11. května 2015 • 19:17

SOUHRN: Bělorusko padlo v nájezdech. Švédsko porazilo Francii

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bělorusové sice měli nakročeno k výhře nad Finskem, ale nakonec padli v nájezdech 2:3. K jistotě čtvrtfinále jim ale stačí bod z úterního zápasu s Norskem. Už jistě sestupující Slovinsko na světovém šampionátu vyhrálo po patnácti zápasech. Dánsko porazilo 1:0. Ve skupině A překvapivě padli Němci s Rakouskem, čímž má postup do čtvrtfinále jisté Švýcarsko. Hokejisté Švédska porazili ve svém posledním zápase v základní skupině A na mistrovství světa Francii 4:2 a rozhodli tak o tom, že český tým postoupí do čtvrtfinále  ze třetího místa.



Slovinským hokejistům vyšlo rozloučení s elitní skupinou mistrovství světa a ve svém posledním utkání před sestupem porazili v Ostravě Dánsko 1:0. Nulu na bodovém kontě Slovinců v jejich derniéře vymazal Žiga Pance a svým barvám dopřál radost z vítězství na světovém šampionátu v nejvyšší divizi po sérii 15 porážek.

Bitva dvou nejhorších i nejméně produktivních týmů ostravské skupiny byla rozhodnuta příznačně jediným gólem. Slovinsko ho vstřelilo v 10. minutě po šťastné teči Panceho, který puk umístil do sítě i zády k brance.

Opticky zápas vyzníval pro Dánsko, ale větší šance si vytvářel soupeř. Druhý gól měl na hokejce Urbas, ale z brankoviště bekhendem přehodil branku a neujala se ani Jegličova akce, po níž kotouč tancoval kousek před čarou.

Slovinci se navzdory neodvratnému pádu do nižší divize i v posledním utkání vydali ze všech sil a předháněli v bojovnosti. Otřesený Verlič se dlouho sbíral z ledu po obětavém pádu do střely, Vidmar při podobné situaci utrpěl tržnou ránu nad levým okem. Za bojovnost bylo Slovinsko odměněno v závěru, kdy přestálo tlak při soupeřově power play a dovedlo utkání do vítězného konce.

Skupina B (Ostrava):

Slovinsko - Dánsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 10. Pance (Kovačevič, A. Kopitar). Rozhodčí: Šindler (ČR), Vinnerborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 6768.

Sestavy:

Slovinsko: Krošelj - Robar, Kovačevič, Gregorc, Kranjc, Pretnar, Tavželj, Pavlin, Štebih - Jeglič, A. Kopitar, Urbas - Pance, Tičar, Sabolič - Razingar, Rodman, Verlič - Vidmar, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Dánsko: Dahm - Nielsen, O. Lauridsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, N. Jensen, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - O. Bjorkstrand, J. Jensen, P. Bjorkstrand - Spelling, Green, Storm - Staal, A. Poulsen, Starkov - od 41. navíc Hansen. Trenér: Jan Karlsson.

Bělorusové padli po nájezdech

I přes dva obdržené góly se stal hlavním hrdinou duelu finský brankář Pekka Rinne, který svou sérii neprůstřelnosti natáhl na rekordních 239 minut. Seveřané v Ostravě po čtyřech zápasech s nulou inkasovali po 288 minutách.

Po zápasové pauze způsobené chřipkou se Rinne vrátil do branky a byl to on, kdo se v první části musel daleko více ohánět. Bělorusové zjevně nespoléhali na to, že dva potřebné postupové body urvou až v úterý proti Norsku. Loňské vicemistry světa v první části přivedli několikrát do úzkých. Za Rinnem dvakrát po střelách Gavruse a Lisovce zazvonila tyč a sólo Stěpanova finský gólman zneškodnil.

S postupem doby se však herní kvalita Finů začala prosazovat. Běloruský brankář Koval, který chytal soutěžní zápas po sedmi měsících, odolal Jokinenovi i Barkovovi. Nakonec se ale Bělorusku, hrajícímu bez potrestaného nejproduktivnějšího forvarda Alexandra Kosticyna, povedlo prolomit finskou defenzivu. Kalužnyj svou tutovku ještě promarnil, ale v 46. minutě znehybnil Rinneho nádhernou trefou bez přípravy Kovyršin.

Postupový výsledek vzápětí mohl v přesilovce pět na tři pojistit Gavrus, ale dvakrát minul a jednou mu stoprocentní gól bravurním zákrokem uzmul Rinne. Sílící tlak soupeře v přesilovce naopak zužitkoval Donskoi a skóre pak po kuriózním odrazu puku od zadního mantinelu zblízka otočil Hartikainen.

Jenže Bělorusové se ještě zvedli a v power play Kalužnyj vyrovnal. Finové pak byli v nájezdech stoprocentní a asi největší radost udělali Slovákům, jejichž šance na postup tak zůstala při životě.

Skupina B (Ostrava):

Finsko - Bělorusko 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 52. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 53. Hartikainen (Jaakola, Kempainen), rozhodující nájezd Donskoi - 46. Kovyršin (Stěpanov, Kulakov), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Gavrus). Rozhodčí: Stricker, Wehrli (oba Švýc.) - Semjonov (Est.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Sestavy:

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Komarov, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.

Bělorusko: Koval - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec - Gavrus, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Jefimenko - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmagin, Volkov, Kitarov. Trenér: Dave Lewis.

 

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Švédsko půjde do čtvrtfinále z druhého místa

Hokejisté Švédska porazili ve svém posledním zápase v základní skupině A na mistrovství světa Francii 4:2 a rozhodli tak o tom, že český tým postoupí do čtvrtfinále bez ohledu na výsledek úterního souboje se Švýcarskem ze třetího místa. Jisté rovněž je, že pražskou skupinu vyhraje Kanada před Švédskem, čtvrté skončí Švýcarsko. Francii čeká v úterý souboj o udržení s Lotyšskem, nad nímž musí vyhrát.

Na začátku zápasu diktovali tempo Seveřané a francouzský brankář Huet měl více práce než jeho protějšek Enroth. S řadou střel si však bez větších problémů poradil, brejk Danielssona v 10. minutě nemusel řešit i díky obrannému zákroku jednoho z francouzských beků.

V 11. minutě ale už Švédové vedli. Huet pouze vyrazil střelu Klefboma a pro pohotově dorážejícího Josefsona nebyl problém trefit odkrytou francouzskou branku. Vzápětí měl vyrovnání na hokejce Fleury, Enroth však jeho pokus vyrazil.

Chvíle francouzského útočníka přišly na začátku druhé třetiny. Fleury nejprve po 34 vteřinách hry vyrovnal a ve 23. minutě poslal svůj tým do nečekaného vedení. Švédy mohl za vlažný vstup do prostřední dvacetiminutovky potrestat ještě Roussel, brejk však do úspěšného konce nedotáhl.

I díky tomu mohli severští hráči opět srovnat s čtvrtfinalistou loňského MS krok. Přesilovou hru ukončil již po devíti vteřinách Forsberg, který překvapil Hueta. Stejný hráč na začátku třetí třetiny zajistil Švédsku vedení 3:2 a náznak překvapení definitivně zahnal ve 44. minutě Ekman-Larsson.

Skupina A (Praha):

Švédsko - Francie 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Josefson (Klefbom, Ekman-Larsson), 35. Forsberg (Lindholm), 41. Forsberg (Ekman-Larsson), 44. Ekman-Larsson (Eriksson, Klefbom) - 21. Fleury (Roussel, T. da Costa), 23. Fleury (Roussel, Auvitu). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Kubuš (SR) - Lazarev (Rus.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 12.490.

Sestavy:

Švédsko: Enroth - Klefbom, Ekman-Larsson, Granberg, Ahnelöv, Rahimi, Ekholm - Eriksson, Lander, F. Forsberg - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson - Danielsson, Thuresson. Trenér: Pär Marts.

Francie: Huet (44. Hardy) - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili, Trabichet - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Rech, Claireaux, Guttig. Trenér: Dave Henderson.

Němci pomohli k jistotě čtvrtfinále Švýcarsku

Rakušané v honbě za velmi důležitými body - i s ohledem na to, že poslední zápas absolvují v úterý s dominantní Kanadou - začali lépe. Poté, co si v sedmé minutě vynutili přesilovku, měli dobré příležitosti Michael Raffl a Herburger, ale Endras je vychytal. Početní výhodu si pak zkusili také Němci, ani oni však nedokázali otevřít skóre.

Ve druhé třetině měli slibné šance Komarek a opět Michael Raffl, první gól však více než 11 tisíc diváků v hledišti O2 areny vidělo až v 35. minutě, kdy se Michael Raffl proměnil v nahrávače a jeho bratr Thomas otevřel přízemní ranou skóre. Jen o chvilku později nastřelil rakouský bek Altmann tyč.

Během třetího dějství měli Rakušané výraznou střeleckou převahu (13:5 na pokusy mezi tyče), přesto to nestačilo na plný tříbodový zisk. V 45. minutě totiž vyrovnal pěknou ranou pod horní tyč Wolf, a přestože Rotter vrátil o deset minut později Rakušanům vedení, přesně po 58 odehraných minutách vystřelil Němcům definitivu záchrany Reimer.

Rakousko stihlo ještě v závěru dostat puk za Endrase, sudí však gól neuznali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. V prodloužení měli Rakušané opět navrch, došlo však na nájezdy. Heinrich a Komarek je parádně proměnili, za Němce sice odpověděl Rieder a pak nedal Lebler, ale Reimer už svůj pokus neproměnil a Rakušané mohli slavit bod navíc.

Skupina A (Praha):

Německo - Rakousko 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 45. Wolf (Pietta, Müller), 58. Reimer (Kohl, Krämmer) - 35. T. Raffl (M. Raffl, Heinrich), 55. Rotter (Mühlstein), rozhodující sam. nájezd Komarek. Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 11.302.

Sestavy:

Německo: Endras - Krueger, Müller, Kohl, Baxmann, Köppchen, Krupp, Goc - Wolf, Pietta, Rieder - Reimer, Ullmann, Hager - Plachta, Hospelt, Kink - Seidenberg, Raedeke, Krämmer - Ehliz. Trenér: Pat Cortina.

Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Altmann, Mühlstein, Schumnig, Iberer, Mitterdorfer - Herburger, M. Raffl, Lebler - Latusa, Komarek, T. Raffl - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Cijan. Trenér: Daniel Ratushny.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud