Jan Denemark
29. prosince 2021 • 13:45

Finské hvězdičky jdou na Čechy. Parťák popsal, jak spolu soupeří

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledních deseti letech se jen jedinkrát stalo, že by finský hokejista nebyl vybrán v prvním kole draftu NHL. A nepředpokládá se to ani nyní. Proč? Protože v ofenzivní sestavě Suomi figurují jména, která budou zase atakovat pozice nejvyšší. Především dvojice Brad Lambert a Joakim Kemell. „Trochu spolu i kvůli draftu soupeří,“ popsal povahu dnešních soupeřů české dvacítky jejich spoluhráč z Jyväskylä Jan Ščotka. Duel Finsko - Česko sledujte od 20:00 ONLINE na iSport.cz >>>



Všimnete si jich. Okamžitě. V obou duelech na juniorském mistrovství světa v Edmontonu ukázali, co dovedou. Z hlediska bodů sice střetnutí s Německem a Rakouskem daleko více sedla Bradu Lambertovi, avšak i Joakim Kemell se na ledě předvedl v parádním světle.

„Brad je spíš nahrávač,“ potvrzuje Jan Ščotka herní zaměření osmnáctiletého mladíka, který na turnaji zatím zapsal čtyři asistence a s pěti body je nejproduktivnějším hráčem turnaje. „Naopak Joakim Kemell je střelec. Opravdu, umí to trefit. Na to, kolik mu je let, je v zakončení nesmírně sebevědomý.“

Ščotka se na finskou misi do Jyväskyly přesunul před sezonou a hned po příchodu dostal na dres kapitánské céčko. Tým je mladý a česká posila se v pětadvaceti letech stala jedním z nejzkušenějších hráčů týmu. I proto se dostal se svými talentovanými spoluhráči do blízkého kontaktu.

Finská hvězdička Joakim Kemell v souboji s Rakušanem Lucou Auerem
Finská hvězdička Joakim Kemell v souboji s Rakušanem Lucou Auerem

„Ale jsou to normální kluci. Není na nich vidět, že by byli nějak namistrovaní nebo nechtěli pracovat. Naopak si myslím, že o sobě vědí, že mají talent, že mají být na draftu nahoře, a tak spolu i v dobrém slova smyslu soupeří, aby to každého z nich posunulo. A jestli takhle budou pracovat dál a vyhnou se jim vážná zranění, tak mají hvězdnou kariéru před sebou,“ komentuje povahu teenagerů, jejichž jména se ve všech žebříčcích pro dražbu talentů objevují v první desítce.

Dvojici navíc doplňuje i třetí klubový parťak Samuel Helenius. Syn bývalého hráče NHL Samiho už si zámořský draft prožil, v druhém kole si ho do své organizace zamluvilo Los Angeles Kings. Na turnaji v Edmontonu si v prvních dvou zápasech připsal čtyři body (3+1).

Všichni tři chtějí navázat na úspěchy finského mládežnického hokeje. Pouze Kanada a USA získaly stejný počet juniorských triumfů z posledních deseti účastí. Po zlatech z let 2014, 2016 a 2019 přišel finský bronz z posledního turnaje. I nyní patří parta trenéra Anttiho Pennanena k favoritům na medailové pozice. Pokud dojde k zisku další „placky“, buďte si jistí, že zmíněné trio forvardů k tomu silně přispěje.

FINSKÉ HVĚZDIČKY

Joakim KEMELL
* je mu teprve 17 let, do nejvyšší soutěže poprvé nakoukl v minulé sezoně
* v Jyväskylä si za 12 utkání připsal 18 bodů (12+6)

Brad LAMBERT
* v osmnácti letech už má na kontě 74 utkání ve finské lize
* po otci získal i kanadské občanství
* jeho strýc Lane to v 80. letech dotáhl až do NHL a v roce 2018 jako asistent trenéra slavil Stanley Cup s Washingtonem

Samuel HELENIUS
* letos byl draftován týmem Los Angeles jako 59. v pořadí
* v devatenácti letech už plní v Jyväskylä funkci asistenta kapitána 
* jeho otec Sami má na kontě 155 utkání v NHL a jednu účast na MS

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 4 4 0 0 0 27:7 12
2. Finsko 4 2 1 0 1 22:13 8
3. Lotyšsko 4 1 0 1 2 10:16 4
4. Česko 4 1 0 1 2 11:18 4
5. Slovensko 4 0 1 0 3 11:27 2

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud