Pavel Ryšavý
Premium
18. srpna 2018 • 17:30

Országh: Slovenský hokej je jako tlačítkový mobil! Co ho naučil Vůjtek?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má rád severoamerický hokej, na Slovensku se o něm mluví jako o někom, kdo jednou převezme národní tým. Vladimír Országh, nový trenér Slovanu Bratislava, je zástupcem nové školy. Zajímá se o trendy, cítíte, jak by své zemi rád pomohl vrátit hokejovou slávu. „Postupně nás doběhli Švédi a Fini, pak nás předběhli. Musíme se otevřít jiným pohledům. Zaspali jsme hlavně ve výchově,“ říká. V rozhovoru pro iSport Premium mluví o finanční nejistotě, která je ve Slovanu smutnou tradicí, zámořském stylu, jímž by se rád prezentoval, či vzpomíná na to, jakou školu mu dal Vladimír Vůjtek.



Velkou část srpna tráví Slovan Bratislava v Česku, chystá se na KHL, na první zápas v Magnitogorsku. Tento týden rozbil stan v Pardubicích, kde startuje na Memoriálu Zbyňka Kusého.

„V první řadě musím říct, že jsem spokojený s tím, jak chlapci pracují. Od prvního dne jsme si nastavili věci, které nám fungují, a pracovní morálka je na vysoké úrovni,“ pochvaluje si trenér Vladimír Országh. Neměl ale lehký nástup. Tým se pral se střevní virózou, zápasí s marodkou, navíc se klíčové posily budou honit až do poslední chvíle.

Na turnaji v Pardubicích je jasně vidět, že vás není zrovna moc. Jak daleko je další doplnění kádru?
„Pořád nejsme kompletní. Je nás málo, hlavně v útoku. Stále hledáme tři čtyři rozdílové hráče, kteří přinesou produktivitu. Doufali jsme, že už v Pardubicích budeme mít o dva až tři útočníky víc, ale situace je taková, jaká je, a musíme se s tím vypořádat.“

Na svůj web jste vyvěsili seznam pěti zámořských útočníků, ze kterých byste tři chtěli urvat pro sebe. Tohle není moc standardní postup. Proč jste odkryli karty?
„Se sportovním manažerem jsme se o některých jménech bavili, je na vedení klubu, jaká jména pak pustí ven, nebo ne. Je to trochu netradiční, pravda. Myslím, že to byl ale vzkaz pro fanoušky, že management nespí a pracuje. Možná právě proto se seznam objevil venku.“

Finanční nejistota? Riziko jsme ochotni podstoupit

Když jste smlouvu se Slovanem podepsal, vyslovil jste představu, jak by změny v kádru měly chodit přes vás. Daří se zatím tuhle linku držet, že tým se tvoří podle vize trenéra?
„Funguje to tak, každý hráč, který sem přišel, byl konzultovaný se mnou i s manažerem Oldřichem Šteflem. Spolupráce je na dobré úrovni. Byla tam další jména, o kterých jsme se bavili a třeba se na nich i shodli, ale všechno stojí a padá na penězích. Chceme dávat šanci mladým slovenským hráčům, jenže na některých postech jednoduše nemáme takovou kvalitu, takže ji musíme sehnat. Ať jde o centry nebo produktivní hráče, kteří by se prosazovali v zahraničí a měli zkušenosti. Obranu máme prakticky ale celou slovenskou, až na Lukáše Kloka a Nica Schause.“

Není to spíš tak, že vás k tomu nutí finanční okolnosti?
„Faktem je, že pro Slovan je klíčové, aby do budoucna svoji finanční situaci stabilizoval. Bratislava je město, kam by slovenský i cizí hráč přišel rád hrát KHL, dal by jí třeba možná i přednost před některými jinými destinacemi v soutěži. Vím, kam míříte. Pokud Slovan v téhle lize chce pokračovat, musí být ekonomicky silnější a hlavně stabilnější.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0