Ondřej Kuchař
26. dubna 2018 • 12:55

Proti Švédům bude chytat Rittich. Jsou hodně nadupaní, varuje Faksa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE STOCKHOLMU | Ve středu se z Prahy přesunuli do Stockholmu. Odpoledne si zatrénovali v hale Hovet a už dnes je čeká úvodní zápas Švédských her. Od 19 hodin vyzvou čeští reprezentanti domácí Tre Kronor (ONLINE sledujte ZDE>>>). V brance národního týmu se představí David Rittich. „Asi zase každý z trojice brankářů dostane jedno utkání. Myslím, že je to dobře. Posouvá nás to a kope do zadku,“ říká gólman Calgary.



Začali pěkně zostra. Hodinu a patnáct minut tvrdého drilu na ledě ve vysokém tempu. Češi ve Stockholmu trénovali hlavně rychlá přečíslení, zakládání útoků a přesilovky. Trenéři hráče nabádali k častější střelbě. „V dnešním hokeji jsou tyhle činnosti snad to nejdůležitější. Je dobře, že jsme se na ně hned v úvodu zaměřili,“ říká útočník Radek Faksa.

Ten se po příletu ze zámoří obával přechodu na větší kluziště. Dnes ho čeká po prvních trénincích také premiérový zápas. „Kluziště je trochu větší, než jsem si představoval. Bál jsem se toho a pořád se bojím. Pár zápasů to vezme, než se do toho člověk dostane,“ přiznává mladík, který v NHL hájí barvy Dallasu Stars.

V elitní české formaci by se měl Faksa představit na centru mezi křídly Romanem Červenkou a Martinem Frkem. „Mohlo by to fungovat, uvidíme,“ věří.

Čeští hokejisté vstoupí dnes v nedalekém Södertälje do Švédských her proti domácímu Švédsku a pokusí se udržet neporazitelnost v přípravě před mistrovstvím světa v Dánsku. Ani v jednom ze sedmi duelů nepoznali svěřenci trenéra Josefa Jandače přemožitele a na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour budou hájit vedení v tabulce.

Češi porazili Švédy v sobotu na Carlson Hockey Games v Pardubicích 3:1 a připsali s nimi druhý úspěch z dosavadních tří vzájemných duelů v sezoně. Tým úřadujících mistrů světa se před domácím turnajem výrazně obměnil a oproti minulému týdnu ho posílilo hned 12 nových jmen z NHL.

„Mužstva soupeřů vypadají oproti minulému týdnu o dost jinak. Bude se asi hrát zase v o něco větším tempu. Bude se to přibližovat mistrovství. Třeba teď náš první soupeř Švédové mají hodně nadupaný mančaft,“ uznává Faksa.

V brance proti nim nastoupí David Rittich. „Asi to bude stejné, jako to bylo v Pardubicích, že si každý odchytáme jeden zápas. Budeme se chtít připravit na mistrovství světa. Bojujeme tady o pozici, každý se bude chtít ukázat v co nejlepším světle, vyhrát svůj zápas a pak už je to jen na trenérech,“ hlásí gólman.

V národním týmu debutoval brankář Calgary v neděli proti Rusku a spolupráci se zkušenými reprezentanty Pavlem Francouzem a Dominikem Furchem si pochvaluje. „Je tu zdravá konkurence, všichni tři jsme normální kluci a dobří kamarádi. Myslím, že nás to posouvá a kope do zadku, že chceme být lepší než ten druhý a zároveň nechceme dělat nějaké podpásovky,“ dodává Rittich.

Mimo sestavu zůstanou v prvním duelu obránci David Musil, Jakub Krejčík, Adam Polášek a útočníci Adam Musil, David Šťastný, Hynek Zohorna a Robert Kousal, na pozici třináctého forvarda bude Martin Kaut.

Pravděpodobná sestava ČR:

Gólman: Rittich

Obránce: F. Pavlík, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Pyrochta, Hrbas, Pláněk, Klok

Útočníci: Frk, Faksa, Červenka - Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský - Řepík, Horák, D. Kubalík - Zadina, F. Chlapík, Chytil - M. Kaut

Průběh utkání ŠVÉDSKO - ČESKO sledujte ONLINE zde>>>

Góly

Domácí: 50:51. D. Sklenička

Hosté: 15:19. Nilsson, 33:30. Zibanejad, 35:25. Ekman-Larsson

Sestavy

Domácí: Rittich (Furch) – Jordán, F. Pavlík, Moravčík, D. Sklenička, Hrbas, Pyrochta, Pláněk – Červenka (C), Faksa, Frk – Stránský, R. Hanzl, Nestrašil – D. Kubalík, Horák, Řepík (A) – Chytil, Chlapík, Zadina.

Hosté: A. Nilsson (Hellberg) – E. Gustafsson, J. Klingberg (A), Ekman-Larsson (A), A. Larsson, Wikstrand, Pilut, Brännström – Janmark, Zibanejad, L. Andersson – C. Klingberg, Backlund (C), Nilsson – Pääjärvi, Jo. Larsson, J. de La Rose – Everberg, Zackrisson, Norman – Jonsson Fjällby.

Rozhodčí

Anssi Salonen, Jari-Pekka Pajula (oba FIN) – Daniel Persson, Emil Wernström (oba SWE)

Stadion

Scaniarinken, Södertälje, Švédsko (kapacita: 6 200 diváků)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud