Pavel Bárta
2. listopadu 2023 • 14:10

Benák záhadně chyběl, ale dá si repete. Začíná turnaj budoucích mistrů

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho dodatečná nominace do české sedmnáctky byla trochu záhadou. Adam Benák patřil k hvězdám letního Hlinka Gretzky Cupu. Osmnáctka vyráží na turnaj do Finska, dvacítku čeká v Chomutově poslední akce před světovým šampionátem. Původně se jméno největšího talentu od časů Davida Pastrňáka nevešlo na soupisku žádného výběru. Ani v sedmnáctce. Mohlo to vypadat i následovně: Co? Oni ho nevzali? Dobrá, poletí na World Hockey Challenge. Neoficiální mistrovství světa hráčů do 17 let začíná ve čtvrtek.



Plzeňský šikula připadal v úvahu pro všechny kategorie. Nakonec si dá po roce repete na World Hockey Challenge, kde byl před rokem druhým nejproduktivnějším českým hráčem (3+3) a proti výběru Kanada Black předvedl i lakrosovou parádu, ukázkový Michigan. Tentokrát vstupuje Adam Benák do turnaje sedmnáctiletých od 16 hodin SEČ v Summerside zápasem proti Kanada White.

„Adam Benák odehrál v létě skvělý Hlinka Gretzky Cup v kategorii U18, byť věkově spadá ještě do kategorie U17. Počítali jsme tedy s tím, že celou reprezentační sezonu odehraje s reprezentací do 18 let. World U17 Hockey Challenge v Kanadě je ale prestižní turnaj, který patří mezi vrcholy mládežnických reprezentačních turnajů napříč všemi kategoriemi,“ citoval web ceskyhokej.cz trenéra sedmnáctky Pavla Pateru.

„Po interních diskuzích reprezentačních trenérů a konzultacích se zástupci plzeňského klubu, kde Adam působí, jsme se ale nakonec společně rozhodli, že Adama Benáka nominujeme právě na turnaj U17 do Kanady s tím, že by měl mít v týmu elitní roli a že je to podle nás nejlepší pro jeho hokejový rozvoj,“ doplnil trenér.

Nejzářivější česká hvězda byla zařazena dodatečně, ale budiž. Benák se měl představit buď v osmnáctce, nebo ve dvacítce, což uvedl i na jedné tiskové konferenci reprezentační trenér Radim Rulík. Sezonu začínal Benák v plzeňském áčku, v prvních šesti extraligových startech si připsal jednu asistenci. Potom se vrátil do juniorů, kde bodoval v šesti z osmi zápasů a měl bilanci 2+5. Možná toho na něj bylo už příliš. Třeba mu WHC sedmnáctek pomůže a zase se najde.

Čtyři další mladíci mají rovněž zkušenosti ze seniorského hokeje. Karlovarský Vít Záhejský, David Krčál, jenž si zahrál za Pardubice v Lize mistrů, zlínský obránce Tomáš Mikel a Adam Novotný z Hradce Králové, nejmladší střelec gólu v historii české i československé nejvyšší soutěže. „Tohle je vrchol sedmnáctek, přijede tam i hodně skautů, turnaj je dost sledovaný. Budu se snažit vydat ze sebe to nejlepší, co dovedu,“ hlásil nedávno v rozhovoru pro deník Sport a iSport.

Od příchodu Pavla Patery vyhrála česká sedmnáctka osm z devíti utkání. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa bude chtít s mladíky ročníku 2007 na dobré výsledky navázat. World Hockey Challenge pořádaný svazem Hockey Canada je však jiná třída. Špičková přehlídka talentů náleží o level výš, než přípravné zápasy a turnaje.

Od premiéry v roce 1986 se v něm představilo přes dva tisíce hráčů, kteří později prošli draftem NHL, budoucích mistrů a superhvězd, včetně 21 jedniček draftu. Mezi ně patřili například Mats Sundin, Joe Thornton, Vincent Lecavalier, Ilja Kovalčuk, Rick Nash, Marc-André Fleury, Alexander Ovečkin, Patrick Kane, John Tavares, Taylor Hall, Connor McDavid, Auston Matthews, Jack Hughes, Alexis Lafrenière a Owen Power.

Letos WHC probíhá od 2. do 11. listopadu na Ostrově Price Edwarda ve městech Charlottetown a Summerside. Po vyškrtnutí Rusů z mezinárodního hokeje se počet účastníků zúžil z osmi nejprve na sedm a nyní na šest celků, přičemž Kanada vyslala do boje pouze dva výběry místo dřívějších tří. Právě proti výběru Kanada White odstartují čeští mladíci.

V šestičlenné základní skupině na ně čekají ještě USA, výběr Kanada Red, Finsko a Švédsko. Hraje každý s každým, první dva týmy postoupí přímo do semifinále, zbývající čtveřice si zahraje o postup ve čtvrtfinále. Medailové bitvy se hrají v sobotu 11. listopadu. Vítězní čtvrtfinalisté sehrají tři vyřazovací utkání během tří dnů, což je na vrcholných turnajích unikát.

V letech 2017 a 2019 české týmy získaly bronzové medaile. Před rokem nevyhráli mladíci ani jeden zápas, ale pak byli stříbrní na Hlinka Gretzky Cup osmnáctiletých. Letošní výběr do 17 let se jevil dobře, World Hockey Challenge je však trochu jinde.

„Hráče z Kanady moc neznám, nikdy jsem proti nim nehrál. Jsem zvědavý, jestli je mezi námi nějaký extrémní rozdíl, nebo vůbec,“ těšil se Adam Novotný. „Chci vidět, jestli se můžeme s nimi měřit. Ale věřím, že žádný rozdíl nebude a v klidu si to s nimi rozdáme!“ dodal.

Nominace Česka do 17 let na World Hockey Challenge

Brankáři: Ondřej Štěbeták (Jihlava), Michal Oršulák (Karlovy Vary), Matěj Tuláček (Pardubice).

Obránci: Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Tomáš Malínek (Sparta Praha), Radim Mrtka, David Lukas Holub (oba Třinec), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Štěpán Černý (Hradec Králové), Tomáš Mikel (Zlín).

Útočníci: Vít Záhejský, Vojtěch Čihař (oba Karlovy Vary), David Rozsíval (Liberec), Jakub Lev (České Budějovice), Jakub Frolo (Ilves Tampere, Finsko), Václav Nestrašil (Sparta Praha), Tomáš Poletín (Pelicans Lahti, Finsko), Adam Novotný (Hradec Králové), David Krčál (Pardubice), Dominik Pavlík (Kärpät Oulu, Finsko), Artur Matějovský (Slavia Praha), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Šimon Fasner (Vítkovice), Adam Benák (Plzeň).

Trenéři: Pavel Patera – David Moravec, František Ptáček.

Program World Hockey Challenge 2023:

Čtvrtek 2. listopadu:
16:00 Kanada White – Česko (Summerside)
23:00 Kanada Red – Finsko (Charlottetown)
23:00 USA – Švédsko (Summerside)

Pátek 3. listopadu:
19:00 Česko – USA (Charlottetown)
23:00 Finsko – Švédsko (Summerside)
23:00 Kanada White – Kanada Red (Charlottetown)

Sobota 4. listopadu:
19:00 Kanada Red – Česko (Charlottetown)
23:00 USA – Finsko (Summerside)
23:00 Švédsko – Kanada White (Charlottetown)

Pondělí 6. listopadu:
17:00 Finsko – Česko (Charlottetown)

Úterý 7. listopadu:
0:00 USA – Kanada White (Summerside)
0:00 Švédsko – Kanada Red (Charlottetown)
20:00 Česko – Švédsko (Summerside)

Středa 8. listopadu:
0:00 Kanada Red – USA (Charlottetown)
0:00 Kanada White – Finsko (Summerside)

Pátek 10. listopadu:
0:00 1. čtvrtfinále (Summerside)
0:00 2. čtvrtfinále (Charlottetown)
18:00 zápas o 5. místo (Charlottetown)

Sobota 11. listopadu:
0:00 1. semifinále (Summerside)
0:00 2. semifinále (Charlottetown)
17:00 zápas o 3. místo (Charlottetown)
22:00 finále (Charlottetown)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud