Michal Koštuřík
30. dubna 2019 • 16:10

Rutta je bez smlouvy, přesto chce opět na MS. Rád bych zůstal v Tampě, říká bek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona se dvěma šoky. V lednu výměna z Chicaga a do Tampy a v dubnu vyřazení v prvním kole play off s Columbusem. Vítěz základní části NHL dostal nařezáno 0:4 na zápasy a český zadák Jan Rutta se tak mohl dnes připojit k národnímu týmu před MS na Slovensku. „Těším se moc,“ prohlásil po prvním tréninku v brněnské DRFC Areně, kde Říhův výběr čekají od čtvrtka Carlson Hockey Games proti Švédsku, Rusku a Finsku. „Prodlužuju si sezonu, ale nevím, jestli má někdo jistou nominaci. Přijel jsem odehrát to nejlepší, co umím a pomoct týmu. Pak už je to na trenérech,“ podotkl rodák z Písku.



Byl to prapodivný ročník. Osmadvacetiletý bek čekal, že zůstane pevnou součástí defenzivy Black Hawks, jenže v polovině prosince se stěhoval na farmu v Rockfordu. „Čert ví, v čem byl problém. Takhle to prostě občas chodí,“ nešťoural se v minulosti.

V AHL nepobyl ani měsíc, odehrál osm utkání - a čekala ho další změna. V půlce ledna navlékl dres Tampy Bay Lightning, naprosté špičky soutěže. Najednou se ocitl v podnebném pásmu, kde si po převážnou část roku vystačíte s tričkem a šortkami. „Není špatné chodit do haly v pantoflích,“ pousmál se Rutta. „Sezona se projela ve velkém stylu,“ kvitoval triumf v základní části.

Do té vyřazovací šly „blesky“ jako favorit číslo jedna. Ovšem hned v prvním kole je čekal drsný náraz. Columbus nenechal Tampě čuchnout. „Bylo to nahoru dolů,“ hrnul celý ročník za mořem.

Trejd na Floridu mu herně prospěl, vrátil se do NHL a pravidelně nastupoval. „Jsem moc rád, že mi Tampa dala příležitost. Můj výkon se od výměny zvedl. Být součástí takto úspěšného týmu bylo super, i když play off pak nedopadlo dobře,“ pokrčil rameny Rutta, který je nyní v NHL bez smlouvy. Přesto neváhal a hned po vyřazení odkýval účast v kempu národního mužstva.

Budoucnost nechává otevřenou. „Samozřejmě bych rád zůstal v Tampě,“ přiznal účastník MS 2017.

Konec Tampy Bay v letošním Stanley Cupu se zařadil mezi největší překvapení v historii úvodního kola play off NHL
Konec Tampy Bay v letošním Stanley Cupu se zařadil mezi největší překvapení v historii úvodního kola play off NHL

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud