Jan Denemark
Premium
15. července 2021 • 11:46

Barinkův krok do Německa: Správné rozhodnutí. Úspěch Pešánovi navzdory

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlastními výkony jen potvrdil správnost svého rozhodnutí. Kontroverzního a hojně propíraného, je třeba dodat. Dvacetiletý Marcel Barinka na konci loňského roku namísto boje o juniorský šampionát zamířil do týmu DEL v Kolíně nad Rýnem. „Za mě to bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli udělat, protože se fantasticky chytil,“ pochvaluje si tehdejší volbu jeho otec a bývalý reprezentant Michal Barinka. V zamčené části článku najdete i rozhovor s Marcelem Barinkou.



Prosinec 2020. Juniorská reprezentace je pod vedením Karla Mlejnka v plné přípravě na světový šampionát. Veškeré dění okolo týmu ale na několik dní zastíní rozhodnutí útočníka Marcela Barinky, který pustil šanci prohánět se v národním dresu a kývl na nabídku Kolína nad Rýnem. „Tak tohle mi hlava nebere. Kde je ksakru česká hrdost? Vždycky budu bojovat za hráče, kteří upřednostní reprezentaci před svým komfortem a osobními zájmy,“ ozval se tehdy kouč reprezentačního týmu Filip Pešán na twitteru. A spustil lavinu ostrých reakcí a výroků.

„Doporučoval bych Filipu Pešánovi, aby se nestaral o Barinku, ale aby mu hrála seniorská reprezentace. Od toho na svazu je. Jeho reakce mi přijde zcela zbytečná, chce ze sebe dělat hrdinu,“ nechápavě kroutil hlavou třeba bývalý reprezentační trenér Alois Hadamczik, jehož je Barinka junior vnukem.

Podobně tehdy reagoval i otec Michal: „Přijde mi jako totální nesmysl, že se pan Pešán k něčemu takovému vyjadřuje. A tahle slova, kdy si honí ego na klukovi, který má všechno před sebou, mi přijdou dost zbytečná.“

Jak rychle byly ostré výroky vyřčeny, tak rychle zase umlkly. Juniorský šampionát skončil neslavně, na jedovatá slova se zapomnělo. Barinka junior začal hrát v Německu a jak se říká: sejde z očí, sejde z mysli. Pravděpodobně by to tak i zůstalo, kdyby se v Kolíně tak parádně hokejově nechytil. Za tým kouče Uweho Kruppa odehrál 38 zápasů, připsal si 22 bodů (8+14).

„Ta situace tehdy byla výjimečná. Kvůli pandemii začala německá liga těsně před Vánoci a my jsme se museli rozhodnout. A tohle byla podle nás nejlepší

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1