Pavel Bárta
3. března 2023 • 19:00

Vrána přistál v St. Louis. Téměř za nic, ale otevírá se mu nová šance

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně je jasno. Rudou střídá modrá. Jakub Vrána v Detroitu skončil. Nejistou sezonu uzavře v St. Louis. Kolem 27letého útočníka se našlapovalo celé týdny, poslední den před uzávěrkou přestupového reje v NHL rozhýbali ranní rozcvičkou právě Red Wings. Dohodli se na trejdu s Blues. Po Filipu Hronkovi a Jakubu Voráčkovi změnil dres třetí český hokejista.



Když Detroit před dvěma lety vyměnil před play off Anthonyho Manthu do Washingtonu, vypadalo to na mazanou krádež. Red Wings získali dva výběry v draftu, Richarda Pánika a Jakuba Vránu, který se po vysvobození z Ovečkinova stínu v Capitals jevil jako příští střelecké eso. Pouze Auston Matthews dal ve stejné době víc gólů při hře pět na pět. Jenže Vránovu hru vykolejily záležitosti mimo led. Klub se s ním rozešel lacino. Od Blues dostal volbu v sedmém kole draftu 2025 a Dylana McLaughlina, jenž pokračuje na farmě.

Svazek, který začínal tak nadějně, se rozpadl. Vrána byl pro Detroit velkým příslibem, ale během dvou let za něj sehrál jen 42 zápasů. Napřed operace ramena, kvůli níž Vrána vynechal velkou část minulého ročníku. Začátkem této sezony nástup do programu na pomoc od závislostí a problémů s duševním zdravím. V prosinci se vrátil. Jenže upadl v nemilost generálního manažera Steva Yzermana. Napřed klub zařadil Vránu na seznam nechráněných hráčů, jenže nikdo si ho nevzal. Naštěstí byl vyměněn a může začít nový život.

Po předloňském příchodu do Red Wings nastřílel Vrána v 11 zápasech 8 gólů, většinu minulého vynechal po operaci ramena. Ve 26 sehraných duelech pak měl bilanci 13+6. Začátkem této sezony však nastoupil do asistenčního programu NHL a NHLPA. Po prosincovém návratu si zahrál 15 utkání na farmě. Objevil se i v Red Wings, ale při některých zápasech seděl v press boxu.

V Detroitu odchovanec pražských Letňan promarnil šanci usadit se trvale v mužstvu NHL a zhostit jedné z hlavních rolí. Pokud se v St. Louis znovu najde, získá tým v podstatě za nic elitního střelce. Za zkoušku to tedy rozhodně stojí. Klub převzal od Detroitu pouze půlku Vránova platu. Jestli neuspěje, nebude to tolik bolet, protože smlouva za rok skončí.

Red Wings i přes zachování padesáti procent finanční zátěže vyšel trejd laciněji, než kdyby Vránu po sezoně měli vyplácet. Po výměnách Filipa Hronka do Vancouveru, Tylera Bertuzziho do Bostonu a Vrány do St. Louis si navíc odmazali dohromady téměř 12 milionů dolarů z platového limitu pro příští ročník. „Myslím, že kluci byli zaskočeni. Výměny jimi otřásly, byli emotivní. Cením si toho, jak to zvládli,“ řekl kouč Derek Lalonde. V sestavě zůstaly velké mezery, byť v ní byl v poslední době na některých pozicích přetlak. V létě může klub zalovit na trhu volných agentů, případně najmout kvalitního hráče, jenž se nehodí jinému týmu kvůli platovým omezením.

Blues prožívají v tomto ročníku zklamání. Jeden z lídrů Ryan O´Reilly zamířil do Toronta, Vladimir Tarasenko do New York Rangers. Generální manažer Doug Armstrong se přesto snaží zachovat konkurenceschopný tým a doplnit mužstvo hráči, jimž by změna prostředí mohla prospět a tolik nestojí. Z Pittsburghu získal  Kasperiho Kapanena a z New York Rangers zase Sammyho Blaise, s nímž hned Blues prodloužili smlouvu. Nyní přichází Vrána, který měl v Detroitu přes zdravotní a další výpadky průměr přes půl vstřeleného gólu na zápas. Pro něj znamená St. Louis novou příležitost. Potřebuje ji využít. Další už by nemusela přijít.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud