Miroslav Horák
5. května 2018 • 05:00

Jágr o MS: Plekance má za hrdinu a prozradil, na kom by stavěl hru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové mistrovství světa je jako tenisový turnaj, říká Jaromír Jágr v rozhovoru, který poskytl webu iSport.cz den před startem šampionátu v Kodani. Žijící legenda se vrací ke zlatému mistrovství světa 2010, o němž i s odstupem osmi let tvrdí, že jeho průběh (a hlavně konec) byla naprostá šílenost. Prozradil, co si myslí o přístupu médií k trenéru Josefu Jandačovi, proč nyní nelze po Tomáši Plekancovi chtít góly a vysokou produktivitu a koho vidí jako lídra české ofenzivy? Vše o MS v hokeji 2018 ZDE>>>.



Šéf kladenských Rytířů Jaromír Jágr přiznává, že z přípravy národního týmu toho moc neviděl. Že by Jandačovu nabobtnalou soupisku znal dokonale, to také nemůže říci. Ale… „Vím, že u toho budou Gudy a Pleky, dva odchovanci kladenského hokeje, jak jinak…“ usmívá se 46letý útočník, jenž by měl příští sezonu hrát doma v Kladně. A možná si sem tam odskočit do Berlína na tamní DEL. Jak dlouhá bude česká cesta, podle naganského šampiona dost závisí na osazenstvu druhých armád. „Hodně záleží, jací hráči přijeli nebo přijedou cizím týmům,“ vykládá.

A tam je to hodně dobré…
„Vím, vím. Mluvil jsem s Tomem Renneym (šéfem Hockey Canada), mimo jiné jsme řeč stočili i na kanadskou nominaci. Musím říci, že byl spokojený, radost měl hlavně z účasti McDavida, tohle jméno Kanadě možná úplně stačí.“ (usmívá se)

Je to zaprášené klišé, ale nevidíte tu jistou paralelu s rokem 2010, kdy se český kádr taky všelijak lepil a nakonec vyšla loupež zlata?
„Hele, já ten sport hrál a vím, jak strašně moc záleží na detailech. Maličkosti rozhodují o tom, že nepostoupíš ze skupiny a naopak, že vyhraješ titul. Přesně tohle se stalo nám a o tomhle hokejové mistrovství světa přesně je. Právě z toho důvodu a o to víc bude zajímavý se na šampionát dívat. Dřív se řešilo, jestli se přejde práh čtvrtfinále a my se dostaneme mezi nejlepší čtyřku. Teď podle mě ten prostor, kde se můžeme ocitnout, je daleko větší."

Jako tenkrát na šampionátu v Německu 2010?
"Přesně tak. Začali jsme všelijak a nikdo nám nedával jakoukoli šanci. Najednou jsme potřebovali vyhrát dva zápasy, abychom neskončili na suverénně nejhorším místě v historii našeho hokeje. Přišel moment, kdy stačilo inkasovat jeden smolný gól, a byli jsme součástí nejděsivějšího výsledku v dějinách. Ale měli jsme kliku, ten gól padl z našich hokejek, prošlo se zadním vchodem do play off a najednou se to začalo posouvat správným směrem. Na konci jsme získali zlaté medaile. Ještě dnes mi to přijde jako naprostá šílenost.“ (směje se)

A pak si tipněte, kdo nakonec vyhraje...
„Říkám, mistrovství světa v tomhle formátu je jedna velká loterie, horská dráha. A já z celé kariéry nejsem na tyhle zvraty moc zvyklý. Takový šampionát má hodně blízko k tenisovým turnajům. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud