mir
5. května 2016 • 17:32

Jaký je český tým pro MS? Obrana bez zkušeností, útok s hvězdnou formací

Autor: mir, asu, Pavel Ryšavý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestnáct nováčků v české výpravě, plné dvě třetiny týmu se představí poprvé v kariéře na mistrovství světa v Rusku. Takový počet zelenáčů reprezentace nepamatuje. A i vzhledem k tomu se tým Vladimíra Vůjtka nezařazuje mezi favority na medaili. Semknout se a šokovat, to je jediná možná vize národního výběru. Deník Sport společně s experty okomentoval jednotlivé bloky na náročnou misi vyslaného celku.



BRANKÁŘI - VHOZENI DO VODY. A TEĎ PLAVTE!

Kuriozita, jak má být. Pouhých 7 minut strávených v akci na MS čítá zkušenost jediného gólmana ze tří nominovaných, kteří se vydali na turnaj. Pavel Francouz v roce 2013 ve Švédsku nejprve zaskočil na 25 vteřin za Alexandra Saláka v duelu s domácími, když ten přejel modrou čáru a musel být střídán. „Byl to takový šok, že si to pomalu ani nevybavuju,“ vrací se k bizarnímu prožitku. Poté proti Norsku v závěru za stavu 7:0 vystřídal Ondřeje Pavelce a zachytal si "dokonce" šest a půl minuty.

Praxe omaskovaných vyslanců na vrcholné akci je tedy nulová a jejich motivace je jasná: dokázat, že ačkoli jsou nejméně důvěryhodnou trojicí od roku 2007 (s Romanem Čechmánkem v kleci), tak realita může být jiná. A co si budeme povídat, musí být jiná. Bez vydatné brankářské podpory národní mužstvo daleko nedojde.

Pavel Francouz a Dominik FurchFoto Pavel Mazáč (Sport)

Jednička týmu v podstatě není daná. Nepředpokládá se, že ať Francouz či Furch zvládne prakticky kompletní harmonogram s mírným oddechem na jedno či dvě utkání pro toho druhého. Na opakované skvělé výkony tu není potřebná kvalita. Dotyční musí myslet na to, že ať bude na place ten či onen, musí odevzdat maximum v daný moment, neřešit žádné příště. Čapat, co to jde.

Ještě před rokem by nikdo nepředpokládal, že Dominik Furch může chytat na mistrovství světa. Ještě před rokem by málokdo čekal, že si zachytá v reprezentaci… Na to teď nikdo nesmí myslet.

 OČIMA EXPERTA

Dominik Hašek: Bez skvělého gólmana není šance na medaili
„Naši gólmani se mi líbí, hlavně Pavel Francouz. Před rokem podával v naší extralize vynikající výkony a slušně si vedl i v KHL. V nároďáku toho tolik neodchytal, zkušeností tam je méně, ale já mu věřím. Všechno samozřejmě ukáže až mistrovství světa, ale nemám pocit, že bychom měli v brance slabinu. Nejedeme jako favorit, ale všichni chtějí medaili a bez skvělé práce šance. Nemáme sice žádného gólmana z NHL, kde třeba Mrázek s Neuvirthem prokazovali perfektní formu, na druhou stranu je u nich nevýhoda, že v nároďáku prakticky nebyli. Trenér Vůjtek vybral správně, hlavně ve Francouzově případě. Jak říkám, nemám o něj strach.“

OBRANA - K2 MUSÍ SVŮJ VÝKON VYŠROUBOVAT VÝŠ

Na českou obranu sedí dva pohledy. První: Nezkušenost. Druhý: Odhodlání ukázat se na mezinárodní scéně. A teď záleží na tom, který z aspektů převáží.

Jenom dva z devíti beků, co si trenér Vůjtek odvezl do Ruska, si někdy zahráli na mistrovství světa – Michal Jordán a Jan Kolář. Navíc ani jeden z nich nikdy neplnil roli hlavního tahouna defenzivy. Vzpomeňte, jak obrovský vliv měl třeba před rokem na hru Kanady Brent Burns. Takhle výrazná osobnost tady na první pohled není.

Hodně se spoléhá na sehraný pár K2 (Kundrátek, Kempný). Ti ale v přípravě před MS zdaleka nevyčnívali tak, jak by situace žádala. V Rusku by měli svůj výkon vyšroubovat ještě o pár otáček výš. Příprava s Kanadou navíc ukázala, že celkově musí být zadáci mnohem zodpovědnější a daleko lépe si hledět prostorů kolem své vlastní branky.

Radim ŠimekFoto Pavel Mazáč (Sport)

Pozitivem české defenzivy je, že vypadá moderně. Nenajdete v ní dinosaury, co se hlavně zajímají o to, jak prohodit soupeře plexisklem do třetí řady. Naopak se skládá z dobrých bruslařů a sebevědomých šikulů, co puky neodpalují, spíš dovedou vyrobit přečíslení a skvěle nahrát. Potíž se skrývá v tom, že Šimek, Jeřábek a spol. tohle předvedli zatím jen v klubu. Teď potřebují v hlavě přepnout, že Panarin nebo Zuccarello chodí na stejnou toaletu jako oni. Sednout si z nich na zadek by byl průšvih. Je potřeba si dovolit to samé jako na Vítkovice či Mladou Boleslav. Pak to půjde.

 OČIMA EXPERTA

Miloslav Hořava: Mezinárodní scéna je o dva stupně výš
„Myslím, že obrana je složená docela dobře, v zahraničí beků moc nemáme a trenéři vzali mladé kluky, kteří stoprocentně budou mít motivaci se ukázat. Jsou tam hráči, co platí za konstruktivní hokejisty v naší extralize, ale mezinárodní scéna je úplně jiná, tam se úroveň zvedá klidně o dva stupně. Teprve na mistrovství se ukáže, jak se na ni dovedou adaptovat. Sám bych si strašně přál, aby to klukům vyšlo, většinou tam jsou velmi dobří bruslaři, co se nebojí hrát s pukem. Hodně také záleží, jak bude hrát celé mužstvo. Teď před mistrovstvím se strašně těžko odhaduje, kde by česká obrana mohla mít mezery, je třeba důležité, jak se začne. První zápas se hraje s Ruskem, celý tým se může nastartovat. Anebo taky ne...“

ÚTOK - JEDNA LAJNA HVĚZD, JENŽE CO DÁL?

Tomáš Plekanec, Roman Červenka. Co do zkušeností, úspěchů i nastřílených branek na světovém šampionátu v celém útoku vyčnívají. V jedné formaci je doplní benjamínek týmu a vycházející hvězda Bostonu David Pastrňák, což zní slibně!

Že tahle souhra může fungovat a vyhrávat zápasy i v reálu, ukázal třeba druhý přípravný zápas proti Švédsku a drtivá výhra 7:1. Elitní útok i proti silnému soupeři na ledě dominoval a trenér Vladimír Vůjtek se spokojeně usmíval. „Dali týmu impulz a zápasu ráz. Povzbudili ostatní hráče, aby si začali také věřit,“ řekl. Přesně tohle od zmíněného tria očekává i na světovém šampionátu.

David Pastrňák v zápase proti KanaděFoto Michal Beránek (Sport)

Jenže co dál? To je dosud nezodpovězená otázka. Český útok zatím stojí na jedné formaci, složení těch dalších okolo Jiřího Sekáče a Jana Kováře zatím trenéři hledají. Víc výrazných jmen v útoku není, trenéři musí konkurenceschopné mužstvo vinou návalu omluvenek z NHL tvořit z hráčů, kteří mají s hokejem na takové úrovni nulové zkušenosti.

Takoví Richard Jarůšek, Dominik Kubalík či Tomáš Zohorna ještě před čtrnácti dny vůbec nepočítali s tím, že by se do Moskvy mohli dostat. A teď se od nich možná budou potřebovat góly. O to víc stoupá důležitost Plekancovy řady. Na její pohodě bude hodně záležet.

 OČIMA EXPERTA

Viktor Ujčík: Šedesát procent výkonu dělá hlava
„Podle zápasu s Kanadou se to dá těžko posuzovat, protože hodně hráčů dostalo volno a bylo to znát. Měl bych jedinou výtku: když jsme se dostali do šance, jejich brankáři jsme nedali možnost gól vůbec dostat, protože jsme ani netrefili bránu. Šlo to všechno nad nebo vedle. Ale tak je to zápas od zápasu. Máme dvě lajny hodně slušných kluků, které jsou schopny dát gól. Ti další musí pracovat spíš tak, aby ho nedostali. Složení útoku moc hodnotit nechci, protože byli spolu všichni krátkou dobu. Až mistrovství světa ukáže, jak na tom jsme. Šedesát, sedmdesát procent výkonu je v hlavě. To bylo vidět i na elitní formaci Červenka, Plekanec, Pastrňák v přípravě se Švédskem. Dali v první třetině dva góly a najednou jich byl plný led. Snad v takové pohodě zvládnou celý turnaj.“

SPORT MAGAZÍN: 72 stran k MS v hokeji - český tým, program, soupisky, historie
Video se připravuje ...

Redaktoři Sportu tipují MS: Vyhraje Finsko, Rusko se porazí samo
Video se připravuje ...

Plekanec, Pastrňák, Červenka. Jak se fotila první lajna nároďáku?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud