Pavel Bárta
Premium
30. srpna 2023 • 17:40

Byl střelcem, ale kvůli NHL se změnil. Faksa umí zhasínat hvězdy soupeřů

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL nastřílel nejvíc 17 gólů za sezonu, naposledy se trefil jedenáctkrát. Ale má šlehu, jaká trhá sítě. Radek Faksa (29) kdysi dával jako centr spousty branek, v sestřizích nejkrásnějších akcí NHL se však moc neobjevuje. Úspěšný tým nepotřebuje jen čarostřelce, co zvednou diváky ze sedadel, ale taky modré límečky, dělníky ledu. Jeho úkolem v Dallasu je bránit při oslabení, vyhrávat buly a zhasínat hvězdy soupeřů.



Už když přišel z kanadské juniorky na farmu, pochopil. Góly nemůže dávat každý, někdo jim musí taky předcházet. Proto se Radek Faksa potřeboval změnit. NHL hraje už devět let.

„Dával jsem kolem třiceti branek, ale musel jsem se vydat jiným směrem, abych se prosadil do týmu. Někdy mě to zamrzí, jako útočník bych rád dával góly, tyhle věci lidi nejvíc sledují a další tolik ne. Na druhou stranu nějaké branky taky dám, za svou práci jsem skvěle ohodnocený a mám se krásně. Vůbec nelituju,“ přiznává.

Ročně si vydělá 3,25 milionu dolarů (asi 73 milionů korun), smlouvu s Dallasem má ještě na dvě sezony. Jeho přínos nespočívá v produktivitě a bodech. Ve Stars si vybudoval pevnou pozici coby vyhlášený obranář a defenzivní specialista. Když se před sezonou 2015/16 prodral do mužstva, jinou roli ani dostat nemohl. Střed útoku táhly hvězdy Tyler Seguin a Jason Spezza.

Jeho přerod však začal už předtím v záložním celku. „Vyhráli jsme Calder Cup, v týmu bylo hodně starších hráčů, měli tam nabito. Nedostal jsem se na přesilovku a přijal jinou úlohu. Chopil jsem se jí a tím se dostal do NHL. Osud mi to trošku přihrál,“ vrací se.

Za Varaďou v kabině

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud