19. dubna 2018 • 22:00

Česko - Finsko 3:1. Národní tým vítězí! Premiérově pálil Zadina a Jaškin

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Mladé pušky skolily Seveřany. Čeští hokejisté slaví první výhru na domácím turnaji v Pardubicích. Po dlouho vyrovnaném boje porazili výběr Finska rozdílem 3:1. V dresu národního týmu se poprvé trefil mladičký talent Filip Zadina a bojovník Dmitrij Jaškin, který se postaral o vítězný gól. Vítězství Čechů stvrdil gólem do prázdné branky útočník Andrej Nestrašil. Další utkání mužstva kouče Josefa Jandače ma Carlson Hockey Games je na programu v sobotu od 14.20 hodin, kdy na východ Čech dorazí Švédi.  



Debut v národním týmu si odbyli najednou hned čtyři Filipové: bek Pavlík a útočníci Zadina, Chlapík a Chytil. Nejmladší z nich Zadina byl také prvním střelcem zápasu. Na jeho přesilovkovou trefu z 10. minuty odpověděl ale už za necelé tři minuty Antti Suomela. Jaškin rozhodl v čase 49:33. Nestrašil potvrdil výhru v power play Finů.

Branku českého týmu s kapitánem Červenkou hájil Francouz, gólmanská jednička z olympijského turnaje v Pchjongčchangu. A už po 47 vteřinách musel vytáhnout těžký zákrok proti bekhendu obránce Pokky. Domácí rychle kontrovali, když Enlund zablokoval hůl Tomáškovi a sebral mu prakticky jistý gól.

Obrany obou soupeřů byly i nadále vcelku snadno prostupné, ale střelci selhávali, nebo ztroskotali na brankářích. Manninen byl sám před Francouzem, na druhé straně při první přesilovce stihl Kilpeläinen zareagovat na Nestrašilovu teč po Kubalíkově nabídce.

Poté už přišly i góly. Češi hráli záhy další početní výhodu, v níž se snažil Zadina najít na teč clonícího Jaškina, který se přetahoval s Riikolou a právě finský bek usměrnil puk mimo dosah Kilpeläinena. Jenže už ve 12. minutě překvapil Francouze ranou pod lapačku Suomela.

Trenérský štáb národního týmu se raduje z domácí výhry nad Finy
Trenérský štáb národního týmu se raduje z domácí výhry nad Finy

V signalizované početní výhodě pak zahrozili Seveřané. Do přečíslení dvou na jednoho ujeli Ikonen a Rajala, jehož bombu ale ztlumil Francouz. Povedenou individuální akcí se blýskl Chytil, rovnovážným stavem však nepohnula ani následná Sandellova rána z mezikruží.

Hned zkraje druhého dějství měl velkou příležitost Kubalík, jenže Kilpeläinen byl znovu pozorný. Pak se museli domácí bránit 18 vteřin pouze ve třech proti pěti. V závěru klasické početní výhody Finů faulovali znovu a přibylo ještě dalších osm vteřin dvojnásobných starostí. Skóre se ale neměnilo i proto, že Finové místy kombinovali na úkor střelby.

Riikolu poté skvěle vychytal Francouz a plně odčinil své zaváhání při obdržené brance. Ve 34. minutě měl ideálně nabito Horák v oslabení, jenže netrefil dobře puk. Důrazný Jaškin neuspěl před finskou brankou, Kilpeläinen při Jordánově pokusu puk vytěsnil krajem lapačky. Rajala si na druhé straně pohrál s Pavlíkem, jenže Francouz situaci přečetl a kotouč mu vypíchl holí.

Na začátku třetí dvacetiminutovky si oba týmy neúspěšně zkusily přesilovku. Jaškinovi se vyplatil důraz na brankovišti v 50. minutě, kdy si po Kautově ráně bez přípravy pohotově srovnal puk na holi a za pravým betonem finského gólmana ho poslal do sítě.

Navýšení náskoku měl na holi Tomášek, jenž si sice chytře počkal se zakončením, ale ležící Kilpeläinen ho přesto vychytal lapačkou. Finové sáhli v závěru ke hře bez gólmana, čehož využil 45 vteřin před sirénou Nestrašil.

Dalším soupeřem českého týmu na turnaji Euro Hockey Tour bude v sobotu Švédsko. Zápas začne ve 14:20.

Góly

Domácí: 11:56. Suomela

Hosté: 09:05. Zadina, 49:33. Jaškin, 59:15. Nestrašil

Sestavy

Domácí: Kilpeläinen (Husso) – Riikola (A), Pokka, Kivistö, Honka, Vaakanainen, Näkyvä (A), Jokiharju – Jormakka, Manninen, Palola – Savinainen (C), Suomela, Puustinen – Rajala, Sandell, Ikonen – Enlund, Niemi, Anttila – Björkqvist.

Hosté: Francouz (Furch) – Pyrochta, Jordán (A), Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík – Nestrašil, Horák (A), D. Kubalík – Zadina, Chytil, Jaškin – M. Kaut, Chlapík, Červenka (C) – Musil, Tomášek, Šťastný.

Rozhodčí

Oskirko, Soin – Ondráček, Špůr

Stadion

Tipsport arena

Návštěva

6212 diváků

Novému kouči sborné debut nevyšel

Hokejisté Ruska podlehli v úvodním utkání Carlson Hockey Games doma v Jaroslavli Švédsku 1:2, přesto zůstávají v čele tabulky Euro Hockey Tour. Před druhou Českou republikou, která v Pardubicích zdolala Finsko 3:1, ale mají pouze už jednobodový náskok.

Porážkou začal své angažmá v roli hlavního kouče sborné dosavadní asistent Ilja Vorobjov, který nahradil před týdnem nečekaně odstoupivšího Olega Znaroka. O druhé prohře Ruska v seriálu Euro Hockey Tour ve 41. minutě rozhodl Fredrik Händemark.

Rusové nasadili do hry všechny čtyři posily z NHL - útočníky Jevgenije Dadonova z Floridy, Nikitu Sošnikova ze St. Louis, Antona Slepyševa z Edmonton a Pavla Bučněviče z New York Rangers. Chyběla naopak hvězda Petrohradu Pavel Dacjuk. Ve švédské sestavě se objevil ze zámořských hráčů jen útočník Lias Andersson z New York Rangers.

Do první výraznější šance zápasu se dostal ve třetí minutě hostující Liss, na gól si však museli diváci počkat až do závěru třetiny. K nelibosti většiny z nich skóre otevřeli Švédové, hned první přesilovou hru využil Zackrisson.

Úvodní početní výhodu ale proměnili v branku i Rusové, ve 22. minutě vyrovnal Dadonov. Další faul Seveřanů sborná nevyužila, obránce Gavrikov trefil jen horní tyč.

Následně se ve čtyřech ubránili Rusové, ale po 40 sekundách třetí části opět prohrávali. Wikstrandovu střelu tečoval Händemark a Švédsko vedlo. Sborná vrhla síly do útoku a Hellberg ve švédské brance si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Ruský tlak přibrzdilo vyloučení Semjonova, při kterém trefil Andersson tyč. Seveřané těsný náskok udrželi až do konce.

Góly

Domácí: 22:11. Dadonov

Hosté: 18:04. Zackrisson, 40:41. Händemark

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (60. Košečkin) – Chafizullin, A. Bělov, Gavrikov, Zub, Běreglazov, J. Jakovlev, Trjamkin, Jelesin – N. Gusev, Byvalcev, Dadonov – Kagarlickij, K. Semjonov, Bučněvič – Slepyšev, Děrgačov, Sošnikov – V. Tichonov, Kablukov, Barabanov – I. Michejev.

Hosté: Hellberg (Ahman) – Jon. Andersson, Arnesson, Pilut, Wikstrand, Nyberg, Almqvist, Brännström – Zackrisson, L. Andersson, Everberg – C. Klingberg, Händemark, Rödin – Asplund, Nilsson, Olofsson – Ölund, Norman, Liss.

Rozhodčí

Rantala, Kaukokari – Vilyugin, Golovlyov

Stadion

Arena-2000 Lokomotiv

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud