – Perry, Bellemare, Naměstnikov.

Rozhodčí

G. Herbert, T. CHmielewski

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

Góly

Domácí: 03:11. Henrique, 11:18. McTavish

Hosté:

Sestavy

Domácí: Gibson (Stolarz) – Kulikov, Fowler (A), Klingberg, Benoit, Shattenkirk, Vaakanainen – Terry, McTavish, Henrique (A) – Zegras, R. Strome, Vatrano – Silfverberg (A), Carrick, Comtois – Leason, Jays. Megna, Kirkland.

Hosté: Wedgewood (Oettinger) – Lundkvist, Heiskanen (A), Hanley, R. Suter, Hakanpää, Lindell – Pavelski, Hintz, J. Robertson – Seguin (A), Dellandrea, Kiviranta – Marchment, W. Johnston, Ja. Benn (C) – Glendening, Faksa, F. Olofsson.

Rozhodčí

St. Pierre, L´Ecuyer – Gawryletz, Suchánek

Stadion

Honda Center, Anaheim

Návštěva

13 179 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud