Pavel Bárta
4. ledna 2012 • 07:04

Největší zvrat všech dob Kanadě nevyšel, o zlato si zahrají Rusové

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

OD NAŠEHO ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE - Největší návrat všech dob se Kanadě nezdařil, finále juniorského šampionátu v Calgary se obejde bez domácího týmu. Rusové vyhráli i díky hattricku Jevgenije Kuzněcova v semifinále nad výběrem pořadatelské země 6:5 a jsou na nejlepší cestě za obhajobou titulu mistrů světa z loňského roku. V souboji o zlato se tentokrát střetnou se Švédy, kteří porazili Finsko 3:2 po samostatných nájezdech.



Před rokem v Buffalu vyrvali Rusové ve finále Kanadě titul pěti góly v poslední třetině. Tentokrát měli podobný obrat na dosah jejich soupeři. V polovině třetí třetiny vedli obhájci titulu už 6:1, ale Kanaďané však během pěti minut stáhli na rozdíl jediné branky.

Rusové však hrozící kolaps odvrátili, v závěrečných vteřinách je zachránila před vyrovnáním tyč.

Ústřední postavou ruského týmu byl nejproduktivnější hráč turnaje Jevgenij Kuzněcov, který dal tři góly a na další nahrál. „Byl to nesmírně těžký zápas,“ komentoval vypjatý duel nejproduktivnější hráč turnaje.

„Z vítězství mám nesmírnou radost, ale jsem i trochu zklamaný z toho, že jsme dostali tolik gólů. Věděli jsme, že závěr zápasu bude těžký, ale po páté brance jsem si říkal, že to snad už stačilo,“ uvedl Kuzněcov.

Rusové se pokusí ve čtvrtečním finále poprvé od roku 2004 obhájit titul, Švédsko se bude snažit získat zlato poprvé od dosud jediného triumfu v roce 1981. Kanaďané si po nedotaženém obratu zahrají o bronz s Finskem, které ztratilo slibně rozehraný zápas se Švédy v samém závěru.

Po zkratu brankáře Samiho Aittokallia, který špatně rozehrál puk, vyrovnal 104 vteřin před koncem Max Friberg. S devíti brankami nejlepší střelec turnaje proměnil i rozhodující nájezd.

Výsledky:

Švédsko - Finsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:1, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 44. Karlsson (Larsson, Friberg), 59. Friberg (Sundström), rozhodující sam. nájezd Friberg - 19. Ruuttu (Aaltonen, Barkov), 36. Armia. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Zalaski - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 0:3, navíc Armia (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 15.690.

Kanada - Rusko 5:6 (0:2, 1:3, 4:1)
Branky a nahrávky: 23. Connolly (F. Hamilton, Huberdeau), 50. D. Hamilton (Scheifele, Strome), 50. Schwartz (Gallagher), 52. Gallagher (D. Hamilton), 55. Gormley (Gallagher) - 8. Kuzněcov (Jakupov), 14. Nestěrov (Želďakov), 25. Kuzněcov (Chochlačev, Jakupov), 29. Kuzněcov (Jakupov, Sergejev), 31. Chochlačev (Kuzněcov, Jakupov), 48. Kučerov (Grigorenko, Zemčenko). Rozhodčí: Croft (USA), Rönn (Fin.) - Schrader (Něm.), Woodworth (USA). Vyloučení: 5:8, navíc Jenner 5 min. a do konce utkání, Huberdeau (oba Kan.) 2x 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 19.289.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud