17. dubna 2018 • 10:10

Jandač po MS u reprezentace skončí. Bude trénovat Magnitogorsk

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Josef Jandač po mistrovství světa skončí u hokejové reprezentace. Jeho dalším působištěm bude Metallurg Magnitogorsk v Kontinentální lize. Devětačtyřicetiletému kouči skončí v červnu u národního mužstva dvouletý kontrakt. Podle prezidenta hokejové svazu Tomáše Krále již finišují jednání o Jandačově nástupci.



Do Magnitogorsku s Jandačem zamíří i současný asistent u národního týmu Jiří Kalous . "V této chvíli se věnuji výhradně mistrovství světa a veškeré úsilí směřuji k turnaji v Dánsku. Máme před sebou poslední velkou akci, na tu se budeme soustředit a pak si podáme ruce a rozejdeme se s veškerou úctu," řekl Jandač novinářům po tréninku národního týmu v Pardubicích.

Působení u národního mužstva touží uzavřít co nejlepším výsledkem. "Trénovat nároďák, to je pro mě nejvíc. Jde ale o to, že mi končí smlouva a vzhledem k tomu, že jsme na akcích, jako jsou Světový pohár, olympiáda nebo mistrovství světa neudělali medaili, nechci setrvávat ve funkci. Abych se nedostával pod zbytečný tlak anebo tam nedostával i český hokej, zda pod mým vedením jsme, nebo nejsme schopni získat medaili," uvedl.

S Metallurgem podepsal stejně jako Kalous dvouletou smlouvu. Dalším Jandačovým spolupracovníkem bude bývalý útočník Viktor Kozlov, který vedl Magnitogorsk od listopadu loňského roku po odvolání Ilji Vorobjova.

"Sami mi nabídli, jestli bych si nechtěl přivést nějakého kolegu, se kterým se mi dobře dělá a věřím mu. Jirka tady taky měl nějaké nabídky, měl asi tři varianty. Nejdřív chtěli někoho s herní minulostí, nebo člověka, který by pracoval s obránci. Měl jsem pro ten případ trenéra z Česka, který by šel se mnou," přiblížil Jandač.

"Ale oni se i vzhledem k trenérské zkušenosti Jirky Kalouse rozhodli pro něj a my jsme na sebe zvyklí. Vím, co od sebe můžeme očekávat. Dobře vytváří servis, přípravy, videa, rozbor hry soupeře," dodal Jandač.

Magnitogorsk v této sezoně vypadl ve čtvrtfinále KHL s Kazaní. Mezi hlavní opory týmu patřil posledních pět sezon český reprezentant Jan Kovář , jemuž skončila smlouva.

Jandač převzal národní tým jako hlavní kouč před sezonou 2016/17, už rok předtím byl jedním z asistentů Vladimíra Vůjtka staršího. V reprezentaci předtím bývalý kouč Liberce, Českých Budějovic, Pardubic či Sparty působil po boku Vladimíra Růžičky v letech 2008 až 2010, kdy se loučil triumfem na světovém šampionátu v Německu.

Šampionát v Dánsku bude pro Jandače poslední příležitostí ukončit v roli hlavního kouče čekání na medaili z velké akce, kterou český hokej vybojoval naposledy v roce 2012. Tým vedený Aloisem Hadamczikem tehdy přivezl z mistrovství světa bronz.

Na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu dovedl Jandač tým do semifinále, ale skončil čtvrtý. Na Světovém poháru v roce 2016 nepostoupili Češi po třetím místě v základní skupině mezi nejlepší čtyři a na loňském šampionátu v Paříži vypadli ve čtvrtfinále.

O Jandačově nástupci ještě není jasno. "Vzhledem k platnosti kontraktu jsme se na změnu připravovali s předstihem a jednání o jeho nástupci vstoupila do závěrečné fáze. Jméno zveřejníme potom, co ho schválí výkonný výbor," uvedl Král, jenž s Jandačem probíral i vhodné kandidáty, kteří by mohli mužstvo převzít.

"Pro mě jsou ta jména naprosto jasná, jak už jsem se k tomu vyjadřoval v minulosti - Martin Straka , Libor Zábranský. Výrazné osobnosti jak z hlediska hráčské minulosti, tak mají úspěchy i teď na trenérském poli, byť ne dlouhé. Nemají třeba tolik odtrénováno, ale když kolem sebe budou mít silný realizační tým, tak by to neměl být problém. Jsou to pro mě ti správní Češi, kteří budou mít k národnímu týmu vztah," vyzdvihl Jandač hlavní postavy extraligových klubů Plzně a Brna.

Právě sestavení silného realizačního týmu je hlavním doporučením, které má pro svého nástupce. "Ten štáb musí být dostatečně široký na to, aby se mohl připravit na soupeře a všechny situace, aby pak hráči měli servis, na který jsou zvyklí, ať už z NHL, nebo už i třeba z některých klubů u nás," uvedl Jandač.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud