Zdeněk Janda
10. května 2019 • 05:00

PĚT bodů, aby vyšla medaile: skvělí brankáři, Říhův vliv i klíčové góly

Vstoupit do diskuse
0
  • Reprezentační kouč Miloš Říha vysvětluje hráčům první cvičení na závěrečném tréninku před startem MSReprezentační kouč Miloš Říha vysvětluje hráčům první cvičení na závěrečném tréninku před startem MSFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    PŘÍMO Z BRATISLAVY | Bratislavská mise startuje. Hokejový šampionát se z českého pohledu rozproudí bitvou se Švédy (20:15). Na medaili čeká český tým od roku 2012. Dočká se tentokrát? Upřímně: Češi nepatří mezi žhavé kandidáty, podívejte na reálnou sílu jiných velmocí. Co by se tedy muselo stát, aby se soubor kouče Miloše Říhy probojoval až na stupně vítězů? Deník Sport přináší pět bodů.

  • Všechno si sedne

    Mužstvo se podařilo dát dohromady silné, zvlášť když ještě dorazí ze zámoří centr Radek Faksa. V tom případě by česká soupiska čítala 11 posil z NHL. Hlavně útok budí respekt. Otázkou je, jak se všechno podaří vyladit. Sestava si stále sedá. Na čtvrtečním tréninku zkoušel kouč Miloš Říha nové složení útoků, ale nebyl s ním spokojený. Takže se to asi zase překope… Teď je hlavně na něm, aby našel ideální složení. Sám Říha přiznal, že aktuálně v mužstvu z toho vládne nervozita. „Je vidět, že se sestava točí, mění se to. Doufám, že při zápase si to sedne a dáme trenérovi záminku, aby to zůstalo,“ řekl útočník Jan Kovář , který startuje na šestém MS. Říha tomu nepomáhá někdy neobratnými mediálními vyjádřeními. Aby turnaj nakonec dopadl úspěšně, musí si všechno sednout. Včetně vnitřního vyladění celého týmu. Zárukou by měl být i ověřený kapitán Jakub Voráček .

    MILOŠ ŘÍHA, trenér
    „Jaké by měly být naše přednosti? Myslím, že jsme našli šéfa. A parta je vynikající, což je nesmírně důležité.“

    HOKEJOVÝ INSIDER přímo z Bratislavy: Poradí si Říhovi svěřenci se Švédskem? Přivezou medaili?
    Video se připravuje ...

  • Gólmani zazáří

    Je to obehraná písnička. Bez skvělého brankáře nevyhrajete. Ano, nevyhrajete. Nagano = Hašek . Poslední titul v roce 2010 = Vokoun . Jak to bude vypadat v Bratislavě? I když to ve čtvrtek ještě nebylo definitivně potvrzené, zdálo se, že ze zámoří dorazí i prověřený Pavel Francouz. Není divu, že o něj trenérský štáb stojí. V NHL sice odchytal jenom dva zápasy, ale na farmě Colorada byl v permanenci. Ze šampionátů má bohaté zkušenosti. Jisté je, že v nabité konkurenci ostatních velmocí to bude chtít od českých brankářů mimořádná představení. Žádné šolichání. V tom by jim měl pomoct i Zdeněk Orct, trenér brankářů, o němž se říká, že umí gólmany nachystat na vrchol sezony. „Jde o to, aby jim člověk vytvořil komfortní zónu, aby kluci byli v naprosté pohodě. Aby se k nim všichni chovali tak, jak by měli. Když všichni tvrdí, že je to nejdůležitější článek mančaftu,“ reaguje Orct, jenž má klíčové muže na starost od této sezony.

    4
    Tolik gólmanů ještě ve čtvrtek připadalo v úvahu pro šampionát (Patrik Bartošák, Jakub Kovář, Šimon Hrubec, Pavel Francouz). Večer nakonec národní tým opustil Jakub Kovář.

    SE SIMONOU na MS: Bartošák s Hrubcem ukázali, jak bydlí. S kým jsou na pokoji?
    Video se připravuje ...

  • Sejdou se další okolnosti

    Když se člověk podívá na šampionát reálným pohledem, Češi nepatří k žhavým favoritům. Kanada, Švédsko, Rusko, USA. Nabité kádry velmocí ukazují, že v tomto ohledu jsou výš. Takže aby to nakonec cinklo i u Čechů, musí se jim otevřít cesta. Hlavně ve čtvrtfinálovém soupeři. Pokud se druhá skupina v Košicích vyvine tak, že hned v prvním utkání o všechno na Voráčka a spol. padnou Kanaďané nebo Američani, může to být svízel. Hodně o českých ambicích napoví už drtivý úvod – pátek Švédsko, sobota Norsko, pondělí Rusko. Pokud Češi tenhle trojboj zvládnou, mohlo by je to napumpovat sebevědomím. Pokud ne, a v celé základní části to bude haprovat, těžko to ve čtvrtfinále vyjde na přijatelného soupeře. Jde také o to, do jaké míry si Češi budou skautovat druhou skupinu. Říha ve čtvrtek připustil, že teprve teď řeší, jak to se skautingem  bude… Aby mohli pomýšlet na úspěch, musejí to vyřešit co nejrychleji.

    6
    Tolik let už Češi čekají na medaili ze šampionátu, naposledy to byl bronz v roce 2012. Tehdy u toho byl jako hráč i současný generální manažer Petr Nedvěd .

  • Góly v klíčových zápasech

    Úspěch = góly v rozhodujících momentech. Jednoduché pravidlo. Stačí se podívat na poslední roky, kdy Češi marně bušili na medailové brány, a je vidět, v čem byl fatální problém. Právě v bídné koncovce. Jakmile jde do tuhého, přijde problém. Pevná obrana soupeře znamená potíž, navíc hráče sváže pocit zodpovědnosti. MS 2014 v semifinále a v zápase o bronz žádný gól. MS 2015 to samé. Bez gólu. MS 2016 ve čtvrtfinále proti USA jeden gól. MS 2017 proti Rusům žádný gól. MS 2018 proti Američanům sice dva, ale stejně to nestačilo. Je zřejmé, že pokud Češi chtějí, aby Bratislava 2019 zastavila suché období, musejí se střelci zmátořit v době, kdy půjde o všechno. Jinak to nejde. Česká soupiska nabízí hráče, kteří na to mají. Voráček, Vrána, Chytil , Kubalík … Ale nemá cenu si namlouvat něco jiného, Češi budou potřebovat i štěstí. Zvlášť na takhle nabitém šampionátu.

    3
    Pouze tři góly dali čeští hokejisté v posledních pěti letech na MS v zápasech o všechno. Z toho třikrát nevstřelili ani gól.

    MS 2019: Češi chtějí medaili. Překvapí nováček z Británie?
    Video se připravuje ...

  • Říhův vliv v klíčové momenty

    Šedesátiletý trenérský bard Miloš Říha je na svém prvním šampionátu. Deník Sport už v minulých dnech psal o tom, že ne všechny jeho metody a kroky mohou být prospěšné. Zase na druhou stranu – třeba by v pravý čas mohla zabrat síla jeho osobnosti. Je to muž, který umí nahecovat tým v rozhodující okamžiky. Když jde o všechno. Právě v tom byl v posledních letech problém. On dodá hráčům kuráž, zbytečně je neznervózní v době, kdy jde do tuhého. V trenérské branži už to dokázal, bratislavský Slovan dovedl ke dvěma titulům, také v Rusku zvládl spoustu těžkých bitev. Tak proč by zrovna v době, kdy půjde do tuhého, nemohl přijít jeho světlý moment? Navíc je zastáncem modelu, že výkonnost musí během turnaje stoupat. Třeba i v tomhle duchu národní tým povede. Může mu pomoct i poměrně úspěšná hráčská kariéra. Mužstvo má v Bratislavě sílu. Teď jde o to, aby mělo i správné vedení.

    MILOŠ ŘÍHA, trenér
    „Když splníme, co si říkáme každý den, zdravotní stav bude v pořádku a přijde k nám troška štěstíčka, tak tu šanci na medaile máme.“

    Říha je zpátky v Bratislavě. Tady mě lidé uznávají, říká kouč. Promluvil i o zápase se Švédskem
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud