12. května 2022 • 12:13

Problém českého hokeje? Trenéři by měli více spolupracovat, říká kouč talentů

Autor: jos
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fanoušci marně čekají na medaili z velké hokejové akce už deset let. Vyjde to konečně na blížícím se mistrovství světa ve Finsku? Doufejme. Ale i kdyby se to povedlo, problémy z českého hokeje jen tak nezmizí. „V České republice si dost často trenéři střeží to svoje know-how a nikomu ho nechtějí dát. Je třeba spolu komunikovat. A hlavně komunikovat jinak, než před dvaceti lety. Děti jsou jiné, doba je jiná, proto i metody musejí být jiné,“ upozorňuje Lukáš Viktor, hlavní kouč Kaufland Školy hokejových talentů, jejímž cílem je nejen příprava mladých hráčů, ale celková změna hokejového prostředí.



Pro většinu trenérů je největším přáním vést hokejovou reprezentaci. Lukáš Viktor si sen plní jinde. U dětí. „Já už si svůj trenérský sen žiju, protože mám v projektu Školy hokejových talentů možnost dělat věci tak, jak si myslím, že by se dělat měly a jak bych je dělat chtěl. Mám pocit, že takhle mohu zlepšovat nejen sportovní prostředí, ale nějakým způsobem také spojovat lidi a měnit společnost k lepšímu,“ říká Lukáš.

Co by se v českém hokeji mělo podle něj dělat jinak? „Podmínky v hokeji evidentně nejsou ideální. Vidíme, že obecná výkonnost, atletická či gymnastická vybavenost, je ve srovnání s některými dalšími zeměmi horší. Největším problémem podle mě je, že u těch nejmenších děti nejsou ti nejlepší trenéři. A to hlavně ti nejlepší, kteří by měli vědět, co s dětmi dělat, jak u nich pěstovat tu lásku ke sportu, nadchnout je pro to a v nízkém věku je učit věci, které se učit mají. A ne, že k nim přijde laik, který řeší hlavně výsledky, nebo začínající trenér, který ještě o trénování moc neví. A především je pak důležité, aby se ti nejlepší trenéři u dětí udrželi, aby neodcházeli pryč ze sportovního prostředí,“ popsal.

Škola hokejových talentů je určena pro mladé hokejové hráče, trenéry, rodiče a kluby ve Středočeském kraji. „Kempy se skládají z hokejové přípravy a workshopů, na nichž se mluví o psychologii, lifestyle, kondičním tréninku, fyzioterapii. Na každém kempu jsou dva tréninky na ledě a dva workshopy mimo led. Na ledě klademe důraz hlavně na zakončení, bruslení a hokejové myšlení,“ nastínil Lukáš. „Ale není to jen o trénování dětí, tyto kempy jsou v podstatě jen kvalitním prostředkem k mnohem rozsáhlejšímu dopadu na změnu hokejového možná i sportovního prostředí.“

Že má jeho vize smysl, se začíná postupně ukazovat. Důkazem jsou spokojené děti i jejich rodiče. „Co slyší na workshopech děti, tak ta samá témata jsou upravena i pro rodiče. Líbí se jim, jak s jejich dětmi pracujeme. Vysvětlujeme jim, že nejde jen o rozvoj dětí v hokejových dovednostech a přípravě na ledě, ale i o jejich osobností rozvoj. Příjemně mě překvapila reakce jednoho z tatínků, který říkal, že myšlenky školy talentů jsou parádní a že mu z toho běhá mráz po zádech, což mě fakt moc potěšilo,“ prohlásil Lukáš. Kempy v úvodním ročníku zavítaly do Kralup nad Vltavou, Rakovníku, Velkých Popovic, Kladna, Slaného a Mělníku.

Právě majitel kladenských Rytířů Jaromír Jágr je ambasadorem Školy hokejových talentů. „Hodně lidí říkalo, že už Jaromír není pro děti vzor a že mají jiné idoly, ale když přišel mezi děti na zimák, tak ta jeho aura a síla jeho obrovské osobnosti, tam okamžitě byla. Kluci pak za mnou běželi a říkali, my jsme viděli Jágra, my jsme se s ním i vyfotili a nám podepsal knížku… Takže pořád v něm tu sílu cítí. A určitě ještě daleko víc to cítili jejich rodiče, kteří jeho nejslavnější éru zažili,“ usmíval se Lukáš.

Zkušený trenér věří, že by se v projektu klidně mohla objevit hvězda jeho kalibru. „Proč ne, ale my v těch klucích vidíme všeobecný potenciál, to znamená dobrého člověka, dobrého sportovce, který bude dobře dělat to, pro co se v životě rozhodne, ať už to bude hokej, jiný sport, trenérství, učitelství anebo třeba úplně jiný obor. Chceme v nich vypěstovat lásku ke sportu, kterou mu v budoucnu vrátí třeba tím, že budou hokej dál hrát, někoho ho budou učit, nebo třeba jako podnikatel sport podpoří anebo prostě jen přijdou na zimák a budou se bavit sportem,“ zdůraznil Lukáš.

Co podle něj projekt do hokejového prostředí přinesl? „Od trenérů máme odezvu, že věci, které tady děti učíme, se snaží dělat na trénincích v klubech a zároveň je hráči zkouší v zápasech, a s úspěchem. Rodiče, kteří chodí na kempy a workshopy, mají najednou ke sportu, trenérovi i klubu úplně jiný přístup. A manažeři klubů začínají vytvářet prostředí pro trenéry, aby mohli myšlenky Školy hokejových talentů plnit v klubech. Jednotlivé kluby mezi sebou spolupracují, ať už na úrovni trenérské, rodičovské nebo hráčské. Veliký pokrok vidíme i v tom, že značná část trenérů se ve své profesi, v klubech a prostředí hokeje posunula možná nejen o třídu výš, ale také do dalších rolí. Pracují nyní třeba jako šéftrenéři mládeže nebo je kluby zaměstnaly jako profesionální trenéry. Krásné je, že se zde potkávají trenéři z různých klubů a jsou k sobě zcela otevření. V zahraničí jsem toto už několikrát zažil, ale v České republice si dost často lidé střeží to svoje know-how a nikomu ho nechtějí dát. Na kempech se k sobě trenéři neuvěřitelně otevřeli. Nyní perfektně spolupracují a hodně se díky tomu také zlepšují. I já cítím, že jsem se díky tomuto projektu neskutečně posunul,“ dodal Lukáš.

Vstoupit do diskuse
0