7. května 2016 • 13:31

Slováci si poradili s bojovnými Maďary, Kazachstán šokoval Švýcarsko

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Hokejisté Slovenska porazili v základní skupině B mistrovství světa Maďarsko 4:1. Nováček mezi elitou sice dokázal odpovědět na vedoucí gól Slováků, ale v dalším průběhu zápasu skórovali Tomáš Jurčo, Andrej Sekera a při maďarské power play Patrik Lušňák. V souběžně hraném utkání porazil Kazachstán překvapivě Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech.



Favorizovaní Slováci jako by se nemohli po celý zápas dostat do optimálního tempa a o to hůře se pak prosazovali do šancí. Na konci přesilovky nevyužil možnost Bakoš, pak sice Marcinko otevřel skóre, ale v polovině 14. minuty potrestal Hrnkův prohřešek proti pravidlům úspěšnou dorážkou Banham a vyrovnal.

Gólman Rajna pak vychytal Jurča, ale Slováci si přesto brzy vzali vedení zpět a brzká odpověď na vyrovnání Maďarů jim do dalšího průběhu hodně pomohla. V 18. minutě se prosadil povedenou tečí právě Jurčo.

VIDEO: Podívejte se na sestřih utkání Slovenska s Maďarskem 

Ve druhé třetině orazítkoval Meszároš tyč za Rajnovými zády, další příležitost nevyužil Dravecký, na druhé straně ztroskotal na pozorném Konrádovi zkušený Márton Vas. Krátce poté ale Sekera nahrál do rohu Jurčovi, ten otočkou zpoza branky dokázal najíždějícího slovenského kapitána najít zpět a bylo to 3:1.

"Nebyl to snadný zápas," přiznal útočník vítězů Martin Réway. "My jsme ani nic takového neočekávali, ale měli bychom samozřejmě hrát lépe. Zejména ve třetí třetině jsme se až příliš soustředili jen na obranu, což podle mě není dobré," dodal bývalý hráč pražské Sparty.

Ve třetí části zahrozil Bartalis, jehož pokus Konrád vytěsnil lapačkou jen s velkými obtížemi. První výhru Zdena Cígera na světovém šampionátu v roli hlavního trenéra Slovenska pak zpečetil Lušňák.

Maďaři už takřka tři minuty před vypršením základní hrací doby sáhli ke hře bez brankáře, ale při bránění se až příliš zaměřili na Hrnku, jenž našel svého spoluhráče z útoku a ten nezaváhal. Maďaři poté při přesilovce ještě sáhli k power play znovu, ale bez úspěchu.

Maďaři se i přes porážku dočkali velké podpory a aplausu od svých fanoušků. "Jsou úžasní. Stojí za námi, ať vyhráváme nebo prohráváme," ocenil kapitán týmu Márton Vas.

"Maďaři jsou hrdý národ a fandili nám i přesto, že jsme dnes nehráli nejlépe. Ale oni nehledí na výsledek a jsou šťastní za to, když vidí, jak tvrdě makáme a dáváme do hry v takových zápasech úplně všechno, co v nás je," vysvětlil Vas.

Slovensko - Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)Branky a nahrávky: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný) - 14. Banham (Galló, Bartalis). Rozhodčí: Mayer (USA), Wiegand - Kaderli (oba Švýc.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 2830.


Sestavy:

Slovensko: Konrád - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný, Jaroš - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Lušňák, Šťastný, Hrnka. Trenér: Zdeno Cíger.
Maďarsko: Rajna - Wehrs, Dudás, Szirányi, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Garát - G. Nagy, Sofron, Bartalis - Kóger, Galló, Sarauer - Kovács, J. Vas, Sebök - K. Nagy, Magosi, Banham. Trenér: Rich Chernomaz.

 

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

 

Kazachstán šokoval Švýcary

 

Hokejisté Kazachstánu zaskočili ve svém úvodním zápase na mistrovství světa Švýcarsko a loňského čtvrtfinalistu porazili 3:2 po samostatných nájezdech. Duel v moskevské skupině A, ve které hraje i česká reprezentace, rozhodl ve čtvrté sérii nájezdů naturalizovaný útočník Nigel Dawes, pocházející z Kanady. První gól předtím Kazaši vstřelili dalekonosnou ránou od vlastní modré čáry.

 

Dalším hrdinou Kazachstánu, jenž se mezi elitu vrátil po roční přestávce, byl brankář Vitalij Kolesnik, který si připsal 49 úspěšných zákroků. Při rozhodujících nájezdech sice dvakrát kapituloval, ale jeho spoluhráči byli v zakončení úspěšnější než Švýcaři.

 

"Je to pro nás historický okamžik," radoval se gólman Jaroslavle po první výhře Kazachstánu nad Švýcarskem v historii světových šampionátů. "Je to pro nás hořká porážka a klasický špatný start," řekl jeho protějšek Reto Berra.

 

Kazaši se prezentovali odvážným herním projevem a favorizovaného soupeře se jim podařilo zaskočit. V 10. minutě měli velkou šanci dostat se do vedení: Weber fauloval v gólové šanci Dawese, který následně dostal výhodu trestného střílení. Berru ve švýcarské brance však nepřekonal.

 

Do vedení se tak dostali hráči ze země Helvétského kříže. V 15. minutě sice rozhodčí neuznali Andrighettův gól kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, o půl minuty později už ale Kolesnika překonal v souladu s pravidly Walser.

 

Švýcaři byli výrazně střelecky aktivnější, druhý gól se jim ale nedařilo přidat. Kolesnik si ve druhé třetině připsal 22 zákroků a výrazně tak svému týmu pomohl srovnat se soupeřem krok. Berru totiž překvapila Savčenkova střela v oslabení od obranné modré čáry a bylo vyrovnáno.

 

"Kdo nikdy nestál v brance, nemá ponětí, co se stalo. Vypadá to jednoduše, ale někdy to není snadné. Je ale jasné, že to byla moje chyba," řekl Berra, který sice Savčenkův pokus dobře viděl, puk před ním ale "zaplaval". Navíc střela byla podle všeho tečovaná.

 

Když poté Švýcaři nevyužili řadu dalších šancí, udeřili Kazaši podruhé. Vyloučení Du Boise potrestal Starčenko. Tým kouče Fischera se ale brzy oklepal a také v přesilové hře vyrovnal.

 

Kolesnik sice puk po Hollensteinově střele udržel betonem vedle tyčky, následně nad ním ale ztratil kontrolu a švýcarský útočník jej pohotově dorazil do branky.

 

Rozhodnout mohl v 55. minutě Weber, ale trefil jen tyč. Zápas se tak musel prodlužovat. V úvodu pětiminutového nastavení byli aktivnější Švýcaři, následně ale mohl Kazachstán rozhodnout v přesilové hře.

 

Vítěze však nakonec určily až samostatné nájezdy, ve kterých netradičně nekralovali brankáři, ale hráči z pole. Kolesnik ve čtyřech sériích kapituloval dvakrát, Berra třikrát a tak se ze zisku dvou bodů radoval Kazachstán.

 

Hned dvakrát překonal švýcarského gólmana Dawes. "Po prvním pokusu v normální hrací době jsem byl trochu frustrovaný. Moc jsem spěchal, měl jsem být trpělivější," řekl útočník Barysu Astana, který za kazašský klub hraje pět let a loni své nové zemi pomohl k návratu mezi elitu.

 

"Berra je velký brankář, potřeboval jsem ho rozhýbat, což se mi podařilo," pochvaloval si Dawes, který reprezentoval v juniorské kategorii Kanadu a na kontě má přes 200 zápasů v NHL.

 

 Skupina A - Moskva:

Švýcarsko - Kazachstán 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Walser (Diaz, Andrighetto), 53. Hollenstein (Ambühl, Du Bois) - 31. Savčenko, 51. Starčenko (Rymarjev), rozhodující nájezd Dawes. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5420.

Sestavy:

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Grossmann, Schneeberger - Ambühl, Hollenstein, Martschini - Niederreiter, Moser, Haas - Hofmann, Adrighetto, Walser - Walker, Trachsler, D. Wieser - M. Wieser. Trenér: Patrick Fischer.
Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Krasnoslobodcev, Puškarjov - Panšin, Šin, Solarjov. Trenér: Andrej Nazarov.

 

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

 

Slovenský hokejista Libor Hudáček čelí ataku soupeře z Maďarska v utkání mistrovství světa v Rusku.
Slovenský hokejista Libor Hudáček čelí ataku soupeře z Maďarska v utkání mistrovství světa v Rusku.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud