25. května 2014 • 22:20

Zlato mají Rusové! Porazili Finsko a po roční pauze opět slaví

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Ruska suverénně ovládli mistrovství světa v Minsku. Ve finále porazili Finsko 5:2 a na turnaji tak vyhráli všech deset zápasů. Před rekordní návštěvou turnaje 15.112 diváků rozhodli Rusové o vítězství zejména v přesilových hrách, v kterých vstřelili čtyři branky. Rusko se tak vrátilo na světový trůn po dvou letech a celkově získalo sedmadvacátý titul.



Sborná se musela ve finále obejít bez hlavního trenéra Olega Znaroka, který dostal trest za nesportovní gesto v závěru semifinálového duelu proti Švédsku. Tým tak oficiálně vedl Harijs Vitolinš a Znarok jej sledoval jen z tribuny. Pokyny na střídačku předával vysílačkou.

Úvod poznamenal nepotrestaný faul Malkina na Haulalu, po kterém se na ledě začalo jiskřit. Série následných vyloučení ale gól nepřinesla, i když Finové hráli více než minutu ve čtyřech proti třem. Oba brankáři předvedli řadu velmi dobrých zákroků, více práce měl ale Rinne. Širokov, Tichonov ani Malkin jej však nepřekonali.

V 11. minutě se ale favorizovaná sborná už dostala do vedení. V přesilové hře se prosadil Širokov. Seveřané si ale vypracovali šance na vyrovnání. Palola ještě trefil horní tyč, ale Pakarinen tři sekundy před koncem první třetiny dokázal překonat gólmana Bobrovského střelou mezi betony.

Zlepšená hra pomohla Finsku i do vedení. V 27. minutě se podruhé prosadil Palola, jenž pohotově dorazil Jormakkův pokus, který ruský brankář jen vyrazil. Sborné se ale podařilo rychle odpovědět, už o 43 sekund později vyrovnal Ovečkin . Následně byli navíc vyloučeni Immonen a Kontiola a Rusko hrálo více než minutu v pěti proti třem. A na konci se mu podařilo výhodu využít, Rinneho potřetí překonal Malkin.

I další branku vstřelili Rusové v početní výhodě. Faul Tomiho Sallinena potrestal Zaripov, který se asistencemi podílel na předešlých dvou přesilovkových brankách svého týmu. Finové se snažili ještě snížit, ale další faul a gól soupeře v početní výhodě definitivně rozhodl o výhře Ruska. Kouč Erkka Westerlund se tak s finskou reprezentací rozloučil stříbrnou porážkou.

Rusko - Finsko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 11. Širokov (Zaripov), 28. Ovečkin (Šipačov), 36. Malkin (Zaripov), 45. Zaripov (Širokov), 56. Tichonov (Kutuzov, Kuljomin)) - 20. Pakarinen (Lehterä), 27. Palola (Jormakka, Lehterä). Rozhodčí: Kaval (USA), Brüggemann - Schrader (oba Něm.), Carlson (Kan.). Vyloučení: 6:9, navíc Salomäki (Fin.) 10 min. Využití: 4:1. Diváci: 15.112 (vyprodáno).

Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Tichonov, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Širokov, Zaripov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Harijs Vitolinš.
Finsko: Rinne - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Kivistö, Marttinen - Pakarinen, Kontiola, Lehterä - Komarov, O. Jokinen, Haula - Palola, Immonen, Jormakka - Huhtala, Salomäki, T. Sallinen - J. Sallinen. Trenér: Erkka Westerlund.

Konečné pořadí hokejové mistrovství světa v Minsku:
1. Rusko, 2. Finsko, 3. Švédsko, 4. Česká republika, 5. Kanada, 6. USA, 7. Bělorusko, 8. Francie, 9. Slovensko, 10. Švýcarsko, 11. Lotyšsko, 12. Norsko, 13. Dánsko, 14. Německo, 15. Itálie - sestup, 16. Kazachstán - sestup.

MATCH OVERVIEW LEGACY
25. 5. • 20:00
Rusko
Rusko
5:2
ONLINE
25. května
20:00
Finsko
Finsko
Góly

Domácí: 10:45. Širokov, 27:34. Ovečkin, 35:38. Malkin, 44:24. Zaripov, 55:53. Tichonov

Hosté: 19:57. Pakarinen, 26:51. Palola

Sestavy

Domácí: Bobrovskij (Vasilevskij) – Děnisov, Čudinov, Kutuzov, Medveděv, Jakovlev, Bělov, Zubarev – Ovečkin (C), Plotnikov, Šipačjov – Tichonov, Malkin, Kuljomin – Zaripov, Anisimov, Širokov – Dadonov, Burmistrov, Kuzněcov – Kalinin. Trenér: Harijs Vitolins.

Hosté: Rinne (Koskinen) – Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Lehterä, Kontiola, Pakarinen – Jokinen (C), Haula, Komarov – Jormakka, Immonen, Palola – Solomaki, T. Sallinen, J. Sallinen – Huhtala. Trenér: Erkka Westerlund.

Rozhodčí

Brueggemann (GER), Kaval (USA) – Carlson (CAN), Schrader (GER)

Stadion

Minsk Arena, Minsk

Návštěva

15 112 diváků

Šarvátek bylo ve finále mistrovství světa v Minsku hned několik
Šarvátek bylo ve finále mistrovství světa v Minsku hned několik

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud