25. března 2024 • 06:50

Skvělá otočka Colorada: MacKinnon překonal legendu. Bodoval Rousek

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejistům Colorada se v nedělním utkání NHL proti Pittsburghu povedla senzační otočka z 0:4 na 5:4 po prodloužení. Útočník Avalanche Nathan MacKinnnon si díky tříbodové jízdě (1+2) připsal 122. kanadský bod, čímž překonal klubový rekord legendy Joea Sakica ze sezony 1995/96. Z výher se radovalo hned několik Čechů, ale bodoval z nich pouze Lukáš Rousek při výhře Buffala 4:1 nad Calgary. Ondřej Palát s Tomášem Noskem z New Jersey byli u výhry 4:0 na ledě New York Islanders. Carolina (Martin Nečas) porazila Toronto 2:1. Ottawa s Dominikem Kubalíkem přestřílela Edmonton 5:3. Dallas (Radek Faksa) vyhrál 4:2 v Arizoně. Prohru 2:3 po prodloužení naopak neodvrátil gólman Anaheimu Lukáš Dostál, který s Ducks nestačil na Tampu Bay.



Anaheim poslal ve 14. minutě do vedení Ross Johnston, Tampa ale ve druhé třetině skóre otočila. Jako první Dostála překonal Anthony Duclair a o necelých deset minut později zlomil skóre na stranu Lightning Luke Glendening.

Ducks v úvodu třetího dějství zásluhou obránce Pavla Minťukova srovnali a dovedli zápas do prodloužení. V tom českého brankáře po 59 sekundách prostřelil Cirelli, jenž protáhl svou bodovou sérii na sedm zápasů a zařídil Lightning šestou výhru v posledních sedmi duelech.

Rousek bodoval ve druhém zápase za sebou po příchodu do týmu Buffala z farmy v AHL. Po jeho přihrávce otevřel Peyton Krebs v Calgary skóre, a přestože domácí ve druhé třetině dokázali vyrovnat, Sabres rozhodli třemi brankami v závěrečné části a po dvou porážkách se radovali z vítězství.

Hokejistům Colorada se podařil proti Pittsburghu velký obrat. Ačkoli Avalanche ještě na začátku 37. minuty prohrávali 0:4, zvítězili 5:4 v prodloužení. Domácí útočník Nathan MacKinnon se na výhře podílel brankou a dvěma asistencemi a dostal se na 122 bodů v sezoně, čímž překonal klubový rekord 120 bodů legendárního Joea Sakica z ročníku 1995/96.

Osmadvacetiletý MacKinnon bodoval i ve 34. domácím utkání v sezoně za sebou a udržel naději, že se jako první hokejista v historii zapíše do statistik ve všech 41 duelech na vlastním ledě v jednom ročníku. Kanadský centr se dnes v této bilanci osamostatnil na druhém místě historie NHL, před ním je pouze Wayne Gretzky, který v sezoně 1988/89 bodoval ve 40 domácích duelech Los Angeles za sebou.

Pittsburgh vyhrál v Denveru první třetinu 2:0 a až do 36. minuty postupně navýšil skóre na 4:0. Na všech brankách Penguins se podílel kapitán Sidney Crosby, který jeden gól dal a na tři přihrál. Colorado do konce druhé třetiny snížilo na rozdíl dvou branek a v třetí části přidalo další dvě trefy: do prodloužení zápas poslal v 56. minutě MacKinnon 44. gólem v sezoně. Obrat završil po 54 sekundách nastavení po samostatné akci Jonathan Drouin a postaral se o devátou výhru Avalanche za sebou.

„Začali opravdu dobře. Byli jsme trochu zaskočení a navíc jsme hráli dost bídně. To je špatná kombinace,“ konstatoval MacKinnon po zápase a vyzdvihl výkon Crosbyho. „Ukázal, že je pořád nejlepší. Dneska dominoval, zvlášť proti naší lajně. Měli jsme sice lepší třetí třetinu, ale byl to týmový výkon,“ dodal.

Útočník Floridy Sam Reinhart dvěma góly řídil výhru 4:1 nad Philadelphií a poprvé v kariéře nastřílel 50 branek za sezonu. Kanadský kanonýr se na 50 zásahů dostal jako třetí hráč v ročníku a navázal na nejlepšího střelce ligy Austona Matthewse a Zacha Hymana z Edmontonu, který tuto metu překonal jen o pár minut dříve v duelu s Ottawou.

„To není špatné na chlapíka, který měl být v lize jen na černou práci a nebyl si jistý, jestli to do NHL vůbec dotáhne,“ řekl o spoluhráči Connor McDavid, jenž mu na 50. gól přihrál. „Všechno si tvrdě odpracoval a teď je z něj v jednatřiceti letech padesátigólový střelec. Docela působivé,“ dodal na adresu Hymana, jenž se stal ve věku 31 let a 289 dní třetím nejstarším hráčem v historii NHL, který hranici 50 gólů v sezoně pokořil.

Hyman v čase 23:34 poslal Oilers do vedení 3:1, jeho branka ale byla tím posledním, co hosté v kanadské metropoli předvedli. Senators čtyřmi góly v řadě otočili na konečných 5:3 a vyhráli podruhé za sebou. Edmonton i přes druhou ztrátu za sebou drží v tabulce Západní konference páté místo.

Góly

Domácí: 41:21. Carlson, 43:36. Ovečkin, 52:00. Ovečkin

Hosté:

Sestavy

Domácí: C. Lindgren (Kuemper) – Fehérváry, Carlson (A), Sandin, Jensen, Alexejev, T. van Riemsdyk – Ovečkin (C), McMichael, Oshie – Protas, D. Strome, Mirošničenko – Pacioretty, Lapierre, Milano – Malenstyn, Dowd (A), Aube-Kubel.

Hosté: Hellebuyck (Brossoit) – Morrissey (A), DeMelo, Dillon, Pionk, Samberg, Schmidt – Connor, Scheifele (A), Iafallo – Ehlers, Monahan, Toffoli – Niederreiter, Lowry (C), Appleton – M. Barron, Naměstnikov, Perfetti.

Rozhodčí

Furlatt, MacPhee – Tobias, Marquis

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

18 573 diváků

Góly

Domácí: 36:05. Se. Walker, 39:31. Trenin, 43:32. Drouin, 56:22. MacKinnon, 60:54. Drouin

Hosté: 07:53. Puljujärvi, 15:11. Rust, 33:47. Crosby, 35:40. P. Joseph

Sestavy

Domácí: Georgijev (Annunen) – Toews, Makar (A), Girard, Manson, J. Johnson, Se. Walker – Ničuškin, MacKinnon (A), Rantanen (A) – Lehkonen, Mittelstadt, Drouin – Wood, Colton, Parise – Duhaime, Trenin, Cogliano.

Hosté: Nedeljkovic (46.–57. Jarry) – P. Joseph, Letang, M. Pettersson, E. Karlsson, Ludvig, St. Ivany – D. O'Connor, Crosby (C), Rust – Bunting, Malkin (A), Rakell – R. Smith, Eller, Puustinen – Bemström, Acciari, Puljujärvi.

Rozhodčí

St-Laurent, Rehman – Kovachik, Apperson

Stadion

Ball Arena, Denver

Návštěva

18 129 diváků

Góly

Domácí:

Hosté: 20:38. Meier, 22:57. J. Hughes, 26:12. Holtz, 55:53. Tierney

Sestavy

Domácí: Varlamov (Sorokin) – Pelech, Dobson, Reilly, Pulock, Romanov, Bortuzzo – Nelson, Horvat, Palmieri – Lee, Barzal, Fasching – Cizikas, Pageau, Engvall – Holmström, MacLean, Clutterbuck.

Hosté: Kähkönen (Allen) – Bahl, Marino, L. Hughes, DeSimone, B. Smith, Nemec, Hatakka – Meier, Hischier, Bratt – J. Hughes, Haula, Holtz – Palát, Nosek, Mercer – Willman, Tierney.

Rozhodčí

Stadion

UBS Arena, New York

Góly

Domácí: 01:05. Skjei, 13:55. S. Aho II

Hosté: 48:51. N. Robertson

Sestavy

Domácí: Andersen (S. Martin) – Slavin (A), Burns, Skjei, Pesce, Orlov, Chatfield – Guentzel, S. Aho II (A), Jarvis – Svečnikov, Je. Kuzněcov, Nečas – Martinook, J. Staal (C), Noesen – Drury, Kotkaniemi, Teräväinen.

Hosté: Woll (Mar. Jones) – Brodie, McCabe, Rielly (A), Ljubuškin, Edmundson, Liljegren – Bertuzzi, Matthews (A), Domi – McMann, Tavares (C), W. Nylander – Knies, Holmberg, N. Robertson – Dewar, Kämpf, Gregor.

Rozhodčí

L'Ecuyer, Sandlak – Mills, McNamara

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

18723 diváků

Góly

Domácí: 05:37. Chychrun, 24:48. Stützle, 36:30. Batherson, 56:57. Chychrun, 59:23. Kelly

Hosté: 03:49. Henrique, 21:38. Draisaitl, 23:34. Hyman

Sestavy

Domácí: Korpisalo (A. Forsberg) – Zub, Sanderson, Brännström, Chabot (A), Bernard-Docker, Chychrun – Batherson, Pinto, B. Tkachuk (C) – Giroux, Stützle (A), Crookshank – M. Joseph, Greig, Kubalík – Katchouk, Kastelic, Kelly.

Hosté: Pickard (S. Skinner) – Bouchard, Ekholm, Desharnais, Nurse (A), Ceci, Kulak – Hyman, McDavid (C), Draisaitl – Foegele, Nugent-Hopkins (A), R. McLeod – Perry, Henrique, Ryan – C. Brown, Carrick, Janmark.

Rozhodčí

K. Nicholson, J. Herbert

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa

Góly

Domácí: 52:54. Brink

Hosté: 10:34. Reinhart, 20:55. Tarasenko, 44:43. Verhaeghe, 58:48. Reinhart

Sestavy

Domácí: Sandström (Ersson) – Sanheim, York, Attard, Ginning, E. Johnson, Zamula – Konecny (A), Frost, Tippett – Brink, Laughton (A), Farabee – Hathaway, Poehling, Foerster – Lycksell, Couturier (C), N. Cates.

Hosté: Stolarz (Bobrovskij) – Ekman-Larsson, Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Mahura – Reinhart, Lundell, Luostarinen – M. Tkachuk (A), Bennett, Verhaeghe – Tarasenko, Stenlund, Rodrigues – Lomberg, Lorentz, Cousins.

Rozhodčí

Mitch Dunning, Steve Kozari – Julien Fournier, Kiel Murchison

Stadion

Wells Fargo Center, Philadelphia

Góly

Domácí: 18:44. Keller, 47:26. Bjugstad

Hosté: 04:21. Benn, 22:19. Seguin, 54:32. Heiskanen, 58:30. Duchene

Sestavy

Domácí: Ingram (Vejmelka) – Durzi, Moser, Kesselring, Välimäki, Crotty, Dermott – Schmaltz (A), Bjugstad, Keller (A) – Guenther, L. Cooley, Crouse (A) – Carcone, Kerfoot, O'Brien – Maccelli, McBain, Leonard.

Hosté: Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen, Harley, C. Tanev, Lindell (A), Lundkvist, R. Suter – Pavelski, Hintz, J. Robertson – Seguin (A), Duchene, Marchment – Stankoven, W. Johnston, Benn (C) – Cr. Smith, Faksa, Steel.

Rozhodčí

Schlenker, McCauley – Smith, Hughes

Stadion

Mullet Arena, Tempe

Návštěva

4600 diváků

Góly

Domácí: 13:49. R. Johnston, 42:36. Mintjukov

Hosté: 27:50. Duclair, 37:00. Glendening, 60:59. Cirelli

Sestavy

Domácí: Dostál (Stalock) – Fowler (A), Zellweger, Mintjukov, LaCombe, Vaakanainen, Lindström – Killorn (A), Carlsson, Terry – Vatrano, McTavish, R. Strome – Max Jones, Lundeström, Leason – R. Johnston, Meyers, Silfverberg (A).

Hosté: J. Johansson (Vasilevskij) – D. Raddysh, Černák, de Haan, Dumba, Lilleberg, Perbix – Hagel, Cirelli, Kučerov (A) – Stamkos (C), Paul, Duclair – Eyssimont, Motte, Sheary – Jeannot, Glendening, Watson.

Rozhodčí

Charron, Hanson – Gibbons, O'Quinn

Stadion

Honda Center, Anaheim

Návštěva

16152 diváků

Góly

Domácí: 20:56. Eberle

Hosté: 04:18. Guhle, 06:22. Newhook, 17:33. Suzuki, 18:00. Newhook, 33:16. Matheson

Sestavy

Domácí: Grubauer (18. Daccord) – Dumoulin, Schultz, Oleksiak, Borgen, R. Evans, Larsson – Tolvanen, Beniers, Eberle – Schwartz (A), McCann, Burakovsky – B. Tanev, Gourde (A), Bjorkstrand – Tatar, Bellemare, Kartye – Yamamoto.

Hosté: Primeau (Montembeault) – Harris, Matheson (A), Savard, Xhekaj, Kovacevic, Guhle, Struble – Slafkovský, Suzuki (C), Caufield – Armia, Newhook, Harvey-Pinard – Jos. Anderson, J. Evans, Gallagher (A) – Pearson, White, Pezzetta.

Rozhodčí

Rank, Syvret – Knorr, Murray

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Návštěva

17 151 diváků

Góly

Domácí: 30:35. Huberdeau

Hosté: 04:53. Krebs, 51:04. Peterka, 59:16. T. Thompson, 59:58. Clifton

Sestavy

Domácí: Wolf (Markström) – R. Andersson (A), Kylington, Miromanov, Weegar, Pachal, Hanley – Kuzmenko, Šarangovič, Huberdeau (A) – Pospíšil, Kadri, Zary – Coleman, Backlund (C), Mangiapane – Dr. Hunt, Rooney, Greer.

Hosté: Luukkonen (Levi) – Dahlin (A), Byram, Jokiharju, Power, Clifton, Bryson – Tuch, T. Thompson, Peterka – Benson, Cozens, Greenway – Rousek, Krebs, J. Skinner – V. Olofsson, Girgensons (A), Robinson.

Rozhodčí

Chmielewski, Blandina – Kelly, Shewchyk

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Návštěva

16 497 diváků

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Nikita Kučerov 43 98 141 79 10 22 302
2. Nathan MacKinnon 52 86 138 81 34 42 407
3. Connor McDavid 31 99 130 74 33 30 260
4. Artěmij Panarin 49 70 119 81 16 24 297
5. David Pastrňák 47 62 109 80 23 47 372
6. Auston Matthews 69 38 107 79 35 8 356
7. Leon Draisaitl 41 63 104 79 25 76 215
8. Mikko Rantanen 41 62 103 79 18 50 268
9. J.T. Miller 36 66 102 80 31 58 186
10. William Nylander 40 57 97 80 6 24 311

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud