Květoslav Šimek
5. srpna 2013 • 14:43

Kanada je výzva, říká kouč před turnajem, kde začínali Crosby, Malkin či Stamkos

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Memoriálu Ivana Hlinky rozjížděli mezinárodní kariéru Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Steven Stamkos, Alexander Ovečkin nebo Jonathan Toews. Prestižní turnaj pro osmnáctileté hokejové naděje dnes začíná v Břeclavi a Piešťanech. A Česká reprezentace pod vedením Jakuba Petra a Petra Svobody se hned na úvod potká s favorizovanou Kanadou (19 hodin), která obhajuje loňský titul.



„V tuhle chvíli můžu říct, že máme perfektní partu kluků, na ledě i mimo něj, a jsme odhodlaní udělat pro úspěch maximum,“ říká v rozhovoru pro iSport trenér Jakub Petr.

S Kanadou jste chtěli hrát hned na úvod, z jakého důvodu?
„Je v tom trochu taktiky. Víme, že Kanada má ohromně silné mužstvo, ale chtěli jsme jít hned na první zápas na největšího favorita s elánem a entuziasmem. A jestli máme Kanadu zaskočit, tak jsme si z taktického hlediska řekli, že to pro ně bude po přípravě se Slovenskem (Kanada vyhrála 3:1) jejich teprve druhý zápas na evropském kluzišti. Rozhodně tím vůbec nesnižuji jejich kvalitu, protože tam znovu mají spoustu hráčů, kteří mají budoucnost. Je to kompaktní a silný celek, obrovská výzva pro náš mančaft.“

0 - 6 - 3

Taková je historická medailová bilance českého výběru do osmnácti let na Memoriálu Ivana Hlinky.

Poslední medaili, stříbrnou, získali čeští hokejisté v roce 2005. Tehdy uspěl tým kolem brankáře Michala Neuvirtha a útočníka Michala Řepíka.

Jaké má váš tým ambice?
„Každá třetina je pro tohle mužstvo obrovský bonus. Je to Hlinka, obrovský turnaj! Ale vrchol tohoto týmu by měl přijít až na konci sezony při šampionátu ve Finsku. Klukům jsem řekl, že hokej je pořád stejný. Abych z nich sundal stres a nervozitu před domácím publikem. Ať je to teď Hlinka s Kanadou, nebo za dva týdny zápas na klubové úrovni – hokej je pořád stejný. Půjdeme třetinu po třetině a uvidíme, co z toho bude. Vůbec se nezříkáme zodpovědnosti, byl bych špatný trenér, kdybych řekl, že nechceme z téhle super těžké skupiny postoupit. To bychom se nemuseli ani jezdit.“

Na turnaj přijíždí řada skautů ze zámoří. Nebude problém hráče ukočírovat, aby nehráli jen sami na sebe?
„Lehce se mluví o týmové práci, tahání za jeden provaz a podobné fráze. Ale my máme jasně daná pravidla. Máme týmovou dohodu, smlouvu, či jakkoliv to nazveme. Kluci ví, jaký mají režim v den utkání, jaký při dni volna a jak se mají chovat. Společné oblečení, společná příprava - to všechno se přesouvá do kabiny i na led. Chtěli jsme třeba po klucích, aby nám napsali esej, co sami čekají od své budoucnosti. A slova o týmové práci a reprezentaci tam hodně padala. S Petrem Svobodou jsme jim dali jasně najevo, co očekáváme. Jsem přesvědčený, že do toho také kolektivně půjdeme. Když ano, budou vidět i individuální výkony.“

ČESKÁ REPREZENTACE

Brankáři: Vít Vaněček (H. Brod), Jan Pechek (Písek)

Obránci: Filip Pyrochta (Liberec), Jakub Zbořil (Kometa Brno), Pavel Pýcha (Salcburk, Rakousko), Dominik Mašín (Slavia Praha), Ondřej Mikliš (Sparta Praha), Jan Zahradníček (Třinec), František Matula (Kladno), Jan Ščotka (Vsetín)

Útočníci: Jakub Vrána (Linköping, Švédsko), David Pastrňák (Södertälje, Švédsko), Lukáš Vopelka (Örebrö, Švédsko), Pavel Zacha (Liberec), Pavel Jenyš (Kometa Brno), Václav Karabáček (Salcburk, Rakousko), Jiří Černoch (Sparta Praha), Radek Veselý (Chomutov), Milan Švarc (Plzeň), Michal Kovařčík (Třinec), Filip Kuťák (Pardubice), Jakub Kotala (Havířov)

PROGRAM ČESKÉHO TÝMU V ZÁKLADNÍ SKUPINĚ

Česká republika - Kanada (pondělí, 5. srpna, 19 hodin)

Česká republika - Švýcarsko (úterý, 6. srpna, 19 hodin)

Česká republika - Švédsko (středa, 7. Srpna, 19 hodin)

V druhé skupině v Piešťanech hrají Slovensko, Finsko, Rusko a USA. Do semifinále postoupí z každé skupiny dva nejlepší.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud