26. května 2023 • 06:38

SESTŘIH: Faksa a spol. žijí. Dallas snížil v prodloužení, zářil Robertson

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Kdo neměl veliký sen, ten tohle nikdy nepochopí, říká Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dallas ve finále Západní konference NHL zdolal Vegas 3:2 v prodloužení a snížil v sérii na 1:3 na zápasy. Hokejisté Golden Knights v play off neuspěli po pěti výhrách a nevyužili první postupový mečbol. Dvěma góly se blýskl Jason Robertson, rozhodující branku vstřelil v čase 63:18 Joe Pavelski. Z výhry a odvrácení konce sezony se radoval i český útočník Radek Faksa.



Hokejisté Vegas za druhým postupem do finále Stanley Cupu v klubové historii vykročili rázně a v páté minutě se zásluhou Williama Karlssona dostali do vedení. Švédský forvard do branky usměrnil nabídku Reillyho Smitha a vstřelil osmý gól v probíhajícím play off.

Dallas odpověděl ještě v první třetině. V 16. minutě se na brankovišti výborně zorientoval Robertson, jenž ze vzduchu dorazil vyražený puk. „Hráli jsme mnohem rychlejší hokej než v prvních třech zápasech. V útočném pásmu jsme dobře drželi puk, rotovali jsme a z toho plynuly závary a šance,“ pochvaloval si střelec úvodních dvou branek Dallasu.

Také ve druhé třetině se jako první prosadili hokejisté Vegas. V polovině základní hrací doby je poslal do vedení Jonathan Marchessault. Domácí znovu dokázali odpovědět a opět u toho byl Robertson. Třiadvacetiletý útočník znovu odvedl dobrou práci v brankovišti a dal šestý gól v bojích o Stanley Cup.

Ve třetí třetině branka nepadla a o vítězi tak potřetí v sérii rozhodlo až prodloužení. V něm se poprvé radovali hráči Dallasu. Výhru po finské přesilovkové souhře mezi Roopem Hintzem a Mirem Heiskanenem vystřelil osmatřicetiletý Pavelski. V play off dal již 73. branku a stal se tak nejlepším střelcem ve vyřazovacích bojích mezi aktivními hráči.

Hintz ve vyřazovací části zaznamenal již 24 bodů a vládne produktivitě s tříbodovým náskokem před Matthew Tkachukem z Floridy.

Po nevydařeném třetím zápase a střídání v osmé minutě se do branky Stars vrátil Jake Oettinger. Kryl 37 střel a výrazně pomohl k prodloužení série. „Jake skvěle odpověděl na své úterní výkony. Drží nás celou sezonu a dnes to opět potvrdil. Myslím, že jsme od něj ještě neviděli to nejlepší. Teprve se zahřívá,“ chválil gólmana trenér Peter DeBoer.

Dallas je ale pořád v těžké situaci. Pokud si chce zahrát čtvrté finále Stanleyova poháru v klubové historii, musí zvládnout ještě tři zápasy a jako teprve pátý tým v dějinách otočit sérii ze stavu 0:3.

„V play off je velmi tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Můžete odehrát tři dobré zápasy a prohrávat v sérii 0:3. Stejně jako v našem případě stačí pár proher v prodloužení. Nezbývá nám než pokračovat v naší hře a navázat na dnešní výhru. Uvidíme, kam to povede. Naší výhodou je, že s každým dalším úspěchem můžeme nahlodat soupeřovu psychiku,“ uvedl Pavelski,

Góly

Domácí: 15:42. J. Robertson, 37:21. J. Robertson, 63:18. Pavelski

Hosté: 04:17. Karlsson, 30:23. Marchessault

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen, Suter, Hakanpää, Lindell (A), Hanley, Harley – Pavelski (A), Hintz, J. Robertson – Seguin (A), W. Johnston, Marchment – Dellandrea, Domi, F. Olofsson – Kiviranta, Faksa, Glendening.

Hosté: Hill (Quick) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – N. Roy, Karlsson, R. Smith (A) – Stone (C), Stephenson, Howden – Kolesar, Blueger, Carrier.

Rozhodčí

Rooney, Hebert – MacPherson, Brisebois

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Dallas Stars Vše o klubu ZDE

Vegas Golden Knights Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud