27. prosince 2017 • 11:14

Český obr SUPER kličkou umocnil ruský zmar. Fantazie, smekli experti

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová komunita v Buffalu tleskala českým hokejistům. Na led 21 let starého KeyBank Center (dříve HSBC Arena) přitom nevyjely legendy místních Sabres Dominik Hašek s Richardem Šmehlíkem, ale národní tým do 20 let. Česká omladina v úvodním utkání světového šampionátu šokovala veřejnost odvážným výkonem a vítězstvím 5:4 nad jedním z favoritů turnaje Ruskem. A ač nezaznamenal ani jeden kanadský bodík, uhranul i 192 centimetrů vysoký útočník Daniel Kurovský, který předvedl fantastickou individuální akci.



Po gólu Filipa Krále, kterým český obránce Spokane z WHL vrazil ve 47. minutě Rusku pátý políček, byl národní tým do 20 let v extázi. Vedl 5:2 a hráčům proudilo v krevním oběhu extrémní množství adrenalinu a sebevědomí.

Jeden příklad za všechny? Pár vteřin po Králově trefě vtrhl do ruského obranného pásma forvard vítkovické Ridery Kurovský. 19letý útočník naznačil přihrávku do druhé vlny, kotouč si ale přikopl do jízdy a pokračoval v krasojízdě. Obránce Dmitrij Samorukov, možný budoucí bek pro NHL (ve třetím kole jej letos na 84. pozici draftoval Edmonton) vůbec nestihl reagovat a jistému gólu zabránily jen betony náhradního brankáře Vladislava Suchačova.

Účastník už loňského MS dvacetiletých (plnil roli trojky ruského týmu, která vybojovala bronzové medaile) sice sklapl výstroj pozdě, puk se skrz ni vykutálel, ale ke Kurovského smůle pár centimetrů vedle levé tyčky. Nadšení komentátorů České televize Roberta Záruby a Milana Antoše ale neznalo navzdory "nególové" tečce mezí.

VIDEO: Podívejte se na úžasnou finesu Kurovského

"Nádherná finta," jásal v přímém přenosu Záruba. "Kurovský si dal puk tak, že to vypadalo, že bude dávat tandem, ale nakonec si ho prohodil skrz nohy. Tyto individuální činnosti si ti kluci na tomto šampionátu prostě dovolí. Je neuvěřitelné, s jakou chutí hrají, fantastická akce. Individuální schopnost Kurovského je při jeho výšce 192 centimetrů úžasná," připojil svůj pohled experta Antoš.

Čechy nepřidání šestého zásahu málem mrzelo. V 58. minutě snížil Kajumov a dramatický závěr obstaral při power play Rusů Sjomin, ve zbývajících 58 sekundách už ale sborná vyrovnat nestihla.

"Věděli jsme, že Rusové budou hrát aktivně a že budou dovednostně vybavení, což se také ukázalo. Obětavost a týmový výkon hráčů, kteří k zápasu přistoupili fantasticky, byly tím důležitým, co rozhodlo o našem vítězství," zhodnotil duel kouč české dvacítky Filip Pešán.

Po skvostném startu je ale potřeba udělat další kroky vstříc vytoužené medaili, na kterou dvacítka čeká už dlouhých 12 let. Naposledy se juniorští reprezentanti mezi nejlepší trojici probojovali v roce 2005 v Grand Forks. V dalším zápase změří Pešánovi svěřenci síly ve čtvrtek se Švédskem, zbývajícími soupeři budou Švýcarsko a Bělorusko.

A kuráž ála Kurovský bude třeba…

VIDEO: Podívejte se na výhru Čechů nad Ruskem v sestřihu

Vše o MS do 20 let najdete ZDE »

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 1 0 0 20:7 11
2. Česko 4 3 0 0 1 18:15 9
3. Rusko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 10:20 3
5. Bělorusko 4 0 0 0 4 10:20 0

Čeští hokejisté vstoupili do MS skvěle
Čeští hokejisté vstoupili do MS skvěle

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud