František Suchan
28. dubna 2015 • 21:00

Crosby míří za kamarádem ze Sparty. Ukážu mu Prahu, říká Hrdel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Taky rádi vidíte staré známé? Jistě ano. Zbyněk Hrdel, útočník, který hrával extraligu za Spartu či Mladou Boleslav, se s jedním potká během nadcházejícího šampionátu. Jeho kamarád se jmenuje Sidney Crosby a čirou náhodou je nejlepším hokejistou současnosti… Kanadská superstar dorazí koncem týdne do Prahy, kterou už před devíti lety právě díky bývalému spoluhráči navštívila. 



O víkendu mu zazvonil telefon, na druhém konci známý hlas. „Čau, jak se vede?“ Ve chvíli, kdy o tom ještě vědělo jen pár zasvěcených z vedení kanadské reprezentace, zjistil Zbyněk Hrdel, že do Česka na mistrovství světa dorazí Sidney Crosby , jeho někdejší parťák z juniorského celku Rimouski.

Na květen má tak 29letý útočník, který hrál extraligu naposledy za Kladno, rázem zajímavý plán. „Přiletí mi kamarád, na kterého se můžu jít podívat na mistrovství světa,“ usměje se Hrdel nad poněkud všednějším pohledem na přílet hokejisty, jehož tvář definuje celou jednu generaci hráčů této hry.

Pro bývalého sparťana je však Crosby, dvojnásobný olympijský šampion (2010, 2014), nejužitečnější hráč NHL či kapitán vítězů Stanley Cupu v první řadě pořád kamarád z let, kdy byli oba teenagery. Za Rimouski spolu v jednom útoku hráli mezi roky 2003-05 a dodnes jsou v kontaktu, píšou si, občas si i zavolají.

„Sid hned říkal, že zase rád uvidí i moji rodinu, ptal se na rodiče, na malou dceru. Mám dojem, že kdyby se hrálo třeba v Rusku, rozmýšlel by se víc, jestli vyrazí. Takhle mu prý hned naskočilo i to, že se zase potkáme,“ potěšilo Hrdela. 

Ve středu zájmu fanoušků

Že však může zapomenout na běžnou procházku po Praze s kámošem, si uvědomuje. V centru země, která bude tři týdny žít hlavně hokejem, člověka jménem Crosby jen tak neututláte.

To si tihle dva vyzkoušeli už v roce 2006, kdy se tehdy 18letý útočník po své první sezoně v NHL a coby nejlepší útočník právě skončeného mistrovství světa v Lotyšsku vypravil za Hrdelem do Česka na dovolenou.

„Už tenkrát kolem něho bylo dost humbuku a teď to bude v tomhle ohledu ještě nepoměrně horší. V té době se totiž Sid teprve začínal dostávat do povědomí fanoušků jako superstar, ale teď už je fakt slavný,“ srovnává jeho někdejší hostitel.

„Snažili jsme se jeho návštěvu utajit, ale nešlo to. Hned nás vypátrali v hotelu, proto jsem ho musel uklidit k nám do Milevska do jižních Čech, odkud jsme podnikali různé výlety.“ 

Crosby jede pro titul

Teď má pro sebe Hrdel slíbený i lístek na kanadské zápasy, a když bude mít kanadská výprava volný čas, vezme dávného kumpána s jeho kolegy na prohlídku metropole. „Bude ze mě průvodce, bodyguard a vedoucí výpravy,“ směje se. 

Minimálně společnou večeři prý stihnou určitě. Ostatně když byl idol z Pittsburghu v Praze naposledy, chutnalo mu pivo i guláš. Tentokrát se ovšem přece jen asi bude držet zkrátka.

„Rozhodně sem nejede za zábavou. Titul mistra světa je pro něj lákadlo, rád by si ho doplnil do sbírky, aby se dostal do Triple Gold Clubu,“ ví Hrdel. „On je vítězný typ, když je zdravý a skončil v play off nečekaně brzy, aspoň si takhle prodlouží sezonu. Jsem přesvědčený, že se tady pro vítězství přetrhne.“ 

Včera Crosby letěl ze zámoří do Vídně, kde je kanadský výběr na soustředění, zítra by za něj měl poprvé nastoupit v přípravě proti domácí reprezentaci. „Už jsme měli vyprodáno, ale říkal jsem si, že bychom teď všechny lístky měli vybrat zpátky a prodat je za dvojnásobek,“ smál se Martin Satorina, manažer Vienna Capitals, na jejichž ledě se zápas odehraje. 



Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud