2. ledna 2018 • 22:25

Salfický o střelci Zadinovi: Kanada ho mentálně posouvá výš, je klíčový hráč

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jednu stranu to Dušana Salfického v létě mrzelo. Pardubice tím, že se Filip Zadina rozhodl odejít do kanadské juniorky, přišly o poklad. Výchova mladého střelce už přestala být v jejich režii. Na druhou stranu z generálního manažera Dynama necítíte ani nejmenší zášť, že hráč odešel ven: „Odmala je střelec a potvrzuje to i teď na mistrovství světa. Snad dá Bůh a vyroste z něj skvělý hokejista,“ přeje si Salfický po večeru, kdy dal Zadina při výhře 4:3 po nájezdech dva čtvrtfinálové góly Finům.



Celkem nasázel osmnáctiletý útočník, který nastupuje za Halifax v QMJHL, na mistrovství světa dvacítek už pět gólů. „Mentálně ho Kanada posouvá výš. U nás v juniorce taky hrál v minulé sezoně přesilovky, hrál hodně minut a dával góly. Ale tenhle přesun mu určitě prospěl. Jsou hráči, kterým tenhle krok pomůže, jiné dostane dolů. Je tam na něj tlak, je cizinec v QMJHL, musí dokazovat, že přišel jako klíčový hráč a dělá to. To se mi líbí,“ vyzdvihuje Zadinův posun Salfický.

Zadina po vítězství nad Finy: Jsme šťastní, vítězství jsme si zasloužili
Video se připravuje ...

 Český postup do semifinále ho hřeje i z toho důvodu, že Pardubicemi si prošlo pět hráčů, kteří v Buffalu slavili čtvrtfinálový úspěch. Kromě Zadiny působí v zámořských juniorkách ještě beci Vojtěch Budík s Ondřejem Válou a přímo z Dynama vyrazili do Ameriky ještě Martin Kaut a náhradní brankář Milan Klouček. „Moc mě těší, že se Filip Zadina takhle střelecky prosazuje, posunul se zase o kousek výš. Jsem šťastný ale za všechny kluky, kteří mají původ tady v Pardubicích,“ dodal.

Jak mu velí bývalá profese, během čtvrtfinále si samozřejmě všímal i výkonu brankáře Josefa Kořenáře: „Měl hodně zákroků a těžkých. První a třetí gól dostal z dorážek, před kterými ještě kryl hodně obtížné střely, dělal, co mohl. Už to chtělo, aby Česko mělo v zápase gólmana, který výsledku pomůže takovým výkonem.“

Kristian Reichel: Chtěl jsem jet jako první, táta je v Naganu taky hned na úvod
Video se připravuje ...

Líbilo se mu hlavně, jakým způsobem Kořenář zvládl nájezdy. „Dobře si chodil vysoko a hýbal se se střelcem. Konečně se mi líbil někdo, kdo nájezdy kvalitně odchytal. Dnes brankáři méně bruslí, mají takový jiný styl, že se roztáhnou a jen zaberou místo, ale Kořenář si vedl naprosto skvěle. U Fina stačilo jenom přehrát tu hůl mezi nohama. Byl zalezlý, spoléhal pouze na svoji výšku. Kořenář si chodil pro střely nahoru a i když přišla rána, byl nachystaný, aby ho trefila. On položil k výsledku základní kámen. Protože ano, je to velký úspěch, ale taky je potřeba vidět, jak nás Finsko dvě třetiny přehrávalo a herně ten zápas budil trochu rozpaky. Zkrátka, pořád je na čem pracovat,“ na rovinu dodal bývalý reprezentační gólman.

Vše o MS v hokeji do 20 let najdete ZDE »

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud